Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Kokoomus asettuu myös hoitajamitoituksen taakse vanhustenhoidossa

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vaatii, että hoitajamitoituksen yhteydessä sovitaan koko vanhustenhuollon järjestämisestä ja rahoituksesta.

Valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo
Petteri Orpo Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Sanna Ukkola
Avaa Yle-sovelluksessa

Kokoomus on valmis 0,7 hoitajaan yhtä hoidettavaa kohti, jos muut puolueet sitä haluavat.

– Nyt näyttää siltä, että kaikki muut puolueet haluavat tuettuun palveluasumiseen 0,7 hoitajamitoituksen, joten näin varmaan käy. Mutta se ei yksin riitä, Petteri Orpo kertoi Turussa.

– Me haluamme uuden vanhuspalvelulain ja haluamme, että hoitajamitoitus sinne kirjataan. Jos enemmistö haluaa, että 0,7 kirjataan sinne, niin kyllä pitää vähintään keskustella siitä, mikä oikea, todellinen hoidon tarve on.

Orpon mukaan vanhuspalvelulaista pitää säätää paljon nykyistä velvoittavampi. Lakiin pitää tulla kirjaukset hoidon ja hoitajien määrästä. Niiden tulee kokoomuksen puheenjohtajan mielestä perustua todelliseen hoidon tarpeeseen. Hoitajamitoituksen nostaminen 0,7 hoitajaan nykyisestä 0,5:stä tulisi eri arvioiden mukaan maksamaan 200–300 miljoonaa euroa.

– Jos se raha päätetään tähän käyttää, niin sitten tehdään niin. Mutta haluaisin keskustella, voidaanko 300 miljoonaa käyttää laajemmin vanhuspalveluihin. Meidän pitäisi puhua, mitä voimme tehdä omaishoidon parantamiseksi ja kotihoidolle. Meillä on monia muitakin kysymyksiä, joita pitää ratkaista. Haluan, että keskustellaan asiasta laajemmin, ei pelkästään yhdestä luvusta.

Petteri Orpo on aiemmin sanonut, että hän ei kannata velvoittavaa hoitajamitoitusta lakiin. Hän on todennut, että vanhuspalveluiden ongelmat eivät ratkea sillä, että lakiin kirjataan jokin desimaali. Nyt Orpo tarkentaa aiempia kommenttejaan.

– Me olemme sanoneet jo 2–3 viikkoa sitten vanhuspalveluohjelmassa, että vanhuspalvelulaki pitää uudistaa velvoittavammaksi. Meille on koko ajan käynyt se, että hoitajamitoitus tulee lakiin, mutta se miten se siihen tulee, siitä ollaan eri mieltä.

Kaikki eduskuntapuolueet hoitajamitoituksen takana

Keskusta julkisti viime viikolla perhepoliittisen ohjelmansa, jossa se vaati sitovaa hoitajamitoitusta kirjattavaksi lakiin.  Keskusta linjasi, että henkilöstön vähimmäismitoitus vanhusten tehostetun palveluasumisen yksiköissä olisi vähintään 0,7 hoidettavaa kohti ja että tämä kirjattaisiin osaksi vanhuspalvelulakia. 

Tällä hetkellä sitovaa hoitajamitoitusta ei ole kirjattu lakiin. Suositus on 0,5 hoitajaa yhtä hoidettavaa kohti. 

Koko oppositio kannattaa hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin. Myös siniset on kertonut kannattavansa velvoittavan hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin. 

Oppositio olisi valmis päättämään vanhuspalvelulaista jo nykyisen eduskunnan aikana. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) on kuitenkin todennut, että kansanedustajat eivät ehdi käsitellä asiaa ennen vaaleja.

Eduskunta keskutelee opposition vanhustenhuollosta tekemästä välikysymyksestä keskiviikkona, ja asiasta äänestetään perjantaina.

Petteri Orpo avaa Sannikka & Ukkola -ohjelman puoluejohtajien henkilökuvasarjan TV1:ssä perjantai-iltana.

Suosittelemme sinulle