Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Matti Nykäselle harkitaan valtiollisten hautajaisten järjestämistä – todella harvinainen kunnianosoitus

Nelinkertainen olympiavoittaja kuoli sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Vuodesta 1990 lähtien valtiolliset hautajaiset on järjestetty vain kahdeksalle suomalaiselle.

Matti Nykänen
Matti Nykänen kuvattuna elokuussa 2007. Kuva: Timo marttila / EPA
Jaakko Parkkinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Urheiluministeri Sampo Terhon (sin.) mukaan valtioneuvosto harkitsee valtiollisten hautajaisten järjestämistä Matti Nykäselle.

– Selvitän tämän mahdollisuuden, mietin tätä hallituskumppaneiden kanssa ja muutenkin ministeriössä, miten olisi paras menetellä asian suhteen, Terho sanoi Yle Urheilulle.

– Ymmärrän kyllä, että monelle on tullut tällainen vaihtoehto mieleen näin merkittävän urheilijan tapauksessa.

Mäkihypyn nelinkertainen olympiavoittaja kuoli sunnuntain ja maanantain välisenä yönä, 55-vuotiaana.

Valtiolliset hautajaiset kustannetaan valtion varoista ja järjestetään yleensä ainoastaan presidenteille. Muissa tapauksissa valtioneuvosto voi päättää poikkeusmenettelystä, jos kyseessä on pitkäaikainen pääministeri, eduskunnan puhemies tai erityisen merkittävä kansalainen.

Poikkeuksellisesta merkittävyyden esimerkiksi kriteereissä mainitaan Nobel-palkinnon voittaminen.

– Täytyy käydä hyvin kokonaisvaltainen harkinta liittyen juuri siihen, että millaisista saavutuksista näitä on ollut tapana myöntää, Terho sanoo.

Vuodesta 1990 alkaen valtiolliset hautajaiset on järjestetty entiselle pääministerille Ahti Karjalaiselle, kirjailija ja akateemikko Väinö Linnalle, kenraali Väinö Valveelle, entiselle pääministerille Johannes Virolaiselle, entiselle pääministerille Kalevi Sorsalle, kenraali Adolf Ehrnroothille, entiselle pääministerille Harri Holkerille ja presidentti Mauno Koivistolle.

Edellinen urheilija, jolle järjestettiin valtiolliset hautajaiset, oli hiihdon olympiamitalisti Tapani Niku. Niku haudattiin vuonna 1989.

Yhteensä valtiolliset hautajaiset on järjestetty viidelle urheilijalle: Nikun lisäksi Hannes Kolehmaiselle, Paavo Nurmelle, Ville Ritolalle ja Armas Taipaleelle.

Lue myös:

Täältä löydät Matti Nykäsen uroteot Oslosta Calgaryyn – palaa mäkilegendan unohtumattoman uran vaiheisiin Ylen arkistojen aarteiden avulla

Katso Yle Urheilun tunnin mittainen erikoislähetys mäkihyppylegenda Matti Nykäsestä (1963–2019)

Näin Matti Nykästä on kunnioitettu ympäri Suomea ja maailmaa – Yle Urheilu keräsi muistoja hetki hetkeltä

Kommentti: Miksi ihmeessä Matti Nykäsen nimeä ei löydy suomalaisen urheilun kunniagalleriasta? Kansa rakasti mäkihyppysankaria ja antoi lopulta kaiken anteeksi

Liikuttunut Jens Weissflog suree taisteluparinsa ja kaverinsa Matti Nykäsen kuolemaa: "Saatoimme joskus käydä kaljalla, mutta ei se ollut siinä se tärkein asia"

Matti Nykäsen upea ele lämmittää yhä mäkihypyn ruotsalaista uranuurtajaa Jan Boklöviä: ”Matti on kaikkien aikojen paras”

Matti Nykänen pelasti Suomen MM-kultamaineen Holmenkollenin hernerokkasumussa – sää sai "Maisteri" Pullinkin säpsähtämään, mutta hymyilevä nuorukainen vain heitti sukset olalle ja kipusi torniin

Matti Nykänen oli yksi syy siihen, että Janne Ahonen aloitti mäkihyppyuransa – ”Hän oli eniten ihailtu tähti niin minun pienessä mielessäni kuin mäkihyppymaailmassa”

Mäkihyppylegenda Matti Nykänen on kuollut

Päivitetty 5.2.2019 kello 17.09: Lisätty tieto Tapani Nikun valtiollisista hautajaisista.

Suosittelemme