Hyppää sisältöön

Katolisen kirkon skandaali paisuu: Paavi myönsi, että papit hyväksikäyttivät nunnia ja pitivät heitä jopa seksiorjina

Vatikaanin naistenlehden mukaan nunnat ovat joutuneet abortoimaan pappien lapsia tultuaan raskaaksi hyväksikäyttöjen seurauksena.

Paavi Franciscus nousee koneeseen Abu Dhabissa.
Paavi Franciscus nousi lentokoneeseen Abu Dhabissa 5. helmikuuta 2019. Kuva: EPA
Mikko Leppänen

Paavi Franciscus myönsi tiistaina, että katolisen kirkon papit ja piispat ovat käyttäneet seksuaalisesti hyväkseen nunnia. Samalla paavi kertoi olevansa sitoutunut lopettamaan nunnien hyväksikäytöt.

Hän puhui asiasta lentokoneessa pidetyssä lehdistötilaisuudessa paluulennolla Abu Dhabista Roomaan.

Viime vuosina katolilaiset nunnat ovat syyttäneet pappeja seksuaalisista hyväksikäytöistä Intiassa, Afrikassa, Euroopassa ja Etelä-Amerikassa. Naisten oikeuksia ajavan #MeToo-liikkeen myötä nunnat ovat saaneet huomiota asialleen.

Nyt kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun paavi tunnusti julkisesti, että osa piispoista ja papeista on syyllistynyt nunnien hyväksikäyttöihin.

– Uskon, että se jatkuu. Ei se mene niin, että se loppuu, kun asia tiedostetaan, Franciscus sanoi uutistoimisto AP:n mukaan.

Papit pitivät nunnia seksiorjina

Paavi kertoi, että katolinen kirkko työskentelee hyväksikäyttöjen lopettamiseksi. Hänen mukaansa Vatikaani on pidättänyt virantoimituksesta useita pappeja.

– Tapauksia on yleensä uusissa seurakunnissa ja toisilla alueilla enemmän kuin toisilla. Ne ovat meillä työn alla.

Franciscus kertoi, että hänen edeltäjänsä paavi Benedictus sulki vuonna 2005 sääntökunnan, jonka perustaja ja muut papit olivat pitäneet nunnia seksiorjina.

Sääntökunnat ovat katolisen kirkon yhteisöjä (siirryt toiseen palveluun), joiden jäsenet noudattavat elämässään sääntökunnan ihanteita.

Vatikaanin tiedottaja kertoi myöhemmin, että Franciscus tarkoitti ranskalaisen St. Jeanin seurakunnan nunnajärjestöä. Sen perusti isä Marie-Dominique Philippe, joka kuoli vuonna 2006.

Paavin mukaan Vatikaani on parhaillaan sulkemassa toista naisten sääntökuntaa seksuaalisen hyväksikäytön ja korruption takia. Hän ei nimennyt kyseistä järjestöä.

Piispa Franco Mulakkalia vastustava mielenosoitus New Delhissä Intiassa syyskuussa 2018.
Intialaiset osoittivat mieltään nunnan raiskauksista epäiltyä piispa Franco Mulakkalia vastaan New Delhissä Intiassa syyskuussa 2018. Kuva: AOP

Nunnat joutuivat abortoimaan pappien lapsia

Viime marraskuussa yli puolta miljoonaa katolista nunnaa edustava järjestö UISG arvosteli hiljaisuuden ja salailun kulttuuria, joka on estänyt nunnia kertomasta väärinkäytöksistä. Samalla järjestö kehotti nunnia ilmoittamaan hyväksikäytöistä poliisille.

Viime viikolla Vatikaanin sanomalehden L'Osservatore Romanon naisten aikakauslehti Women Church World kertoi, että hyväksikäytetyt nunnat ovat joutuneet abortoimaan pappien siittämiä sikiöitä.

Lehti kertoi, että nunnat ovat synnyttäneet ja kasvattaneet lapsia, joita papit eivät suostuneet tunnustamaan omikseen.

Lehden mukaan Vatikaanin tietoon tuli jo 1990-luvulla, että papit hyväksikäyttivät nunnia Afrikassa.

Hyväksikäyttöongelma näyttää juurtuneen Vatikaanin ytimeen asti. The New York Times -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan Vatikaanin seksuaalisia hyväksikäyttötapauksia käsittelevän viraston henkilöstöpäällikkö Hermann Geissler erosi tammikuussa, kun entinen nunna syytti häntä seksuaalisesta ahdistelusta. Geissler kiisti syytökset.

Katolilainen La Croix -lehti uutisoi paavin kommenteista.

Paljastukset pedofiliaongelmasta alkoivat 1980-luvulla

Paavi Franciscus on kutsunut piispoja eri puolilta maailmaa tässä kuussa järjestettävään huippukokoukseen Vatikaaniin. Kokouksessa on määrä löytää keinoja suojata lapsia pappien harjoittamalta pedofilialta.

Useissa maissa katoliset papit ovat viime vuosikymmeninä hyväksikäyttäneet seksuaalisesti lapsia ja heidän esimiehensä ovat peitelleet rikoksia.

Ensimmäisen kerran katolilaisten pappien tekemät lasten hyväksikäytöt saivat laajaa medianäkyvyyttä 1980-luvulla Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan 1990-luvulla tietoisuus ongelmasta alkoi kasvaa, kun hyväksikäyttöjä paljastui muun muassa Argentiinassa, Australiassa ja Irlannissa. Vuonna 1995 Itävallassa Wienin arkkipiispa erosi hyväksikäyttösyytösten vuoksi.

2000-luvun alkupuolelle tultaessa katolisen kirkon pappien harjoittama pedofilia oli otsikoissa ympäri maailmaa.

Kirkon tilaama raportti paljasti vuonna 2004, että Yhdysvalloissa yli 4 000 katolisen kirkon pappia oli syytetty seksuaalisista hyväksikäytöistä viimeisen 50 vuoden aikana. Uhreiksi oli joutunut yli 10 000 lasta, joista suurin osa oli poikia.

Vuonna 2009 julkaistun raportin mukaan Irlannin katolilaisissa kouluissa ja orpokodeissa oli esiintynyt runsaasti seksuaalista ja psykologista hyväksikäyttöä.

Vuonna 2017 julkaistun tutkimuksen mukaan Australiassa kymmenet tuhannet lapset olivat joutuneet vuosikymmenten aikana seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi katolisissa kirkoissa, kouluissa ja urheiluseuroissa.

Suosittelemme sinulle