Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Nuori maajoukkuetoveri innosti Noora Rädyn muistelemaan omaa debyyttiään: "Laita se ego sinne takataskuun ja kuuntele vanhempia"

Naisleijonat pelaa tällä viikolla viimeisen valmistavan turnauksen ennen koti-MM-kisoja.

Noora Räty
Noora Räty Kuva: EPA
Sakari Lund,
Sari Sirkkiä-Jarva
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueessa alkaa tunnelma vähitellen tiivistyä kohti kevään suurta tavoitetta, huhtikuun neljäs päivä Espoossa alkavia MM-kisoja. Tällä viikolla Naisleijonat pelaa viimeisen valmistavan turnauksen Venäjällä. Venäjän turnauksen alkulohkossa Suomi kohtaa torstaina Saksan ja lauantaina Tshekin.

Suomen maalivahtiosastolla Venäjän turnauksessa piti olla huippukaksikko Noora RätyMeeri Räisänen. Naisten NHL:ssä pelaava Räisänen on kuitenkin loukkaantunut. Päävalmentaja Pasi Mustosen mukaan joukkueessa toivotaan, että Räisänen kuntoutuu MM-kisoihin mennessä, mutta varmaa se ei ole.

Räisäsen tilalle hälytettiin Kärppien nuori Johanna Oksman. Hän sai kuulla kutsusta maajoukkueeseen viime torstai-iltana. Oksman pääsee nyt siis samaan joukkueeseen maailman parhaanakin maalivahtina pidetyn ja Suomen pitkäaikaisen ykkösen Noora Rädyn kanssa.

– Siistiähän se on. Olen pikkutytöstä lähtien seurannut Nooraa. Nyt pääsen tekemään hommia hänen kanssaan, Oksman kertoi Yle Urheilulle.

Oksman uskoo, että viikon harjoittelu yhdessä Rädyn kanssa antaa hänelle paljon oppia.

– On paljon kaikenlaista mistä voisi ottaa oppia. Vaikea lähteä mitään yksittäistä nimeämään. Kyllä tuossa jäällä häntä katsoo ylöspäin.

Oksman ei tiedä, saako hän vastuuta peleissä, mutta odottaa hyvää reissua Venäjälle.

– Tämä on kuitenkin viimeinen reissu ennen kisoja. Tässä hiotaan joukkuehenki tappiin.

Rädyllä on riittänyt matkustamista

Suomen ehdoton ykkösvahti Venäjällä on tietysti Räty. Kanadalaisen CWHL-liigan kiinalaisjoukkue Shenzenissä pelaava Räty on saanut tottua matkustamiseen. Räty vietti joulun Suomessa, mutta sen jälkeen paikkakunnat ovat vilistäneet silmissä.

– Sen jälkeen oltiin Bostonissa, Montrealissa, Torontossa ja Calgaryssa, sitten kaksi viikkoa Kiinassa. Nyt tulin Suomeen ja sitten lähdetään Venäjälle. Paljon lentomaileja ja matkustamista, Räty kertoi Yle Urheilulle.

Pelit seurajoukkueessa ovat viime aikoina sujuneet hyvin.

– Joukkueella oli musta vaihe ennen joulua, mutta uuden vuoden jälkeen olemme olleet lentokiidossa.

Myös Räty korostaa Venäjän turnauksen tärkeyttä Naisleijonille.

– Hiomme joukkuedynamiikkaa. Tämä on viimeinen mahdollisuus olla ryhmänä ennen kotikisoja. Kovaa mennään ja luistellaan joukkueet pihalle.

Räty oli juuri ennen haastattelua ensimmäistä kertaa yhdessä jäällä Oksmanin kanssa ja odotti hyvää yhteistyötä.

– Hän liikkuu hyvin. Katsotaan seuraavilla jäillä, jos pääsen antamaan vinkkejäkin.

Oksmanin lisäksi joukkueessa on mukana muitakin nuoria pelaajia, jotka taistelevat paikasta MM-kisoihin. Rädyn mukaan nuoret antavat kokeneemmillekin uutta vauhtia.

Rädyn omista ensimmäisistä maajoukkuepeleistä on jo aikaa.

– Siitä on sellaiset 14–15 vuotta. Aikamoinen lapsukainen ja räkänokka olin silloin. Jos saisin sille Nooralle puhua nyt, voisin sanoa, että laita se ego sinne takataskuun ja kuuntele vanhempia.

Lue myös:

Naisleijonien luotsi Pasi Mustonen: "Meillä on pieni toivomus, että Räisänen ehtii kuntoutua MM-kisoihin"

Loukkaantunut Räisänen jää pois Naisleijonien Venäjän turnauksesta

MM-kotikisat lähestyvät ja päävalmentaja Mustosella on hyvä kutina – ”Jos säästymme loukkaantumisilta, meillä on varmasti historian paras joukkue”

Suosittelemme