Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Tampereen päiväkotien välipaloista on vähennetty sokeria

Taustalla on tavoite ravitsemussuositusten mukaisesta sokerimäärästä.

Kouluruoka esikoulu ravinto lapset
Kuvituskuva. Kuva: Jani Aarnio/Yle
Anu Leena Koskinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tampereen päiväkotien välipaloista on vähennetty 30 prosenttia lisätystä sokeria. Taustalla on tavoite ravitsemussuositusten mukaisesta sokerimäärästä.

– Sokerin vähentäminen on tullut vahvasti esiin myös huoltajien toiveissa. Sokerin vähentämistä jatketaan edelleen pikkuhiljaa ja seuraamme toki palautetta jatkuvasti, Pirkanmaan Voimia Oy:n ravitsemussuunnittelija Kaija-Leena Kristola sanoo.

Soseutettujen marjojen määrää on lisätty välipaloissa. Lapset ovat testanneet uusia makuja. Käytäntö alkoi syksyllä ja siitä on tullut hyvää palautetta.

Runsas sokerin käyttö aiheuttaa hammaskariesta ja vaikuttaa myös energiansaantiin. Ylipainon sekä siihen liittyvien sairauksien kuten 2. tyypin diabeteksen riski kasvaa.

Voimia kiinnittää huomiota myös muuten terveelliseen ruokaan.

– Työn alla ovat muun muassa kasvisruoan proteiinisisällöt sekä suola ja rasva. Haluamme valmistaa ruokaa, joka on sekä herkullista että terveellistä. Alamme tarjota Sydänmerkkiaterioita kaikissa päiväkodeissa ja kouluissa syksyllä 2019, Kristola sanoo.

Joissakin Tampereen päiväkodeissa on lisäksi suositeltu, ettei syntymäpäivinä tuotaisi karkkia.

Nokia päätti jo aiemmin, että päiväkodeissa ei enää jatkossa juhlita syntymäpäiviä karkin kera. Kaupunki antoi viime syksynä päiväkodeilleen "vahvan suosituksen" luopua ylimääräisestä sokerista.

Lue lisää:

Kaupunki poisti päiväkotien ruokalistoilta sokerin ja korvasi synttäriherkut metsäretkillä – asiantuntijat varoittavat asettamasta jyrkkiä kieltoja

Miksi niin harva noudattaa virallisia ravintosuosituksia? Viisi vastausta kysymykseen

Suosittelemme sinulle