Hallintovaliokunta on saanut valmiiksi siviilitiedustelulakia koskevan mietinnön. SDP ja vasemmistoliitto jättivät mietintöön vastalauseensa.
Vastalause koskee sitä, että viranomaisten ei tarvitse ilmoittaa erityisryhmille, kuten toimittajille, papeille, asianajajille tai lääkäreille jos näiden tietoja joutuu vahingossa tietoliikennetiedustelun kohteeksi.
SDP:n ja vasemmistoliiton mielestä näissä tapauksissa tiedustelun kohteelle olisi ilmoitettava asiasta. Kysymys on toimittajan lähdesuojan ja asianajajan salassapitovelvollisuuden piiriin kuuluvasta tiedosta.
Vastalause on samansisältöinen, kuin sotilastiedustelulakeja koskevaan mietintöön jätetyssä vastalauseessa viime viikolla. Sotilastiedustelulaki käsiteltiin puolustusvaliokunnassa.
Hallintovaliokunnan puheenjohtajan Juho Eerolan (ps.) mukaan siviilitiedustelua koskeva mietintö saatiin kuitenkin valmiiksi ”yllättävän kivuttomasti”.
– Demarit ja vasemmistoliitto olivat erimielisiä yhdestä seikasta, mutta käytännössä koko muun paketin suhteen olimme täysin yksimielisiä, Eerola sanoo.
Helsingin Sanomat kertoi eilen, kuinka suojelupoliisin ja sotilastiedustelun vahingossa nappaamista viesteistä ei kerrota jatkossa kansalaisille.
– Monessa tapauksessa se voisi olla hankalaa. Jos ajatellaan, että Suojelupoliisi tarkkailee jotain henkilöä ja huomaa, että olemme käyneet keskustelua, en ainakaan itse kokisi tarpeelliseksi, että siitä ilmoitettaisiin minulle, Eerola perustelee.
Perustuslakivaliokunta oli vaatinut tiedustelulakiesityksiin useita yksilön suojaa vahvistavia rajoituksia, jotka valiokunnan oli otettava huomioon.
Tiedustelulakien uudistuksessa laajennetaan viranomaisten tiedusteluvaltuuksia ja tiukennetaan tiedustelun valvontaa. Eduskunta hyväksynee tiedustelulait helmikuussa.
Lisää aiheesta:
Tiedustelulait eduskunnassa – turvallisuusuhka ratkaisee kiireellisyyden