Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Gripen on suunniteltu tappamaan Suhoita, pamauttaa Ruotsin ilmavoimien komentaja

Saab tarjoaa Suomelle 52 yksipaikkaista ja 12 kaksipaikkaista hävittäjää.

Uuden  JAS 39 Gripen hävittäjän julkistamistilaisuus toukokuussa 2016  Linköpingissä.
Uuden JAS 39 Gripen hävittäjän julkistamistilaisuus toukokuussa 2016 Linköpingissä. Kuva: Anders Wiklund / EPA
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Ruotsalaiset ovat poliittisesti korrekteja: Suomi tekee oman hävittäjävalintansa, eikä tiivis puolustus- ja muu yhteistyö katkea, olipa päätös mikä tahansa. Samaan hengenvetoon he kuitenkin vakuuttavat, että Saabin Gripen E olisi Suomelle paras vaihtoehto.

Ruotsin ilmavoimien komentaja Mats Helgesson lähestyy asiaa suoraviivaisen sotilaallisesta näkökulmasta. Hän muistuttaa ruotsalaisten ja suomalaisten harjoitelleen jo vuosia sama itäinen uhka mielessään.

– Gripen, erityisesti E-malli, on suunniteltu tappamaan Suhoita. Siinä meillä on musta vyö, Helgesson pamauttaa suomalaistoimittajille Venäjän ykköshävittäjiin viitaten.

Hän myöntää, että tiivis yhteistyö Suomen Ilmavoimien kanssa on sujunut tähän saakka ilman ongelmia erilaisesta konekalustosta huolimatta. Paljon lisäarvoa olisi kuitenkin saavutettavissa niin taktisessa suunnittelussa kuin koulutuksessa, jos molemmissa maissa lennettäisiin Gripeneillä.

Helgessonin mukaan Ruotsille on hyvin tärkeää, että Suomella on vahvat ilmavoimat.

Yksi viidestä

Gripen on yksi viidestä ehdokkaasta Suomen seuraavaksi hävittäjämalliksi. Saabin myyntikampanjaa Suomessa johtava Magnus Skogberg paljasti Tukholmassa, että Suomelle viime viikolla jätetty tarjous käsittää 52 yksipaikkaista Gripen E -konetta ja 12 kaksipaikkaista Gripen F -konetta.

Hänen mukaansa Saab on valmis siirtämään Suomeen poikkeuksellisen paljon koneiden operointiin ja ylläpitoon tarvittavaa osaamista ja teknologiaa. Gripenin kulut ja käyttövalmius muodostavat hyvän yhtälön, jatkuvat kehut.

– Kukaan ei lyö meitä laudalta kustannustehokkuudessa, Skogberg mainostaa.

Saab oli kilvassa mukana myös edellisellä kerralla, kun Suomi päätyi ostamaan Horneteja.

– Emme olleet iloisia. Tietysti haluamme voittaa, myöntää Saabin hallituksen puheenjohtaja Marcus Wallenberg – nyt jo hymyillen.

Yhteistyö jatkuu, mutta...

Wallenbergien Investor-yhtiö on Saabin suurin osakkeenomistaja, ja rahasuvulla on myös pitkät ja laajat taloussuhteet suomalaisyrityksiin. Wallenberg vakuuttaa, että itänaapuri pysyy ystävänä ja bisneksenteko jatkuu, vaikka Suomi "Luoja paratkoon" päätyisi muuhun kuin ruotsalaishävittäjään.

– Mutta uskon vilpittömästi, että tällainen huipputeknologinen hanke lisäisi yhteistyötämme.

Mikä pätee taloudessa, on Ruotsin puolustusministerin Peter Hultqvistin mukaan totta myös politiikassa. Tiivis puolustusyhteistyö Suomen kanssa lepää hävittäjähankintaa vahvemmalla pohjalla, ja yhteistyötä aiotaan edelleen kehittää niin asevoimien kesken kuin hallitusten välillä.

Uuden virkakauden aloittanut ministeri ei kuitenkaan unohda muistuttaa selvistä yhteensopivuuden eduista, jos kummatkin ilmavoimat lentäisivät Saabeilla.

Suomi päättää hävittäjävalinnasta vuonna 2021.

Suosittelemme sinulle