Hyppää sisältöön

Hyväksikäytetty entinen nunna AFP:lle: Olemme odottaneet 20 vuotta voidaksemme puhua

Paavi myönsi tiistaina katolisten pappien käyttäneen nunnia seksuaalisesti hyväkseen.

Laurence Poujade
Entinen nunna Laurence Poujade. Kuva: EBU / AFP
Päivi Kerola

Entinen nunna Laurence Poujade kuvaa uutistoimisto AFP:n haastattelussa olevansa iloinen siitä, että paavi Franciscus on myöntänyt katolisten nunnien joutuneen seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi. Hän pitää puheenvuoroa kuitenkin vasta ensiaskeleena.

– Paavi tietää hyvin, että hänen pitää valmistella ihmisten mieliä, ja hän tietää, että hänen pitää tehdä se vaiheittain. Minulle kyse on yhdestä askeleesta – ei missään nimessä päätepisteestä, ranskalainen Poujade sanoo.

Paavi Franciscus sanoi tiistaina, että katolisen kirkon papit ja piispat ovat käyttäneet seksuaalisesti hyväkseen nunnia. Hän arvioi, että ongelma jatkuu yhä ja kertoi olevansa sitoutunut sen lopettamiseen.

Laurence Poujade on kertonut kokeneensa seksuaalista hyväksikäyttöä St. Jeanin sääntökunnassa, johon hän kuului kymmenen vuoden ajan.

Paavi Franciscus Vatikaanissa 6. helmikuuta.
Paavi Franciscus Vatikaanissa 6. helmikuuta. Kuva: Maurizio Brambatti / EPA

Franciscus puhui tiistaina nimeltä mainitsematta ranskalaisesta sääntökunnasta, jonka perustaja ja muut papit olivat pitäneet nunnia seksiorjina. Myöhemmin paavin tiedottaja sanoi, että hän tarkoitti juuri St. Jeania. Edellinen paavi Benedictus XVI määräsi sääntökunnan suljettavaksi vuonna 2005.

Poujaden mukaan monet halusivat uskoa sääntökuntaan.

– Monet ihmiset ovat nähneet vain hyvän puolen. Joillekin on hyvin vaikeaa hyväksyä, että on myös piilotettu puoli, jota täytyy nyt tutkia.

Hänen mukaansa aihe nousi julkiseen keskusteluun vasta, kun kaikkein heikoimmassa asemassa olleet kuten pedofiilipappien uhrit uskaltautuivat kertomaan kokemuksistaan.

– Olemme odottaneet 20 vuotta voidaksemme puhua.

Lue myös:

Katolisen kirkon skandaali paisuu: Paavi myönsi, että papit hyväksikäyttivät nunnia ja pitivät heitä jopa seksiorjina

Suosittelemme sinulle