Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Herätys: Eduskunnassa tiukka äänestys, junamatkaajan hyvitykset kaukana Ruotsin vastaavista ja moni jättää Israelin euroviisut väliin

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Vanhus pyörätuolissa katsoo televisiota.
Kohu vanhustenhoidon ympärillä on poikinut paljon yhteydenottoja niin omaisilta, ammattijärjestöiltä kuin kuntapoliitikoiltakin. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Eduskunnassa jännittävä äänestys, vaikka lopputulos näyttää selvältä

Eduskunta äänestää tänään hallituksen luottamuksesta vanhusten hoitoa koskevassa välikysymysäänestyksessä. Luvassa on tiukka äänestys, mutta hallituksen odotetaan saavan luottamuksen. Juha Sipilän (kesk.) hallituksen takana on enää 102 kansanedustajaa, kun eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) ei voi äänestää. Yle lähettää äänestyksen suorana Areenassa klo 13.

Suomessa matkalippuja hyvitetään tunnin viiveestä, Ruotsissa 20 minuutista

Hämeenlinnan juna-aseman raiteet ja opastaulu, joka kertoo junan olevan myöhässä
Kuva: Tiina Kokko / Yle

VR:n kaukoliikenne tökkii talven takia. Kuluttajana suomalainen junamatkustaja on Ruotsiin verrattuna huonommassa asemassa. Suomessa matkalippuja korvataan niukemmin ja vasta 60 minuutin myöhästymisestä. Ruotsissa alle 150 kilometrin matkoilla jo 20 minuutin viivästyminen oikeuttaa saamaan puolet lipun hinnasta takaisin.

Moni suomalainen viisufani jättää Israelin Euroviisut väliin turvallisuussyistä

Darude
Darude edustaa Suomea tämän vuoden euroviisuissa. Kuva: Yle

Moni suomalainen euroviisufani jättää Israelin Euroviisut väliin turvallisuussyistä. Euroviisujen faniklubin kyselyssä vain 30 prosenttia kertoi matkustavansa paikan päälle seuraamaan kisoja. Pudotus on huima viime vuoteen verrattuna. Israelin kisoille vaaditaan myös boikottia vastalauseena sille, kuinka maa kohtelee palestiinalaisia.

Eläkeläisten parveilu muuttaa kaupunkirakennetta

Eläkeläisiä kahvilan pöydässä.
Suuret ikäluokat muuttavat keskustoihin ja viettävät mielellään aikaa kahviloissa. Porilaisen baariparlamentin yhteisenä harrastuksena on moottoripyöräily. Kuva: Tapio Termonen / Yle

Suuret ikäluokat on ensimmäinen sukupolvi, joka on tottunut kuluttamaan ja istumaan kahviloissa. Aktiiviset eläkeläiset valtaavat kaupungeista entistä enemmän tilaa, osoittaa perjantaina Porissa tarkastettava väitöstutkimus. Antti Wallinin tutkimuksen mukaan muutos kiihtyy uusien ikäluokkien eläköityessä.

NYT: Saudiprinssi puhui Khashoggin surmaamisesta jo vuotta aiemmin

Jamal Khashoggi kuvattuna joulukuussa 2014.
Jamal Khashoggi kuvattuna joulukuussa 2014. Kuva: Mohammed Al-Shaikh / AFP

Saudi-Arabian kruununprinssi puhui avustajalleen kriittisen sauditoimittajan Jamal Khashoggin surmaamisesta vuosi ennen toimittajan murhaa, kertoo yhdysvaltalaislehti New York Times. Lehden mukaan kruununprinssi Mohammed bin Salman sanoi korkea-arvoiselle avustajalleen käyttävänsä Khashoggiin luotia, jos tämä ei lopeta maan hallinnon arvostelua. Saudi-Arabiaa kritisoinut Khashoggi murhattiin maan lähetystössä Istanbulissa syyskuussa.

Viikonloppu näyttää sateiselta, taivaalta tulee vettä, räntää tai lunta

Perjantain sääennuste.
Kuva: Yle Sää

Viikonlopun sää näyttää Ylen meteorologin Joonas Koskelan ennusteen mukaan varsin sateiselta. Jo nyt perjantaina aamulla uusin sadealue on tullut maan länsiosaan. Päivän mittaan sateet liikkuvat koilliseen. Aluksi sade tulee lumena, mutta muuttuu etelässä päivän ja illan aikana rännäksi tai vedeksi. Myös viikonlopun sää on epävakainen, kun useita saderintamia liikkuu maan yli koilliseen. Samalla lämpötila kohoaa Lappia lukuun ottamatta plussalle. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Suosittelemme