Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

NYT:in lähteet: Saudi-Arabian kruununprinssi suunnitteli "käyttävänsä luotia" toimittaja Khashoggiin vuosi ennen tämän surmaa

Saudiviranomaisten mukaan murhan toteutti saudiagenttien ryhmä, joka ei toiminut kruununprinssin käskystä. 

Kruununprinssi Mohammed bin Salman on vahvistanut valta-asemaansa Saudi-Arabiassa.
Kruununprinssi Mohammed bin Salman on vahvistanut valta-asemaansa Saudi-Arabiassa. Kuva: Oliver Douliery / EPA
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Saudi-Arabian kruununprinssi puhui avustajalleen kriittisen sauditoimittajan Jamal Khashoggin surmaamisesta vuosi ennen toimittajan murhaa, kertoo New York Times viranomaislähteisiin vedoten.

Lehden mukaan kruununprinssi Mohammed bin Salman sanoi korkea-arvoiselle avustajalleen käyttävänsä Khashoggiin luotia, jos tämä ei palaa Saudi-Arabiaan ja lopeta maan hallinnon arvostelua. Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset ottivat talteen prinssin ja hänen avustajansa käymän keskustelun.

Saudi-Arabiasta kriittisesti kirjoittanut Khashoggi murhattiin Saudi-Arabian lähetystössä Istanbulissa lokakuussa. Saudiviranomaisten mukaan murhan toteutti saudiagenttien ryhmä, joka ei toiminut kruununprinssin käskystä.

Vaikka Saudi-Arabian kuningas Salman on yhä vallassa, kruununprinssistä on tullut Saudi-Arabian tosiasiallinen hallitsija ja Valkoisen talon läheinen liittolainen. Hänen kerrotaan olevan erityisen hyvissä väleissä Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin vävyn ja neuvonantajan Jared Kushnerin kanssa.

Saudi-Arabiaan vaikka väkisin

New York Timesin mukaan prinssin ja hänen avustajansa käymä äänitetty keskustelu on ilmeisesti lähiaikoina siirretty kirjoitettuun muotoon ja analysoitu.

Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset yrittävät kuumeisesti selvittää, kuka oli vastuussa Khashoggin kuolemasta. Lehti kertoo, että tiedustelupalvelut käyvät läpi jopa vuosien ajalta kruununprinssin viestiliikennettä ja keskusteluja, joita on rutiininomaisesti otettu talteen ja varastoitu. Samaa on tehty pitkään muillekin ulkomaalaiskontakteille myös Yhdysvaltojen läheisistä liittolaismaista.

Prinssi ja hänen avustajansa kävivät keskustelun syyskuussa 2017. Khashoggi oli alkanut samassa kuussa kirjoittaa kolumneja Washington Post -lehteen, ja saudiviranomaiset pohtivat keinoja, joilla toimittaja voitaisiin houkutella takaisin Saudi-Arabiaan.

Prinssi sanoi keskustelussa, että jos Khashoggia ei saada houkuteltua takaisin Saudi-Arabiaan, hänet täytyy viedä sinne väkipakolla. Jos kumpikaan taktiikka ei toimisi, prinssi sanoi menevänsä Khashoggin perään "luodin kanssa". Sanavalinta käy ilmi tiedusteluraportista, jonka lehden lähteet tuntevat.

Tiedusteluanalyytikot päättelivät, että prinssi Mohammed ei välttämättä tarkoittanut kirjaimellisesti Khashoggin ampumista. Heidän mukaansa prinssi käytti todennäköisesti ilmaisua korostamaan, että toimittajan tappaminen oli hänen aikeissaan, jos tämä ei palaa Saudi-Arabiaan.

Aiheesta lisää:

YK:n tutkinta: Saudi-viranomaiset murhasivat Khashoggin brutaalilla tavalla

Suosittelemme sinulle