Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Tankavaaran kulta-alueelta on löytynyt Lapin ensimmäinen timantti

Lapista ei tiettävästi ole löytynyt timantteja tätä aikaisemmin.

Kasper von Wuthenau
Kasper von Wuthenau
Annu Passoja,
Jyri Tynkkynen
Avaa Yle-sovelluksessa

SODANKYLÄ Lapista on löytynyt tiettävästi ensimmäinen timantti. Timantti jäi kullanhuuhdonnan yhteydessä raskaita mineraaleja sisältävään rikastusjäämään Tankavaarassa.

Jalokiven löysi saksalainen geologi Kasper von Wuthenau elokuussa 2018, kun hän vieraili kahden saksalaisen kultasepän vaskauspaikalla. Kultasepät olivat kaivaneet kultaa paikalla muutaman päivän ajan.

Kivi on noin 0,7 millimetriä läpimitaltaan. Se varmistui timantiksi Hampurin yliopiston tutkimuksissa ja Mineralogisen instituutin spektrometrimittauksissa.

Von Wuthenaun mukaan Lapista ei ole löytynyt yhtään timanttia tähän asti. Hän on tutkinut Lapin kulta-alueita jo kolmisenkymmentä vuotta.

Lapista on löytynyt aikaisemmin jo useita muita jalokiviä, muun muassa jalokivilaatuisia rubiineja ja safiireja. Ne ovat löytyneet pääasiassa Lemmenjoen kulta-alueelta.

Lähikuva Tankavaaran timantista
Tankavaaran timantti. Timantissa on nähtävissä muutamia jyväsiä muista mineraaleista nuolien osoittamissa kohdissa. Kuva: Courtesy of Mineralogical Museum, CeNak, University Hamburg

Timanttikaivoksen perustaminen vielä kaukana

Suomesta on etsitty timantteja jo vuosikymmenten ajan. Lähimpänä kaivoksen perustamista ollaan Kaavin Lahtojoella, kertoo erikoistutkija Hugh O'Brien Geologian tutkimuskeskuksesta. Timantteja Kaavilta on viimeisimpänä etsinyt ja löytänyt irlantilaisyritys Karelian Diamond Resources.

– Myös Kuusamossa on tehty arvokkaita löytöjä. Kummassakaan ei ole kyse kaivostoiminnasta vaan siitä, että koitetaan selvittää, löytyykö timantteja tarpeeksi, jotta kaivos kannattaa perustaa, O'Brien kertoo. Kuusamossa timantteja on löytänyt kanadalaisyhtiö Arctic Star Exprolation.

Timanttien löytäminen on vaikeaa, kallista ja aikaavievää. O'Brien kertoo, että niiden jäljille yritetään päästä etsimällä mineraaleja, jotka esiintyvät timanttien yhteydessä, mutta ovat selvästi timantteja yleisempiä.

Sodankylässä timantti löytyi sattumalta, mutta selvää tutkijan mukaan on, että niitä löytyy enemmänkin.

– Tuskin tämä löytö mitään ryntäystä aiheuttaa, mutta varmaankin herättää joidenkin yhtiöiden mielenkiinnon. Aiemmin on ollut (muualla Suomessa) tiedossa alueita, joilla timantteja voi esiintyä ja tämä löytö tuo esiin uuden alueen.

lisätty klo 12.12 GTK:n erikoistutkijan kommentit

Suosittelemme sinulle