Suomessa pyritään parhaillaan jalostamaan mehiläisiä, jotka sietävät pitkää talvea nykyistä paremmin. Toiveena on myös lisätä mehiläisemojen kasvatusta Suomessa. Suomeen on pitkään tuotu ulkomaisia mehiläisemoja, mutta niiden perimä ei aina sovellu Suomen olosuhteisiin, Suomen Mehiläishoitajain Liitosta (SML) kerrotaan.
Emonjalostustoiminta käynnistyi toissa vuonna, ja ensimmäisiä tuloksia siitä on saatu hiljattain. Tärkeä löydös on eräästä emolinjasta löytynyt taipumus toukkia tappavaan kalkkisikiötautiin.
Keskeistä jalostustoiminnassa on yhteistyö havaintotarhaajien ja emonkasvattajien välillä. Eri puolilla maata toimivat havaintotarhaajat arvostelevat esimerkiksi kasvattajilta tulleiden mehiläisten säyseyttä, hunajasadon määrää, käyttäytymistä hunajakakulla ja puhdistuskykyä.
Havainnot kirjataan ylös ja tulokset raportoidaan SML:n kautta emonkasvattajille. Kokeneiden tarhaajien huomiot auttavat kasvattajia jalostamaan mehiläisiä.
Jalostustoiminnassa on mukana yksitoista havaintotarhaajaa ja kuusi emonkasvattajaa. SML:n mehiläishoidon neuvojan Maritta Martikkalan mukaan kiinnostusta havainnointiin olisi enemmänkin, mutta sopivia emoja ei toistaiseksi ole ollut riittävästi tarjolla.
Emon geenit määrittävät yhteiskuntaa
Martikkalan mukaan jalostuksen päämääränä ovat terveet, rauhalliset ja hyvin tuottavat mehiläiset. Myös talvikestävyys on tärkeä piirre. Emon geeneillä on suuri merkitys, koska ne määrittävät koko mehiläisyhteiskunnan ominaisuudet.
– Ne ovat kaikki hänen tyttäriään ja poikiaan, Martikkala kertoo puhelimitse Kangasalan kotitoimistoltaan.
Joskus Suomeen ulkomailta tuodut emot ovat jatkaneet munintaa pitkälle syksyyn ja pesät ovat kuluttaneet talviruoan jo syksyn aikana.
– Meillä täytyy olla näihin oloihin sopeutunut mehiläisaines. Tästä on paljon tutkimustietoa maailmalla, Martikkala sanoo.
Mehiläistarhauksen päätuote on hunaja, mutta sen lisäksi mehiläispesät tuottavat esimerkiksi siitepölyä ja vahaa. Mehiläiset ovat myös merkittäviä kasvien pölyttäjiä. SML:n mukaan Suomessa oli viime vuonna noin 3 200 mehiläistarhaajaa, joista päätoimisia ammattitarhaajia oli noin 100.
Lue myös:
Mehiläiset tuottivat jättisadon Tampere-talon katolla: 100 000 mehiläistä, yli 100 kiloa hunajaa
Tukes: Mehiläiset säästyivät kasvinsuojeluaineiden aiheuttamilta joukkokuolemilta
Melliferopolis tuo mehiläiset kaupungin sykkeeseen – "Ihmiset eivät tiedä mehiläisistä juuri mitään"