Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Kreikan ja Makedonian nimijupakassa otettiin viimeinen askel: Ateenassa hyväksyttiin pohjoisnaapurin Nato-jäsenyys

Pohjois-Makedonia nimisestä valtiosta tullee sotilasliiton jäsen vuoden 2020 aikana.

Kreikan ulkoministeri George Katrougalos taputti Kreikan pääministeri Alexis Tsiprasin puheen jälkeen Kreikan parlamentissa Ateenassa perjantaina.
Kreikan ulkoministeri George Katrougalos taputti Kreikan pääministeri Alexis Tsiprasin puheen jälkeen Kreikan parlamentissa Ateenassa perjantaina. Kuva: Orestis Panagiotou / EPA
Markus Myllyoja
Avaa Yle-sovelluksessa

Kreikan ja Makedonian vuosikymmeniä kestäneen kiistan jälkimmäisen nimestä pitäisi olla viimein ratkaistu. Kreikan parlamentti hyväksyi perjantai-iltana Makedonian jäsenyyden sotilasliitto Natossa.

– Haluaisin toivottaa Kreikalle ystävällisen Pohjois-Makedonian tervetulleeksi. Sen on oltava tukemassa eikä vastustamassa pyrkimyksiämme kohti turvallisuutta, vakautta ja yhteistyötä, Kreikan pääministeri Alexis Tsipras sanoi ennen äänestystä parlamentissa.

Ateenassa tuettiin jäsenyyttä äänin 153–140. Seuraavaksi muiden Nato-maiden on ratifioitava tahoillaan Makedonian jäsenyys sotilasliitossa. Natossa sovittiin jäsenyydestä aiemmin tällä viikolla.

Uutistoimisto AP:n mukaan Nato-äänestys oli viimeinen ehto Kreikan ja Makedonian viimekesäisessä sopimuksessa, jossa jälkimmäinen myöntyi vaihtamaan virallisen nimensä Pohjois-Makedoniaksi. Nyt Kreikan ulkoministeriö ilmoittaa tuloksesta Makedonian hallitukselle, jonka on määrä ilmoittaa YK:lle, sen jäsenvaltioille ja kansainvälisille yhteistyöjärjestöille maan uudesta nimestä.

Nimisopimusta vastaan protestoitiin Kreikassa

Kreikka on 90-luvulta lähtien torjunut pohjoisnaapurinsa jäsenyyden sekä Natossa että EU:ssa, koska sen mielestä nimi Makedonia on kuulunut vain sen omalle pohjoisimmalle maakunnalle.

Kreikassa onkin osoitettu kiivaasti mieltä nimisopimusta vastaan, ja ainakin osassa mielipidemittauksia jopa kaksi kolmasosaa on vastustanut sopimista Makedonian kanssa.

Nato on laajentunut voimakkaasti Itä-Euroopassa 2000-luvulla. Edellinen uusi jäsen oli kesällä 2017 liittynyt Montenegro. Makedoniasta arvellaan tulevan jäsen ensi vuoden aikana.

Venäjä on vastustanut laajentumista. Sen mielestä Nato heikentää Balkanin turvallisuutta ottamalla alueen maita jäsenikseen.

Lue lisää:

Nimensä muuttanut Pohjois-Makedonia ja Nato allekirjoittivat liittymispöytäkirjan

Kreikan parlamentti hyväksyi naapurin uuden nimen – Pohjois-Makedonialle aukeaa tie Natoon ja Euroopan unioniin

Tuhannet huusivat Makedonian nimen perään Ateenassa

Venäjä vaalii slaavilaisia yhteyksiä – mutta pureeko sen vetovoima enää muihin itäisen Euroopan maihin?

Analyysi: Kreikka tähtää kansainvälisen asemansa palauttamiseen Makedonia-kiistan jälkeen – neljä poimintaa maan suunnasta

Suosittelemme sinulle