Yksi ajatus hiipi sitkeästi Marcus Grönholmin mieleen uudelleen ja uudelleen. Se oli vastoin hänen omia suunnitelmiaan ja rikkoi lupauksen, jonka hän oli antanut perheelleen.
Elämä Inkoon hiljaisuudessa toi rauhaa, mutta eihän se vastaa kiemurtelevaa vuoristotietä. Yritys toi arkeen toimintaa, mutta ei lähellekään samaa virtaa kuin vauhdikas soratie keskellä metsämaisemaa.
Kilpa-ajaja kuuluu lähtöviivalle. Vaikka Grönholm vastusti oktaavien kutsua oman aikansa, joutui hänkin lopulta pyörtämään puheensa.
Viime vuonna mittariin tuli 50 vuotta. Puolikasta vuosisataa voisi juhlistaa näyttämällä nuoremmille vielä kerran, kuinka mestari käsittelee menopeliään.
Hiljaiselo päättyy nyt, Ruotsin MM-rallissa.
Ruotsi on aina ollut Grönholmille erityinen paikka. Uran ensimmäinen voitto tuli juuri sieltä, eikä helpolla. Harvan suomalaismestarin tie huipulle on ollut yhtä kuoppainen.
Toyota sai kyytiä jo vuonna 1992 Grönholmin päästessä näyttämään taitojaan Jyväskylän tutuilla teillä. Vauhti oli lupaavaa, mutta vähän liiankin hurjaa. Yhtäkkiä Grönholm oli ojassa. Intoa oli ehkä turhan paljon, ja juonikkaat tiet vaativat veronsa.
Viisi vuotta myöhemmin Corolla pääsi jälleen yllättämään kuskinsa. Taas tuli virhe, mutta tällä kertaa se oli erikoisemmasta päästä ja syy oli jonkun muun. Grönholm jäi tien poskeen, kun autosta loppui polttoaine kesken kaiken.
Grönholm ei kuulunut suomalaiskuljettajien ja -managerien sisäpiiriin. Hän oli jossain määrin ulkopuolinen. Etenemismahdollisuudet ovat erilaiset silloin, kun taustalla ei pyöri uraa edistävä koneisto.
Se tekee erityisen vaikeaksi siirtymän kansalliselta tasolta MM-sarjaan.
– Ihan omilla rahoilla ei ole tarvinnut mennä, mutta en ole saanut tukea, jonka turvin lähtisin ajamaan ulkomaille monia kilpailuja. On annettu näyttöjä SM-tasolla monta vuotta ja päästy aina vain joskus ajamaan MM-ralleja, Grönholm kertasi Ylen aamu-tv:n haastattelussa vuonna 2000.
Grönholmin tapauksessa siinä menikin poikkeuksellisen pitkään. Tällä hetkellä kovaa vauhtia kehittyvä Kalle Rovanperä on pikkupoika verrattuna siihen Grönholmiin, joka lopulta löi itsensä läpi kansainvälisesti.
Vielä vuoteen 1997 tultaessa Grönholm oli ollut sivutoiminen rallikuljettaja ja päätoiminen maanviljelijä. Ikää oli siinä vaiheessa jo 29 vuotta, eikä urasta rallin huipulla ollut mitään takeita. Kotimaan rallikiertue oli kuitenkin jätettävä taakse, koska tavoitteena oli saavuttaa kansainvälistä menestystä.
Grönholm antoi pellot serkkunsa käsiin ja laittoi kaiken peliin kilpa-autoilijana.
Uhraukset myös palkittiin. Hyvä kyyti kiinnitti kärkivalmistajien huomion. Yhtäkkiä Grönholmin ei enää tarvinnut etsiä tukijoita saadakseen mahdollisuuden ajaa lähellekään täyden kilpailukauden. Hän sai päättää, mihin autoon hyppäisi seuraavaksi.
Valinta osui lopulta Peugeotiin, vielä muutamia vuosia aiemmin jättimenestyksestä nauttineeseen ranskalaistalliin.
– Tämä on ollut minun tieni. Pitkään siinä kesti, mutta onnistuin.
Maailmanmestariksi
Peugeotin rattiin päästyään Grönholm ei enää tarvinnut yhtä paljon aikaa näyttääkseen, että talli oli tehnyt täsmälleen oikean valinnan. Rallissa alkoi uusi sinivalkoinen aikakausi.
Vieraillessaan aamu-tv:ssä lähes parikymmentä vuotta sitten Grönholm oli hiljattain kokenut erikoisen startin kauteen Monte Carlossa. Avauspäivän jälkeen Peugeotit olivat tiukasti mukana voittotaistelussa, mutta toisen päivän aamu oli omanlaisensa kummallinen käänne rallihistoriassa.
Pakkasyö oli tehnyt tehtävänsä ulkona kyhjöttäneille menopeleille. Kaikki kolme Peugeotia jumittuivat huoltoparkkiin.
Lähes koomisen lähdön jälkeen kausi oli kuin unelmaa.
Grönholm ja kartanlukija Timo Rautiainen nappasivat Ruotsin jälkeen vielä neljä voittoa lisää. Neljä edellistä mestaruutta voittanut Tommi Mäkinen joutui väistymään hallitsijan paikalta, mutta siniristilippu pysyi silti tuloslistan kärjessä.
Grönholm johdatti Peugeotin valmistajien ykköspaikalle. Hänestä tuli vihdoin maailmanmestari, 32-vuotiaana. Esimerkiksi F1-mestari Lewis Hamilton oli samaan ikään mennessä ajanut kuninkuusluokassa jo kymmenen vuoden ajan.
Parissa vuodessa kaikki oli mullistunut.
Oikeastaan voisi sanoa, että merkittäviä muutoksia uranäkymissä tapahtui muutamassa kuukaudessa. Vielä Ruotsin esikoisvoittonsa jälkeen Grönholm nimittäin toppuutteli odotuksia ja suhtautui jatkoon varauksella – aivan kuten kansanomaisen suomalaisen rallikuskin kai kuuluukin.
– Jos tulokset pysyvät hyvinä, niin ajattelen, että kyllä tässä varmaan ainakin viisi vuotta pystyy vielä ajamaan. Se on rallin hyvä puoli, että huipulla pystyy olemaan vähän vanhempanakin, hän sanoi aamu-tv:ssä vaatimattomasti.
Sitkeät huhut osoittautuivat todeksi
Tänä kesänä tulee kuluneeksi tasan 30 vuotta Grönholmin uran ensimmäisestä MM-rallista, Jyväskylän Suurajoista 1989. Silloisesta parikymppisestä ikuljettajasta kehittyi historiallisen uran tehnyt legenda.
Grönholm voitti toisen maailmanmestaruutensa kaudella 2002. Silloin voittomarginaalia tuli 40 pistettä.
Sen jälkeen hän osoitti omat sanansa todeksi. Ura jatkui ja jatkui, eikä Grönholm suostunut luopumaan paikastaan huipulla.
Vielä tänäkin päivänä Grönholm on kautta aikain kolmanneksi eniten MM-osakilpailuja voittanut kuljettaja. Edellä on vain ranskalaiskaksikko Sebastien Loeb ja Sebastien Ogier.
Juuri Loebista tuli Grönholmille merkittävä kilpakumppani. Heidän uransa huipulla menivät sopivasti päällekkäin ja kiivaat kamppailut niin osakilpailuvoitoista kuin maailmanmestaruuksista piirtyivät ikuisesti rallikansan kollektiiviseen muistiin. Ranskalainen on myöhemmin nimennyt Grönholmin jopa vaikeimmaksi vastustajakseen.
– Olisin maailman nopein asvalttikuljettaja ilman Loebia, Motorsport Weekissä muisteltiin pari vuotta sitten puolestaan suomalaisen sanomisia.
Polut risteävät myös viimeisten vuosien osalta. Joulukuussa 2017 Loeb nimittäin ilmoitti lähtevänsä ajamaan seuraavalla kaudella kolmessa MM-osakilpailussa.
Sillä hetkellä pyörähti käyntiin uusi huhumylly.
Jos Loeb lähtee yhä kaasuttelemaan, miksipä samaa ei tekisi myös hänen yhdenlainen arkkivihollisensa?
Grönholm kiisti kaiken.
– En ole sitä miettinyt vakavasti. Ellei Tommi Mäkinen yllätä minua joululahjalla! Menopeli alle, niin sitten lähden, Grönholm naureskeli Yle Urheilulle viitaten Toyotan tallia johtaneeseen maanmieheensä.
Taustalla kuitenkin tapahtui. Grönholm on myöhemmin myöntänyt, että ajatus kilpailemisesta jo viime kauden alussa oli konkreettisesti esillä.
Ura oli virallisesti päättynyt vuonna 2007, mutta sen jälkeen Grönholm oli ajanut kaksi MM-rallia. Vuonna 2009 hän kilpaili Portugalissa ja seuraavalla kaudella vielä Ruotsissa.
Vuonna 2017 Grönholm teki Toyotalla näytösajon Jyväskylän MM-rallin kaupunkierikoiskokeella. Silloin varsinaiseen kilpailuun osallistuminen näytti vielä kaukaiselta.
– Minulla ei ole mitään sellaisia haluja. Jotenkin ymmärtää, että ei pärjää aina siellä, missä haluaisi olla, eli kärkikahinoissa, hän sanoi Yle Urheilulle.
Viime syksynä Autosport kuitenkin heitti lisää vettä kiukaalle uutisoidessaan Grönholmin ja Mäkisen välisistä neuvotteluista. Silloin Grönholm myös kehui Ruotsin rallia erityisen mukavana ajettavana, joka ei ole yhtä petollinen kuin esimerkiksi haastavista hypyistään tunnettu Suomen ralli.
– Jos teen paluun MM-sarjaan, ei se tapahdu rahan takia. Jos palaan, se tapahtuu rakkaudesta lajin, Grönholm sanoi Autosportille jo vuosia sitten.
Kaikki meteli ei lopulta tullutkaan tyhjästä. Grönholm ei enää malttanut pysytellä poissa. Mäkinen oli valmis antamaan toivotun joululahjan ja järjesti Ruotsin ralliin neljännen Toyotan.
– Suuri kiitos kuuluu Mäkiselle, joka suostui ideaani. Eikä minun tarvinnut edes kovasti painostaa, Grönholm myhäili tiedottessa tammikuun puolivälissä, kun hänen paluunsa julkistettiin.
Ratkaisu vaati Grönholmilta aiemman päätöksen perumista.
Hän oli nimittäin luvannut perheelleen, että kilpa-ajot oli ajettu. Päätös juontaa juurensa vuoteen 2012, jolloin Grönholm ajoi rallicrossia. Epäonninen tilanne Yhdysvalloissa päättyi kovaan törmäykseen betoniesteeseen. Grönholm vietti lukuisia päiviä sairaalassa toipumassa.
Sen myötä kaiken kilpailemisen oli määrä päättyä. Maailmanmestarin elämän painopiste suuntautuisi bisnesmaailmaan ja turvallisempaan rytmiin Inkoossa.
– Mutta näin kävi, laji houkutteli vielä mukaan, hän kuitenkin totesi Yle Urheilulle.
Halu ajaa ei varmaan missään kohtaa kadonnut mihinkään, ja adrenaliini vetää moottoriurheiluperheen menestyneintä jäsentä väkisin takaisin rattiin.
Ruotsin ralli on sen kaiken huipentuma. Grönholmin uran lukuisten merkkihetkien tapahtumapaikkana se on luontainen ympäristö myös hehkutetulle paluulle.
Alla on huippuunsa viritetty, viime vuoden MM-sarjassa loistanut Toyota. Edessä taas on noin 1500 kilometriä nostalgiaa – ja ehkä myös ensiluokkaista rallienglantia, jolla Grönholm myös saneli itselleen paikan historiasta yhdellä kaikkien aikojen ikimuistoisimmista haastatteluista.
Yle näyttää Ruotsin rallin laajasti kanavillaan torstaista sunnuntaihin. Ennakkolähetys tulee torstai-iltana kello 19.45 TV2:ssa, ja avauserikoiskoetta voi seurata suorana Yle Areenassa kello 21 alkaen. Uusinta avauserikoiskokeesta on vuorossa kello 22.45 TV2:ssa.
Lue myös: