Hyppää sisältöön

Venäjän nuori hiihtoässä on Kläbon pahin kilpakumppani, joka aikoo pysyä hiihtomaailman huipulla vielä vuosia

Aleksandr Bolshunov yrittää unohtaa venäläisiä ympäröineet kohut ja kivuta koko joukon ykköseksi.

Kuva: AOP

Aleksandr Bolshunov on todella nopea ja sitkeä, mutta usein myös vaitonainen mies.

Venäjän nuori hiihtokomeetta on jo nyt moninkertainen olympiamitalisti, mutta hän viihtyy huonosti median edessä. Ehkä hän yrittää keskittyä olennaiseen. Voi myös olla, että hän antaa haastatteluja mieluummin vain äidinkielellään. Joidenkin kuvausten mukaan Bolshunov on yksinkertaisesti vain ujo.

Pyeongchangin olympialaisten aikana hän ei kuitenkaan malttanut pysytellä vaiti. Syy siihen oli Iivo Niskanen.

Kaksikko kilvoitteli 50 kilometrin kultamitalista. Bolshunovin pitkään johtama kilpailu alkoi kuitenkin livetä hänen otteestaan arvaamattoman sään myötä. Siinä missä Niskanen ymmärsi tehdä ratkaisevan suksenvaihdon, Bolshunov pysytteli samojen kapuloiden päällä.

Lopulta hän myös maksoi siitä kovan hinnan. Olympiakulta ripustettiin Niskasen kaulaan ja Bolshunovin oli tyytyminen hopeaan.

Sitä hänen oli kuitenkin vaikea niellä. Venäläinen antoikin roppakaupalla haastatteluja, joissa hän esitti pitkän listan syitä sille, miksi Niskanen ryöväsi häneltä voiton.

– Tiesin jo kisan ensimmäisistä metreistä, etteivät sukset tee yhteistyötä, hän sanoi STT:n mukaan.

Yhdessä haastattelussa syy oli olosuhteiden. Sitten oman suksivalinnan. Sitten huoltotiimin. Lopuksi tähtäin osoitti vielä Niskaseen, jonka Bolshunov väitti teeskennelleen uupumusta osana psyykkistä peliä.

Harvinaisia sanoja mieheltä, joka on yleensä nihkeä jututettava ja antaa haastatteluja verrattain harvoin. Sen myötä Bolshunov on edelleen jonkinlainen mysteeri.

Pikkukylästä isompiin piireihin

Se tiedetään, että hänen juurensa ovat aivan Venäjän laidalla. Ukrainan ja Valko-Venäjän rajojen tuntumassa sijaitseva Podyvotjen kylä on osa Brjanskin aluetta, joka on kasvattanut aiemmin myös muun muassa kosmonautin ja kuulantyönnön maailmanmestarin.

Bolshunovissa on kuitenkin ainesta niittää vielä enemmän mainetta. Hän löysi hiihdon isänsä opastamana. Kotitalon vieressä sijaitsi hiihtolatu, jonka tämä oli tehnyt varta vasten poikansa harjoittelua varten. Isä oli myös Bolshunovin ensimmäinen valmentaja.

Nykyisin kotipaikka on siperialainen Tjumen. Sinne Bolshunovin kaltainen hiihtäjä sopiikin paremmin, sama kaupunki on nimittäin kahden ampumahiihtosuuruuden – Anastasja Kuzminan sekä Anton Shipulinin – synnyinkaupunki. Molemmat ovat olympiavoittajia.

Isä halusi pojalleen hiihtoharrastuksen, ja kun työntö alkoi viedä eteenpäin tuulen lailla, tavoitteet asetettiin taas vähän korkeammalle. Pian Bolshunov voitti aluemestaruuskilpailut, minkä jälkeen pyrkimyksenä oli alkaa menestyä muuallakin kuin Venäjällä.

Omien sanojensa mukaan Bolshunov päätti silloin jatkavansa hiihtäjänä ammattilaiseksi asti.

Kuva: AOP

Maailmanlaajuista näkyvyyttä Bolshunovin nimi sai ensimmäistä kertaa kaksi vuotta sitten, kun alle 23-vuotiaiden maailmanmestaruuksista kilpailtiin Utahissa, Yhdysvalloissa. Bolshunov oli edellisenä vuonna ollut osa Venäjän hopeajoukkuetta junioreiden MM-viestissä, mutta menestys Soldier Hollow'ssa käänsi päitä väkisinkin.

Miesten yhdeksästä henkilökohtaisesta mitalista seitsemän meni venäläisille. Bolshunov puolestaan voitti kolmesta mahdollisesta kullasta kaksi ja sijoittui kertaalleen toiseksi.

Vuonna 1996 syntyneiden ikäluokassa vain yksi mies pystyi pysyttelemään Bolshunovin väkevän kehityskäyrän edellä – hän oli Johannes Hösflot Kläbo, maailman parhaiden sprinttihiihtäjien joukkoon jo 20-vuotiaana noussut norjalaiskomeetta.

Irti häiriötekijöistä

Tällä hetkellä on vaikeaa olla nuori venäläisurheilija, joka ottaa mittavia kehitysaskelia. Jokaista venäläisten huippusuoritusta nimittäin katsellaan kulmien alta, epäilevinä.

Venäläiset ovat olleet poikkeuksellisen tarkassa syynissä dopingskandaalin ryöpyteltyä maan urheilua. Vaikutukset tuntuivat jopa arvokisojen tuloslistoilla, mutta vasta jälkikäteen.

Hiihto ei ole poikkeus, kuten Etelä-Korean isännöimät olympialaiset osoittivat.

Sotshissa kuninkuusmatkan voittanut Aleksandr Legkov oli syytösten keskellä. Kisoja edeltäneissä Lahden MM-hiihdoissa kaksi kultaa ja kolme hopeaa voittanut Sergei Ustjugov jätettiin myös kisojen ulkopuolelle. Samoin kävi Shipulinille, kaksista edellisistä olympiakisoista mitalit pokanneelle veteraanille.

Kuva: AOP

Bolshunov oli yksi niistä, jotka Kansainvälinen olympiakomitea päästi mukaan. Hän ei saanut tehdä olympiadebyyttiään virallisesti venäläisenä, vaan neutraalina urheilijana.

– En kiinnitä huomiota asioihin, joita nyt venäläisen hiihdon ympärillä tapahtuu. Keskityn harjoitteluun ja kilpailemiseen, hän vannoi Yle Urheilulle viime tammikuussa.

Kirsikkana kohukakun päällä oli Bolshunovia ja lukuisia muita nuoria venäläishiihtäjiä valmentanut Juri Borodavko. Hänellä oli aiempaa dopinghistoriaa ja kahden vuoden toimitsijakielto.

Borodavkoakaan ei kutsuttu mukaan kisakoneeseen. Hän seurasi olympialaisia kotoaan Moskovasta, vaikka hänen valmentamansa urheilijat toivat Venäjälle kisoista hiihtomenestystä.

– Olen upottanut näihin urheilijoihin kaiken tietoni, voimani ja taitoni. Tämä on seurausta siitä. Olemme jatkuvasti yhteydessä. Juttelemme ja yritän auttaa niin paljon kuin pystyn, Borodavko sanoi uutistoimisto AP:lle kisojen aikaan.

Nykyisin Bolshunovia ja venäläisjoukkuetta luotsaa Marcus Cramer. Joukko on jaettu kolmeen valmennusryhmään, joista merkittävimmän muodostavat Cramerin itsensä valmentamat kaksitoista maajoukkueurheilijaa. Bolshunoville ryhmäjako toimii hyvänä sparrauksena, mutta myös siksi, että hänen pitkäaikainen tyttöystävänsä harjoittelee samassa joukossa.

Kuva: AOP

Kansainväliset toimenpiteet ja muutokset taustajoukoissa eivät silti riittäneet karistamaan dopingin synkkää leimaa venäläislupausten selistä.

Siitä muistutti ranskalaishiihtäjä Maurice Manificat, joka antoi kitkeriä kommentteja hävittyään viestin mitalitaistelussa venäläisille.

– En ole yllättynyt hänen tuloksistaan, sillä hän on ollut vahva viime viikkoina. Mutta katsotaan, jos historiaa muuttuu seuraavien neljän vuoden aikana, Manificat sanoi Expressenille viitatessaan venäläisankkuri Denis Spitsoviin ja edellisten kisojen jälkeen käryjen myötä muutettuihin tuloksiin.

Jännitteet venäläistiimin ympärillä olivat selvät, eikä menestys ainakaan vaientanut kriitikoita.

Edessä vielä monta menestysvuotta?

Ilman Kläboa Pyeongchangin kisat olisivat olleet Bolshunovin näytöstä. Kaksi nuorta kilpakumppania esiintyivät upeasti, mutta isossa kuvassa show kääntyi norjalaisen eduksi.

Bolshunoville kisat olivat menestys, vaikka olympiakulta jäikin puuttumaan. Kotiintuomisiksi jäi kolme hopeaa ja yksi pronssi.

Mitalisaalis oli huima 21 vuotta juuri ennen kisoja täyttäneelle hiihtäjälle. Varsinkin kun Bolshunov oli joutunut mysteeriviruksen vuoksi sairaalaan päiväkausiksi vain pari viikkoa ennen kisoja.

Kulta jäi saavuttamatta, mutta saavutukset huomattiin Venäjällä. Bolshunov sai presidentti Vladimir Putinilta upouuden auton sekä Tjumenin hallintoalueen edustajalta kotitalon sekä kymmeniä tuhansia euroja. Huomionosoitukset ja suosio eivät kuitenkaan hänen mukaansa kestäisi kauan.

– Tätä kestää vain yhden päivän. Kauden päätyttyä kaikki innostus hiipuu nopeasti pois. Näin käy aina hiihtäjien kohdalla olympiavuosina. Ensin kaikki huomaavat meidät, sitten meidät unohdetaan, Bolshunov harmitteli Venäjän olympiakomitean sivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Kuva: AOP

Kuka tietää, mihin asti Bolshunovin rahkeet voivat riittää seuraavan noin kymmenen vuoden aikana. Kun lähtötaso on jo tässä vaiheessa kolminkertaisen olympiahopeamitalistin tasoa, muiden on syytä olla varuillaan.

Uuden kauden alkaessa venäläinen olikin ottanut jälleen massiivisen loikan eteenpäin. Heti maailmancupin avauksessa Kuusamossa hän nappasi ykkössijan sekä sprinttikisasta että 15 kilometriltä.

Martin Johnsrud Sundby tiivisti varmasti monen seuraajan tunnelmat.

– Kymmenen parhaan joukossa taso on aika kova, mutta hän leikitteli kanssamme, norjalainen tuhahti Skisportin (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Talven edetessä Bolshunov sai taas totutella takaa-ajajan rooliin Kläbon löytäessä vauhtinsa. Tuttu taistelupari näyttää kuitenkin olevan aivan omassa luokassaan, ja hiihtoseuraajien iloksi sama kiivas kamppailu saattaa hyvinkin jatkua vielä pitkään.

Seefeldin MM-kisojen ohjelma, puhuttavat uutiset ja vauhdikkaat kisavideot löydät osoitteesta yle.fi/urheilu/hiihdon_mm.

Lue myös:

Katso ainakin nämä Suomen mitalitaistot Seefeldin MM-kisoissa – yksi päivä nousee erityisesti esiin

Juhliiko Iivo Niskanen kultaa, montako mitalia Pärmäkoski nappaa? – Näin seuraat Ylen kanavilta Seefeldin MM-hiihtoja

Suosittelemme sinulle