Hyppää sisältöön

Hakkeri Lauri Love haastoi Britannian poliisin oikeuteen tietokoneidensa takavarikoinnista

Oikeudenkäynti alkaa Lontoossa maanantaina.

Lauri Love Westminsterin käräjäoikeuden edessä heinäkuussa 2016. Kuva: Mark Thomas / AOP
Petri Burtsov

Suomalaisbrittiläinen hakkeri Lauri Love on haastanut Britannian poliisin National Crime Agencyn oikeuteen hänen tietokoneidensa takavarikoinnista.

Poliisi takavarikoi Loven tietokoneet vuonna 2013 eikä ole palauttanut niitä. Poliisi perustelee päätöstään sillä, että Love ei ole suostunut purkamaan joidenkin tietokoneen kovalevyllä olevien tiedostojen salausta.

National Crime Agency ei ole kuitenkaan nostanut syytettä Lovea vastaan.

Love vetoaa vuonna 1897 säädettyyn lakiin (siirryt toiseen palveluun)poliisin takavarikoimasta omaisuudesta. Lain mukaan omistaja voi vaatia poliisin haltuun päätyneen omaisuutensa palauttamista.

Lisäksi Love on perustellut vaatimustaan tietokoneiden palauttamisesta sillä, ettei häntä vastaan ole nostettu syytteitä.

Loven mukaan viranomaiset eivät ole pystyneet osoittamaan, että tietokoneilla on kryptattua eli salattua dataa, tai että Love olisi kykeneväinen purkamaan salauksen.

Loven mukaan (siirryt toiseen palveluun) oikeusjuttu on yhteiskunnallisesti merkittävä, sillä päätöksellä on vaikutusta salausta käyttävien tahojen oikeuksiin.

Lontoolainen tuomioistuin päätti viime vuonna, että suomalais-brittiläistä hakkeria 32-vuotiasta Lauri Lovea ei luovuteta Yhdysvaltoihin.

Yhdysvallat vaati Lovea luovutettavaksi, koska häntä epäillään useista tietomurroista muun muassa Yhdysvaltojen keskuspankkiin, puolustusministeriöön ja muihin viranomaiskohteisiin.

Love on kiistänyt syytteet.

Lue myös:

BBC: Alleged hacker Lauri Love in legal bid over seized computers (siirryt toiseen palveluun)

Hakkeri Lauri Lovea ei luovuteta Yhdysvaltoihin – Love Ylelle: ”Olen iloinen, tosi hyvä päätös"

Hakkeri Lauri Love ryhtyi taisteluun luovutuspäätöstä vastaan

Suosittelemme sinulle