Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Hoivayhtiö Esperi Caresta jätetty kaksi tutkintapyyntöä poliisille

Toisessa tutkintapyynnössä pyydetään selvittämään, onko hoivayhtiö syyllistynyt esimerkiksi heitteillejättöihin, pahoinpitelyihin tai kuolemantuottamuksiin.

Esperi Hoivakoti Ulrika Kristiinankaupungissa
Vanhusten hoivapalveluita koskeva julkinen keskustelu käynnistyi, kun Valvira sulki Esperi Caren yksikön Kristiinankaupungissa. Kuva: Petri Hakosalo / Lehtikuva
Jyri Hänninen
Avaa Yle-sovelluksessa

Hoivayhtiö Esperi Caren toiminnasta on jätetty ainakin kaksi tutkintapyyntöä poliisille. Niissä pyydetään selvittämään, ovatko Esperi Caren edustajat syyllistyneet rikoksiin.

Poliisi ei ole vielä päättänyt, aloittaako se asiassa varsinaista esitutkintaa.

Toisen tutkintapyynnön on tammikuun loppupuolella jättänyt eläkkeellä oleva poliisi Kari Pajarinen. Siinä pyydetään tutkimaan Esperi Caren Kristiinankaupungin yksikköä sekä yhtiön toimintaa laajemmin.

– Olen seurannut mediassa esiintuotuja, vanhustenhoitoon liittyviä karmaisevia asioita. Niissä on tullut esiin tekoja, jotka käsitykseni mukaan täyttävät rikosten tunnusmerkit.

– Julkisuudessa olleiden tietojen perusteella näytti siltä, että asiassa ollaan unohtamassa puolustuskyvyttömät vanhukset ja vammaiset. Poliisi voi käynnistää esitutkinnan pelkän huhunkin perusteella. Nyt näytti kuitenkin siltä, ettei poliisi ollut aikeissa selvittää asiaa oma-aloitteisesti, Pajarinen sanoo Ylelle.

Antti Häkkänen
Oikeusministeri Antti Häkkänen esittää elinkeinoriitalautakuntaa ratkomaan pienyritysten riitoja Kuva: Markku Pitkänen / Yle

Ministeri: Rikosten tunnusmerkistö voi täyttyä

Kari Pajarinen pyytää tutkintapyynnössään poliisia selvittämään, ovatko Esperi Caren edustajat syyllistyneet muun muassa heitteillejättöihin, pahoinpitelyihin tai kuolemantuottamuksiin.

Mahdollisina rikoksina tutkintapyynnössä listataan myös petos. Rikosnimikettä Pajarinen perustelee sillä, että Esperi Caren työvuorolistoihin on merkitty henkilöitä, jotka eivät todellisuudessa ole suorittaneet työtä.

Ylellä ei ole tiedossa toisen tutkintapyynnön tekijän henkilöllisyyttä tai tutkintapyynnön sisältöä. Poliisille toimitettu tutkintapyyntö on toistaiseksi salassa pidettävä asiakirja.

Myös oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) nosti esiin samoja rikosnimikkeitä kuten heitteillepanon ja petoksen sunnuntaina lähetetyssä tiedotteessa. Häkkäsen mielestä hoivapalveluiden laiminlyöntien mahdolliset rikosoikeudelliset vastuut on selvitetettävä.

– Valvontaviranomaisten on tehtävä yhteistyötä poliisin kanssa. Rikosvastuun on toteuduttava, oikeusministeri sanoi tiedotteessa.

Myös kansanedustaja Paavo Arhinmäki (Vas.) on vaatinut keskusrikospoliisia selvittämään yksityisten hoiva-alan yritysten toimintaa.

Ylen selvityksen mukaan epäillyt laiminlyönnit hoivayksiköissä ovat johtaneet jopa 15 vanhuksen kuolemaan. Osa omaisista on kannellut tapauksista sosiaali- ja terveysalaa valvovaan Valviraan.

Kuolintapaukset ovat sattuneet sekä yksityisissä että julkisissa hoivakodeissa eri puolilla Suomea. Niitä on tähän asti selvittänyt Valvira.

Poliisi: Esiselvittely käynnissä

Tutkintapyynnöt on lähetetty myös koko maan poliisitoimintaa valvovalle poliisihallitukselle. Sieltä ne ovat päätyneet Pohjanmaan poliisilaitokselle Vaasaan, jonka toimialueella sijaitsee Esperi Caren Kristiinankaupungin yksikkö.

Kohu vanhustenhoidon tasosta alkoi, kun Valvira peruutti Esperi Caren Kristiinankaupungin hoivayksikön toimiluvan 23. tammikuuta.

Rikoskomisario Joanna Österblad Pohjanmaan poliisista kertoo, että tutkintapyyntö on toistaiseksi “esiselvittelyvaiheessa”. Siinä arvioidaan, onko syytä aloittaa varsinainen esitutkinta.

– Tutkintapyynnöissä pyydetään selvittämään laajasti Esperi Caren toimintaa eli kyse on isosta kokonaisuudesta. On myös syytä arvioida, onko tapaus sellainen, jota Pohjanmaan poliisi tutkii vai tuleeko kyseeseen jokin muu poliisin yksiköistä, Österblad sanoo.

“Muu yksikkö” voi tarkoittaa esimerkiksi Keskusrikospoliisia. Esperi Care toimii valtakunnallisesti, mikä vaatii myös resursseja mahdolliseen tutkintaan. Paikallisella poliisilaitoksella niitä ei välttämättä ole.

Österbladin mukaan poliisi odottaa myös sosiaali- ja terveysalaa valvovan Valviran selvitysten valmistumista.

Valvira on kertonut julkisuudessa, että virasto harkitsee myös tutkintapyynnön jättämistä Esperi Caresta. Ylelle virastosta kerrottiin, ettei päätöksen tekemiselle ole asetettu aikarajaa.

Valviran sisäänkäynti.
Sosiaali- ja terveysalaa valvova Valvira on kertonut harkitsevansa tutkintapyynnön Esperi Caren toiminnasta. Kuva: YLE

Poliisihallitus: “Omavalvonta ja ennalta estävyys keskiöön”

Poliisihallituksesta ei kommentoitu Ylelle sitä, onko se ohjeistamassa Esperi Caren tutkintaa tai siirtämässä sitä Pohjanmaan poliisilaitokselta muulle yksikölle.

Poliisihallitus vastasi Ylelle sähköpostitse.

– Valvonnan rakenne on sinänsä kunnossa: Omavalvonta, valvontaviranomaiset (Valvira, Avi) ja viime kädessä rikosprosessi. Jos toimijat eivät noudata säännöksiä tai sopimusehtoja, eivät rikosoikeudelliset keinot ole ensisijaisia.

– Vastuuketjut ja mahdolliset laiminlyönnit voidaan selvittää sitten myöhemminkin rikosprosessissa, jos siihen edellytyksiä ilmenee. Ennalta estävyys tässäkin keskiöön, Poliisihallituksen viestintäosasto kirjoittaa Ylelle sähköpostissaan.

Lain mukaan poliisin on suoritettava esitutkinta, mikäli sen tietoon tulee epäiltyjä rikoksia. Poliisihallitus muistuttaa, että “valvontaviranomainen” eli Valvira on puuttunut tapauksiin, joita on käsitelty julkisuudessa.

– Tämän jälkeen tulee viranomaisen (Valvira / Avi) valvontakeinot ja mahdollisuudet antaa määräyksiä epäkohtien korjaamiseen ja viime kädessä keskeyttää potilasturvallisuutta vaarantava toiminta. Eli valvovalla viranomaisella on mahdollisuus puuttua vaaralliseen toimintaan. Joka tapauksessa Valviran kannanotoilla ja näkemyksellä on merkitystä myös mahdollisessa esitutkinnassa, Poliisihallituksen viestinnästä kirjoitetaan Ylelle.

"Korjaavia toimia ei ole tehty"

Vanhusten hoivapalveluiden ongelmat ovat nousseet esille viime viikkoina paitsi Esperi Caren myös toisen alan ison toimijan eli Attendon ylläpitämissä hoivakodeissa.

Esperi Caresta tutkintapyynnön tehnyt eläkeläispoliisi toivoo, että viranomaiset selvittäisivät erityisesti yhtiön johdon toimintaa. Hän pitää Suomen vanhustenhoidon tilaa häpeällisenä.

– Muistan, että vanhustenhoidosta on ollut eduskunnassa useita välikysymyksiä, jotka eivät ole johtaneet korjaaviin toimiin. Vuosien varrella on tehty myös tutkimusraportteja, jotka osaltaan ovat paljastaneet vanhustenhoidon huonoa tilaa.

Myös eduskunnan oikeusasiamies on huomauttanut vanhustenhoidon puutteista. Esimerkiksi vuoden 2016 raportissaan oikeuasiamies toteaa näin: "Laitoshoidossa ja palveluasumisen yksiköissä asuu kymmeniä tuhansia vanhusasiakkaita. Jatkuvasti tulee ilmi ravinnon, hygienian, vaippojenvaihdon, kuntoutuksen ja ulkoilun puutteita."

Suosittelemme sinulle