Hyppää sisältöön

"Elämän tarkoitus on elämä itse" – Sipe Santapukki ei tavoittele onnea, vaan keskittyy arkeen

Apulanta-yhtyeen rumpali Sipe Santapukki pitää onnellisuutta huonosti brändättynä, sillä ihmiset määrittelevät onnellisuutensa valitettavan usein toisten ihmisten tekemisten kautta.

Sipe Santapukki
Sipe Santapukki kirjoitti banaanin voimalauseensa.
Minna Perovuo

Hei hei mitä kuuluu
Sä kysyt ja kaikki on ok
No hyvä sun on puhuu

Kun sä et tiedä miltä musta tuntuu

Toni Wirtasen säveltämä ja sanoittama kappale Mitä kuuluu? oli suuri hitti vuonna 1996. Hittibiisin myötä heinolalainen punkrock-yhtye Apulanta nousi koko Suomen tietoisuuteen, ja on yksi maamme suosituimpia bändejä edelleen.

Yhtyeen rumpalin Sipe Santapukin mukaan kysymys -mitä kuuluu? -on erittäin oleellinen myös tänä päivänä.

– Se on näinä kovina aikoja jopa se oleellisin kysymys. Moni synkkyyteen vaipunut ihminen saisi hyvin yksinkertaisilla asioilla apua elämään kun lähipiiri muistaisi kysyä kuulumisia, pyytää kahville tai muuten osoittaa olevansa kiinnostunut.

Onni ei tule tavoittelemalla

Santapukki kertoi Puoli seitsemän –ohjelman haastattelussa ajatuksiaan myös onnellisuudesta ja siitä, kuinka sen jahtaaminen saa ihmiset usein vain onnettomiksi.

– Mielestäni onnellisuus on haitallisesti brändätty. Ihmiset määrittelevät onnellisuutensa valitettavan usein toisten ihmisten tekemisten kautta. Onnellisuuteen ladataan valtavia odotuksia ja toiveita, mutta pyrkimys mielikuvien saavuttamiseksi on epärealistista. Sosiaalisen median vaikutus on tässä todella suuri.

Sipe Santapukki
Sipe Santapukki oli Puoli seitsemän- ohjelmassa Mikko Kekäläisen ja Susanna Laineen haastateltavana. Kuva: Yle/ Minna Perovuo

Oman onnellisuutensa Santapukki on löytänyt arjesta.

– Jos jahtaat varjoasi, et saa sitä ikinä kiinni mutta jos lähdet poispäin, varjo seuraa perässä. Onnellisuuden kanssa on sama juttu. Kun keskittyy omaan arkeen ja pärjää itsensä kanssa, niin se on jo onnellisuutta.

Elämän tarkoitus on elämä itse

Santapukki elää tällä hetkellä lapsiperhearkea. Esikoispoika on juuri täyttänyt kaksi vuotta, ja lapsen läsnäolo arjessa on tuonut luonnollisesti syviä sävyjä elämään.

– Isyyden sanoittaminen on todella vaikeaa. Haluaisin päivittäin huutaa elämän ihmettä mutta tunteet latistuvat lauseissa. Olen äärimmäisen kiitollinen, että saan kokea tämän, eikä enää tarvitse miettiä mikä on elämän tarkoitus. Elämän tarkoitus on elämä itse.

Katso Sipe Santapukin haastattelu Puoli seitsemän -ohjelmassa Yle Areenasta.

Suosittelemme sinulle