UUMAJA. Ruotsalaisten ylisanoille ei ole tulla loppua, kun heiltä kyselee salibandyn "superkaksosista" Veera ja Oona Kaupista.
– Molemmat ovat olleet fantastisen hyviä! Meillä oli korkeat odotukset, mutta he ovat jopa ylittäneet ne, Ruotsin maajoukkueen ja uumajalaisen Iksu Innebandyn tähtihyökkääjä Emelie Wibron suitsuttaa.
– He ovat olleet aivan loistavia. On ihan sairasta, miten hyviä he ovat. Kaksi maailman parasta pelaajaa, Kauppien kentällisessä puolustajana pelaava Sandra Boric Svärd sanoo.
Klikkaa jutun kuvaa ja katso 10 minuutin dokumentti superkaksosista.
Myös Iksun kannattajat jakavat näkemyksen. Iksu Sport Arenalla on täysi tupa, 800 katsojaa, ja haastateltujen katsojien mielestä suomalaiskaksoset ovat olleet huima vahvistus uumajalaisjoukkueelle.
– He ovat fantastisia. He tuovat niin paljon lisää tälle joukkueelle, Hanna Jakobsson sanoo.
– Ja Veera on tehnyt tosi paljon maaleja, tytär Moa Jakobsson lisää.
Veera ja Oona Kauppi siirtyivät ammattilaisiksi Iksuun viime kesänä. Tamperelaisessa KooVeessa koko uransa pelanneiden siskosten perässä oli kesällä lukuisia huippujoukkueita, joista he valitsivat kaksi edellistä Ruotsin mestaruutta voittaneen Iksun.
Kaksoset tekivät kovaa jälkeä jo Suomen liigassa, mutta loikka Merenkurkun toiselle puolelle ja astetta kovempaan sarjaan on vain kiihdyttänyt tahtia.
Joukkuekaverien ja kannattajien näkemykset saattavat olla värittyneitä, mutta mitä mieltä kaksosten otteista on iltapäivälehti Aftonbladetin salibandytoimittaja Kristoffer Bergström?
– Odotin heidän taistelevan pistepörssissä ehkä viidennestä sijasta. Näin ilmiömäisiä suorituksia en osannut odottaa, Bergström hämmästelee.
– Veera on ehdottomasti maailman paras pelaaja juuri nyt. Siitä ei ole epäilystäkään. Se on aika uskomatonta, koska hän on vielä niin nuori. Jotkut ovat häntä fyysisempiä, mutta pallon kanssa hän on parempi kuin kukaan.
Ilman uhrauksia huipulle
Urheilun historia tuntee lukuisia menestyneitä kaksosia. Yhdysvaltalaiset Bryanin veljekset ovat hallinneet pitkään tenniksen nelinpeliä. Saksalaiset jalkapalloilijat Sven ja Lars Bender pelaavat yhdessä Leverkusenissa. Ruotsalaiset Sedinit valloittivat NHL:n jääkiekkokaukalot Vancouverissa, Kallurin kaksossiskot olivat menestyviä pika-aitureita. Suomalaiset Emilia ja Erika Nyström puolestaan tavoittelivat maailman huippua beach volleyssa.
Urheilevat kaksoset päätyvät usein samaan lajiin, monesti vieläpä samaan joukkueeseen. Saman valinnan ovat tehneet tamperelaiset Veera ja Oona Kauppi, jotka ovat nousseet jo 21-vuotiaina lajinsa parhaiden joukkoon.
Siskosten vanhemmat olivat liigatason salibandypelaajia. Heidän kauttaan kaksoset päätyivät lajin pariin jo ennen kuin osasivat kävellä. Ristiäislahjaksi saaduilla sählymailoilla huidottiin KooVeen pelien erätauoilla toisia ja vähän palloakin.
– Lapsuus oli sitä, että palloilla leikittiin joka paikassa. Elämä on aina ollut pelaamista ja aina on ollut pelikaveri mukana. Muitakin harrastuksia oli, mutta pallon pariin veri on vetänyt aina, Veera sanoo.
Kaksosten intohimo salibandyyn tuntuu olevan pohjatonta. Kaupit ovat harjoitelleet valtavasti omalla ajallaan. Huipulle nousu urheilussa vaatii kurinalaista elämää, mutta uhrauksia Oona ja Veera Kauppi eivät ole mielestään tehneet.
– Me tykkäämme urheilla, joten emme koe menettäneemme mitään. Kun urheilimme, olimme samalla ystäviemme kanssa. Sosiaaliset suhteet eivät ole urheilusta kärsineet, päinvastoin. Emme ehkä käyneet iltaisin kahviloissa, mutta meille se ei ole ollut mikään vaikea valinta, Oona Kauppi sanoo.
– Nyt olemme päässeet käytännössä ammattilaisiksi. Salibandy tulee kaikessa ensimmäisenä. Se on minusta tosi hienoa.
Ruotsin ennätys uusiksi?
Iksu Innebandyn päävalmentaja pitää pukukopissa pelaajille tsemppipuhetta ennen Superliigan kärkiottelua Kais Moraa vastaan helmikuun alussa.
– Tuntuuko teistä hyvältä? Hienoa. Pelataan tiiviillä viisikoilla, tehdään kaikki yhdessä. Me määrittelemme ottelun tempon, Lars Bergström paaluttaa kopissa.
Uumajalaiset voittavat kärkipelin jatkoajan jälkeen 5–4, vaikka Oona Kauppi on sivussa flunssan vuoksi. Veera syöttää viime minuuteilla tasoitusmaalin ja rakentaa jatkoajalla voittomaalin pitkällä kuljetuksella puolustusalueelta. Sofia Joelssonilla on helppo työ viimeistellä pallo takatolpalta lähes tyhjiin Veeran syötöstä.
Veera ja Oona Kaupin kausi Ruotsissa on ollut yhtä voittokulkua. Iksu ei ole suomalaiskaksoset palkattuaan hävinnyt peliäkään Ruotsin Superliigassa. Tammikuussa uumajalaiset juhlivat maailman parhaiden seurajoukkueiden Champions Cupin mestaruutta, kun Veera viimeisteli finaalissa hattutempun ja Oona yhden maalin.
Pääsarjassa Oona taistelee paikasta pistepörssin kymmenen parhaan joukossa, mutta Veera Kauppi on ollut jopa historiallisen kovassa iskussa. Hän johtaa ylivoimaisesti pistepörssiä (siirryt toiseen palveluun) ja saattaa rikkoa kevään aikana koko sarjan piste-ennätyksen.
– Veera ja Oona ovat ennen kaikkea mahtavia ihmisiä. He ovat avoimia ja heillä on uskomaton työmoraali. Kaupit ovat niin taitavia, mutta silti valmiita tekemään kaikista eniten töitä, päävalmentaja Bergström sanoo suomalaiskaksosista.
Maailman paras kiinnostaa
Veera Kauppi valittiin maailman parhaaksi pelaajaksi jo vuosi sitten. Hän oli pelannut vakuuttavat MM-kisat, vaikka Ruotsi voittikin Suomen finaalissa rangaistuslaukauskilpailun jälkeen. Myös Suomen liigassa teholukemat olivat korkeat. Lars Bergströmin mukaan Kauppi ansaitsi tunnustuksen jo viime vuonna, mutta on sen jälkeen kehittynyt vielä paljon paremmaksi pelaajaksi.
– Titteliä vaikuttavampaa on se, miten hän on jatkanut sen jälkeen. On uusi sarja, uusi joukkue ja erilaiset vastustajat, mutta Veera on silti kehittynyt ja pelannut näin loistavasti, päävalmentaja kehuu.
Oonaa ei siskon titteli vuosi sitten yllättänyt, mutta Veera ei ollut uskoa uutista edes todeksi. Hän kertoo elämän olleen valinnan jälkeen ajoittain melkoista pyöritystä. Hän kertoo yrittäneensä hillitä mediamylläkkää ja nollata ajatuksensa.
– En ehkä vieläkään ymmärrä, miten iso asia se oli. Oli otettu olo, mutta se antoi myös paljon lisäbuustia. Sain sen tittelin, vaikka olen nuori ja minulla on valtavasti potentiaalia kehittyä. Se oli iso asia, mutta en tyydy siihen, Veera sanoo.
– Ei minussa itsessäni ole tapahtunut valinnan jälkeen mitään muutosta, vain siinä miten muut näkevät minut.
Muut näkevät Veeran erittäin kiinnostavana pelaajana. Naisten salibandy on Ruotsissa suurempi laji kuin Suomessa. Iksun kotiotteluiden reilun 700 katsojan keskiarvo on moninkertainen Suomen parhaisiin seuroihin verrattuna. Laji kiinnostaa myös kaupallista mediaa. Pukukopissa ja pelissä on paikalla iltapäivälehti Aftonbladet, joka tekee Iksusta videosarjaa Veera Kaupin kautta.
– Salibandy ei ole täällä mikään jättimäinen laji, mutta kyllä se iso on. Yleisömäärät eivät ole valtavia, mutta harrastamisen kautta se sitoo paljon ihmisiä. Salibandy on samassa kokoluokassa käsipallon, yleisurheilun ja uinnin kanssa, toimittaja Kristoffer Bergström arvioi.
– Veera Kauppi nostaa koko lajin kiinnostavuutta. Ilman häntä emme olisi tänään täällä tekemässä juttua.
Reilu viikko sitten Veera Kauppi valittiin maailman parhaaksi pelaajaksi jo toistamiseen.
Salibandyllä tulee toimeen
Koville tienesteille eivät maailman parhaat salibandykaksosetkaan pääse. Kaupit työskentelevät pelaamisen lisäksi kolmena päivänä viikossa muutaman tunnin Iksun yhteistyöyrityksessä. He saavat seuralta auto- ja asuntoedun sekä pienen toimeentulon, joiden turvin he voivat keskittyä urheiluun.
– Jos naisten salibandyssä voi olla ammattilainen, tämä on lähimpänä sitä. Salibandy on ykkösjuttu, sen jälkeen tulevat opiskelut ja työt, Veera sanoo.
– Sillä nimenomaan tulee toimeen. Se kuvaa tällä hetkellä naisten salibandyä. Paras tilanne on, että pystyy elämään siinä hetkessä sillä, mitä organisaatio pystyy tarjoamaan.
Kauppien työ paitamainoksia painavassa yrityksessä on yksinkertaista. He lajittelevat paitoja ja painattavat mainoksia. Kaksoset pitävät työtä hyvänä vastapainona harjoittelulle ja avoimen yliopiston opinnoille. Apua arkeen tulee myös seuran muilta yhteistyökumppaneilta.
– Voi olla, että saadaan joltakin sponsorilta vaikkapa vessapaperia. Se voi kuulostaa hassulta, mutta silläkin tavalla saadaan helpotettua pelaajien elämää. Tuen ei aina tarvitse olla rahaa, Oona toteaa.
Kaupeilla on käytössään seuran yhteistyökumppanin tarjoama auto, jota koristavat Suomen liput ja kaksosten nimet. Seurassa huolestuttiin, kun Oonan nimi teipattiin vahingossa molempiin kylkiin ennen Veeraa. Tasa-arvon nimeen vannovassa kulttuurissa pelättiin, että Veera voisi pahoittaa mielensä. Siskoksia tarrojen järjestys lähinnä nauratti, mutta katseita auto kerää. Heidät myös tunnistetaan silloin tällöin kaupungilla.
– Nyt jäädään kiinni, mutta esimerkiksi karkkihyllyllä alkoi eräs mies jutustella, että hän tuntee meidät. Salibandy on tämän kaupungin juttu, tämä ei ole niin suuri paikka, että tänne hukkuisi. Iksu Innebandy on osa kaupungin imagoa jääkiekon ohella, Veera sanoo.
Vanhemmat päässeet helpommalla
Naisten salibandy ei ole edes Ruotsissa täysammattilaislaji, mutta Iksu Innebandy toimii kaikessa kuin ammattilaisseura. Iksu takaa pelaajilleen erinomaiset mahdollisuudet keskittyä urheiluun. Pelaajilla on käytössä fysiikkavalmentaja, fysioterapeutti ja lääkäri. Seura auttaa pelaajia kentän ulkopuolisessa arjessa ja taustahenkilöt käyvät jatkuvasti keskusteluja pelaajien kanssa.
– Toimiva organisaatio on varmasti yksi syy, miksi Iksu on pärjännyt niin hyvin viime vuosina. Pelaajista pidetään tosi hyvin huolta ja tartutaan kyllä toimeen, jos on tarvetta, Oona sanoo.
Idrottsklubben Studenterna i Umeå on perustettu vuonna 1959 ja sillä on 18 000 jäsentä. Iksun valtavassa urheilukompleksissa voi harrastaa lähes mitä tahansa lajia kiipeilystä uintiin ja beach volleyhin. Olosuhteet urheiluun ovat siis kunnossa, mutta sitä ne ovat olleet koko Veera ja Oona Kaupin elämän ajan. Kaksosten vanhemmat Jutta Keski-Korhonen ja Jussi Kauppi ovat pitäneet huolta, että tyttäret voivat elää urheilun ehdoilla.
– Työnjako on ollut aika selvä. He keskittyvät urheiluun, ja me olemme hoitaneet ulkopuolisia asioita. Nyt kun he ovat täällä ammattilaisina, joku muu hoitaa niitä. Me olemme päässeet sitten helpommalla, Jussi Kauppi nauraa.
Ruotsin kultaputkea rikkomaan
Maajoukkueessa Veera ja Oona Kauppi eivät ole päässeet helpolla. Ruotsi on voittanut MM-kisoissa kuusi mestaruutta putkeen. Reilun vuoden takaisessa MM-finaalissa Suomi onnistui Kauppien siivittämänä pakottamaan ennakkosuosikin jatkoajalle, mutta Ruotsi korjasi rangaistuslaukauskisassa mestaruuden kotiin. Seuraava mahdollisuus on Sveitsin MM-kisoissa joulukuussa.
Ruotsin liigaa pidetään maailman parhaana. Iksun ryhmästä yli puolet pelaajista on maajoukkueessa. Ympäristö takaa kaksosille erinomaisen mahdollisuuden kehittyä entistä paremmiksi.
– Kukaan ei halua hävitä edes treeneissä. Se vie kaikkia eteenpäin. Joukkueessa osataan pitää myös hauskaa sopivissa tilanteissa. Kaikki ovat tosissaan, mutta eivät liian totisia, Oona sanoo.
Kauppien nousu paikallisen sarjan eliittiin Kais Moran pitkäaikaisen puolustajatähden My Kippilän rinnalle herättää lisätoiveita Ruotsin kaatamisesta.
– Tuohan se lisäbuustia. Olemme tosi hyviä ystäviä, mutta kentällä vihollisia. Liigassa on tosi hyvä sutina. On kiva pelata heitä vastaankin välillä, Kippilä hymyilee.
– Ovathan he tosi hyviä pallon kanssa. He dominoivat tätä sarjaa.
Maajoukkueiden kilpailuasetelma ei vaikuta Iksun ruotsalaisten maajoukkuetähtien suhtautumiseen suomalaiskaksosiin. Ajoittain tilanteesta revitään huumoria hyvässä hengessä.
– Yllättävän vähän pilkkaavat meitä, kai ne tykkäävät meistä sitten aika paljon. Enemmän he nauravat suomalaisuudelle yleisesti, me olemme saaneet olla rauhassa, Veera sanoo.
Iksussa arvostetaan Kauppien osaamista. Maajoukkueessa ollaan vihollisia, mutta arjessa ystäviä.
– Minusta on vain hauskaa, jos heistä tulee täällä parempia pelaajia. Siitäkin huolimatta, että he murskaisivat meidät maajoukkueessa! Emelie Wibron nauraa.
Kaupit asuvat yhdessä ja pelaavat kentällä samassa ketjussa. Roolit kentällä ovat tosin muuttuneet Suomen vuosista. Veera tottui Suomessa jakamaan syöttöjä ylempänä pelanneelle Oonalle, mutta Ruotsissa Veera on istutettu maalintekijän rooliin.
– Olin ennen se pelaaja, joka syöttää Oonalle takatolpalle tyhjiin, mutta nyt minä odotan syöttöä Oonalta, Veera naurahtaa.
– Olen tottunut pelaamaan eri tavalla, mutta uudet ärsykkeet kehittävät omaa pelaamista. Aina välillä joukkuekaverit naureskelevat, kun kuuntelevat meidän palautettamme toisillemme suomeksi. Äänensävystä he eivät aina osaa päätellä viestiä, Oona täydentää.
Kohti omaa ja lajin kehitystä
Oona ja Veera Kauppi ovat maailman huipulla jo 21-vuotiaina. Mitä tavoiteltavaa kaksosilla maailmanmestaruuden lisäksi urallaan enää on?
– Näen, että meillä on ihan valtavasti kehityttävää yksilöinä. Uramme voi jatkua vielä kymmenen vuotta. Saamme harjoitella ja pelata joka viikko maailman parhaiden kanssa. Se on vain lisännyt draivia, että pitää päästä eteenpäin, Veera Kauppi innostuu.
– Laji tulee toivottavasti siinä mukana. Viiden vuoden päästä joku muu seura ja liiga voi olla maailman paras. On valtavasti pieniä asioita, jotka motivoivat.
Kaksoset toivovat, että laji kehittyisi yhä ammattimaisemmaksi. He uskovat suosion nousevan tason kehityksen mukana.
– Naisten jalkapallossa on menty täällä hyvin siihen suuntaan, että naisille vaaditaan samoja korvauksia kuin miehille. Salibandykin on menossa hiljalleen siihen suuntaan, miesten korvaukset kasvavat ja naiset tulevat siinä perässä. Joidenkin vuosien päästä voidaan olla toivottavasti tilanteessa, jossa sillä pystyy tienaamaan eikä vain juuri ja juuri elättämään itsensä, Veera sanoo.
– Saisi olla puhdas ammattilainen tässä lajissa. Ei nyt ehkä tienata miljoonia kuten samanikäiset jääkiekkoilijamiehet voivat NHL:ssä tehdä, mutta päästäisiin edes vähän lähemmäs sitä.
Lue lisää:
Hattutempun tykittänyt Suomen tähti pettyneenä: ”Olimme mielestäni maailman paras joukkue”