Hyppää sisältöön

Kolme hoivakotia palkittiin hyvästä hoidosta: Vanhus saa halutessaan jäkälää huoneeseensa eikä ketään pakoteta kuuntelemaan klassista musiikkia

Vanhusten toiveiden toteuttaminen edellyttää, että henkilöstöä on riittävästi.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Kolme kouvolalaista vanhusten hoivakotia on palkittu hyvästä hoidosta.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super on tiistaina myöntänyt tunnustuspalkinnon Kymijoen Hoiva ry:lle, koska heidän hoivakodeissaan asukkaiden hoito on yksilöllistä ja asukkaiden kanssa toimitaan paljon yhdessä. Hoivakodit sijaitsevat Kouvolassa – Anjalassa, Inkeroisissa ja Keltakankaalla.

– Kun ihminen muuttaa meille, otamme hänen historiansa huomioon. Haluamme, että meillä jatketaan elämää, eikä luovuteta, vaikka tämä onkin monelle loppuelämän koti, Kymijoen Hoiva ry:n toiminnanjohtaja Anu Pöllänen sanoo.

Rantakodiksi, Honkakodiksi ja Iltaruskoksi nimetyissä asumisyksiköissä lähdetään siitä ajatuksesta, että hoitajat ovat töissä asukkaiden kotona ja antavat yksilöllisesti sitä, mitä asukkaat tarvitsevat.

– Pidetään hoito simppelillä tasolla. Jos joku ei ole koskaan kuunnellut klassista musiikkia, sitä ei tyrkytetä, vaikka meillä käykin kaikenlaisia esiintyjiä. Tai kun metsässä viihtyvä ei enää jaksa lähteä ulos, tuodaan jäkäliä tai kanervaa huoneeseen. Näin voi silti kokea elämyksiä, Pöllänen kertoo.

Yhtenä esimerkkinä mainitaan myös mieltymykset ruoan suhteen. Niistäkin otetaan selvää. Jos tietty ruoka ei maita, sitä ei tarjota. Vastaavasti sellaista ruokaa voidaan hankkia, josta hoitokodissa asuva ihminen erityisesti pitää.

Kymijoen Hoiva noudattaa niin kutsuttua narratiivista hoitotyön periaatetta, johon Super ja La Carita -säätiö halusivat tänä vuonna kiinnittää erityistä huomiota.

Asiakkaalta kysytään muuttovaiheessa tietoja omista mieltymyksistä ja taustasta. Sen pohjalta laaditaan paitsi hoitosuunnitelma myös toivekartta, joka auttaa vastaamaan asukkaiden toiveisiin.

Superin mukaan Kymijoen Hoiva ry on hoitanut ikäihmisiä erityisen hienolla tavalla.

– Se edellyttää, että on riittävästi aikaa, riittävästi henkilöstöä. Vaikutelma on lämmin ja kiireetön. Tämä on sellainen paikka, jonne voisi olla itsekin halukas menemään, jos tällaisia palveluita tulee tarvitsemaan, Superin kehittämisjohtaja Jussi Salo sanoo.

Epäkohdat esillä

Narratiivinen hoitotyö ei ole menetelmältään uusi. Jo yli 40 vuotta toiminut Kymijoen Hoiva on tehnyt työtä pitkään. Vastaavanlaista hoitoa annetaan muissakin hoivakodeissa.

Superin kehittämisjohtaja Jussi Salon mukaan nyt on kuitenkin oikea nostaa esiin myös hyviä esimerkkejä.

– Vanhustenhoito on tällä hetkellä tapetilla ihan muista syistä kuin hyvistä hoitopaikoista. Epäkohdat ovat esillä, mutta pitää muistaa, että meillä on aivan loistavia pieniä, yksityisiä firmoja. Tässä meillä on loistavat esimerkit, Salo sanoo.

Suurten yksityisten hoivakotiketjujen yksiköissä on havaittu vakavia puutteita.

Esimerkiksi Esperi Caren hoivayksikkö Kristiinankaupungissa ja Attendon hoivakoti Alavudella on jouduttu ottamaan valvontaviranomaisen toimesta haltuun, koska asukkaiden turvallisuus on ollut vaarassa riittämättömän henkilöstömäärän takia.

Halua palvella

Lämmin, kiireetön, yksilöllinen hoiva kuulostaa perusasioilta. Sitä se ei kuitenkaan kaikkialla ole.

– Ei se kaikkialla toteudu, eikä yksilöllisiä tarpeita pystytä ottamaan huomioon. Jos henkilöstömitoitus on kovin matala, ei ole mahdollisuuksia paneutua tällaisiin hienouksiin. Sitten ollaan aika lähellä iäkkään ihmisen säilyttämistä, Salo sanoo.

Liitto on mielellään nostamassa esiin ihmisarvoa kunnioittavaa hoitoa.

– Ei Kymijoen Hoivan menetelmä ainutlaatuinen ole, mutta he ovat loistava esimerkki siitä, että on halua palvella hyvin. Meillä on mahdollisuudet hyvään hoitoon, mutta onko tahtoa, Salo sanoo.

Super palkitsee hoivayksiköitä hyvästä työstä yhdessä La Carita -säätiön kanssa. Tunnustuksia on jaettu vuodesta 2006. Tänä vuonna palkittiin myös Akaan kaupungin Havulinnan palvelutalo.

Havulinna on mukana hankkeessa, jossa kehitetään muistisairaiden kognitioharjoituksia.

Tunnustuksen saajat valitaan hakemusten perusteella. Hakemuksen tekevät hoivakotien henkilöstö.

Jutun kommentointi on avoinna 12.2.2018 kello 22:00 asti.

Suosittelemme sinulle