Hyppää sisältöön

Hiihtolegenda Eero Mäntyrannan elämään mahtui suurvoittoja, mutta maine sai suuren tahran 1972 – "Kyllä sen kanssa itkettiin varmasti ihan kylliksi"

Eero Mäntyrannan urheilu-uran kovin hetki oli, kun hänen dopingnäytteestään löytyi amfetamiinia. Mr. Seefeld - Jäljet Lumessa -dokumentti kertoo myös Mäntyrannan elämän vaikeista hetkistä.

Eero Mäntyranta Zakopanen MM-kisoissa.
Eero Mäntyranta Zakopanen MM-kisoissa. Kuva: AOP / Ullstein Bild
Anu Karttunen

Eero Mäntyrannan urheilu-ura oli menestyksekäs, mutta hänen elämäänsä mahtui myös paljon surua. Jo lapsena hän joutui tottumaan kuoleman läsnäoloon, kun perheen 12 lapsesta kuusi kuoli jo varhain.

Mäntyranta ja hänen Raakel-vaimonsa kokivat myös jokaisen vanhemman pahimman painajaisen, kun perheen toiseksi vanhin lapsi Harri kuoli vuonna 1985 vain 23-vuotiaana.

Mäntyrannan urheilu-uran pahin hetki tapahtui puolestaan vuonna 1972, kun hänen dopingnäytteestään löytyi jälkiä amfetamiinista. Mäntyranta sai Hiihtoliitolta tapauksesta vakavan varoituksen, mutta ei koskaan myöntänyt, että olisi käyttänyt piristettä.

– Kyllä täytyy sanoa, että mieli on tällä hetkellä maassa. Koskaan ei ole lyöty minua näin alas, mitä on tällä hetkellä tehty, Mäntyranta kertoi A-studiossa, Hannu Karpon haastattelussa.

– Minua ihmetyttää se, että mistä ylipäätään tällainen aine olisi päässyt tulemaan verikokeeseen tai tähän virtsakokeeseen, mikä otettiin. Koska itse en ole varmasti mitään tällaista käyttänyt.

Eero Mäntyranta Hannu Karpon haastattelussa.
Eero Mäntyranta Hannu Karpon haastattelussa.

Tapaus ei vaikuttanut vain Eero Mäntyrantaan ja hänen urheilu-uraansa. Raakel Mäntyranta kertoi Mr. Seefeld - Jäljet Lumessa -dokumentissa, että siitä kärsi koko perhe.

– Kyllä sen kanssa itkettiin varmasti ihan kylliksi. Iiris (tytär) ja Harri olivat sen verran vanhempia, että hehän kärsivät jo, Raakel sanoi ja kertoi myös Eeron kommentoineen asiaa jälkeenpäin.

– Hän sanoi, että kyllä se olisi saanut jäädä kokematta.

Oliko Mäntyranta käyttänyt amfetamiinia vai ei? Ainakin hänen siskonpoikansa, olympiavoittaja Pertti Teurajärvi uskoo setänsä syyttömyyteen.

– En usko, että hän olisi vienyt hautaan niitä tietoja, jos olisi valehdellut. Mitäpä hän niistä valehtelemaan. Uskon, että hän toi sen asian rehellisesti esille niin kuin se oli, Teurajärvi sanoi dokumentissa.

Eero Mäntyranta lentokoneen edessä.

Mäntyrannalla oli elämänsä aikana myös paljon kipuja, joista hän ei paljoa valitellut. Selkäkivut olivat jopa katkaista hänen uransa. Raakel Mäntyranta sanoi laskeneensa, että Eeroa oli leikattu peräti 19 kertaa.

– Hänellä oli äärimmäisen hyvä kyky syy–seuraus-suhteeseen. Hän pystyi monestakin vaivasta sanomaan, että silloin 60-luvulla hän teki näin, niin todennäköisesti sen seurauksena hänellä on nyt tällainen vaiva, Mäntyrannalta valmennuksellista opastusta saanut olympiavoittaja Sami Jauhojärvi kertoi.

– Hän oli kuunnellut äärimmäisen tarkasti, mitä lääkärit sanovat. Missään vaiheessa Eerosta ei näkynyt minkäänlaista heikkoutta, vaikka hänellä vaivoja olikin.

Vanhempana Mäntyrannan näkö ja kuulo heikkeni ja hänellä oli monia eri sairauksia. Eero Mäntyrannan elämä päättyi 76-vuotiaana joulukuussa vuonna 2013 haimasyöpään.

Mäntyrannalla oli luontaisesti korkeat veriarvot ja hänen suvussaan on harvinainen punasolutuotantoon liittyvä mutaatio. Vesa Mäntyranta kertoo isänsä hemoglobiinin olleen jopa 235–250:n luokkaa.

– Se on hurja. Tänä päivänä hän ei pääsisi kisapaikallekaan, hän totesi.

Vesan kaksoissisar Minna Mäntyranta-Mustonen on perheen neljästä lapsesta ainoa, joka on perinyt isänsä hemoglobiinin eli Mäntyranta-mutaation.

– Tietenkin sen myötä on myös aika paljon näitä sairauksia, mitä periytyy geeneistä, hän kertoi.

Eero Mäntyranta kotonaan marraskuussa 2007.
Eero Mäntyranta kotonaan marraskuussa 2007. Kuva: Jorma Korhonen / Yle

Vaivojen ja sairauksien lisäksi Eero Mäntyranta koki myös julkisuuden huonot puolet, sillä hän oli Suomen ensimmäisiä urheilun tv-julkkiksia. Kiinnostus menestyneeseen urheilijaan oli suurta ja innokkaimmat ihmiset kävivät toljottelemassa perheen pihapiirissäkin, josko mitalistista näkyisi vilahdusta.

– Piti kasvaa julkisuuteen. Piti pitää pää kylmänä, ettei nouse hattuun, kummallakaan, Raakel Mäntyranta kertoi dokumentissa.

Ja jos ihmiset ovat tänä päivänä toisilleen ilkeitä sosiaalisessa mediassa, on sitä osattu loukata aiemminkin.

– Olen itkenyt paljon, ilkeiden kirjeiden takia, ei sitä voi kieltää, Raakel Mäntyranta myönsi.

– Minulle sanoi yksi vanha mies, että sinun pitää kasvaa kaiken ala-arvoisen yläpuolelle. Muuten ei jaksa. Paljon on täytynyt anteeksi antaa, varsinkin minun Eerolle. Mutta kyllä rakkaus on kestänyt.

Dokumenttielokuva Mr. Seefeld – Jäljet Lumessa on elämänmakuinen tarina Eero Mäntyrannasta, köyhästä torpanpojasta, josta tuli hiihtolegenda, kansan ja maailman mies. Mr. Seefeldiksi kutsuttu Mäntyranta oli aikansa ensimmäinen urheilun TV-superjulkkis. Dokumentin ensi-ilta on TV2:ssa 16.2.2019 kello 21.

Lue myös:

Hymy huulillaan sivakoinut Eero Mäntyranta tiesi, miten voitetaan ja Sami Jauhojärvi kuuluu niihin harvoihin, jotka ovat saaneet osan hänen valmennusmetodeistaan – "Se on vähän kuoleva tieto"

Suosittelemme sinulle