Hyppää sisältöön

Kadonneiden uiguurien perheet vaativat Twitter-kampanjassa Kiinalta videotodisteita läheisistään

Monet Kiinan ulkopuolella asuvat uiguurit eivät ole kuulleet vankileireille lähetetyistä omaisistaan vuosiin.

Turkkilaiset ja uiguurit osoittivat mieltään Kiinaa vastaan Istanbulissa marraskuussa 2018. Kuva: Sedat Suna / EPA

Lukuisat Kiinan ulkopuolella asuvat uiguurit ovat aloittaneet kansainvälisen Twitter-kampanjan, jossa he vaativat Kiinalta videotodisteita siitä, ovatko heidän läheisensä yhä hengissä.

Kampanja sai alkunsa, kun Kiina julkaisi videon vankeudessa olevasta ja kuolleeksi väitetystä kuuluisasta uiguurimuusikosta pyrkien näin todistamaan, että mies on yhä hengissä.

Videolla Abdurehim Heyit kertoo olevansa poliisin huostassa ja vakuuttaa, ettei häntä ole kohdeltu kaltoin. Vuonna 2017 Xinijangissa kadonnut Heyit kertoo lisäksi 25 sekuntia kestävällä videolla olevansa tutkinnan kohteena Kiinan kansallisten lakien rikkomisesta. Lukuisat uiguurit ovat kyseenalaistaneet videon aitouden.

Videon julkaisun jälkeen ulkomailla asuvat uiguurit ryhtyivät vaatimaan Kiinalta videotodisteita myös heidän kadonneista läheisistään, joiden arvellaan olevan vankileireillä, joita Kiina kutsuu uudelleenkoulutusleireiksi.

Aihetunnisteella #MeTooUyghur uiguurit ovat julkaisseet Twitterissä kuvia ja nimiä kadonneista omaisistaan. Washingtonissa asuva aktivisti Tahir Imin pyysi julkaisemassaan viestissä videotodisteita kadonneesta tyttärestään ja lukuisista lähiomaisistaan.

Yultuz Tashmemet vaati puolestaan Kiinalta todisteita vuosi sitten vangitun äitinsä kohtalosta.

Monet Kiinan ulkopuolella asuvat uiguurit eivät ole kuulleet leireille lähetetyistä omaisistaan vuosiin. Kiina on kieltänyt uiguurien lisäksi myös muiden muslimiväestöjen edustajia pitämästä yhteyttä maan ulkopuolelle, erityisesti muslimienemmistöisiin maihin.

Turkki jyrähti, Kiina hermostui

Kiina on perustellut uiguurien vangitsemisia terrorismin kitkemisellä. Joidenkin ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Kiina näkee uiguurien erilaisen kulttuurin ja muslimiuskonnon uhkana kommunistisen puolueen ja han-kiinalaisen kulttuurin vallalle.

Uiguuripakolaisia runsaasti vastaanottava Turkki arvosteli lauantaina poikkeuksellisen kovasanaisesti Kiinaa uiguurien kohtelusta. Turkin ulkoministeriö luonnehti uiguurien kohtelua ”suureksi häpeäksi ihmiskunnalle”.

Kiina vaati välittömästi Turkkia perumaan kritiikkinsä. Maanantaina Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Hua Chunying kuvaili tiedotustilaisuudessa Turkin lausuntoa ”erittäin pahaksi virheeksi”. Hua kommentoi myös uiguuriaktivistien Twitterissä levittämää videokampanjaa.

– Kiinassa asuu yli miljardi ihmistä. Pitääkö meidän julkaista video heistä kaikista? Hua kysyi.

Vaikka ihmisoikeusjärjestöt arvostelevat Kiinaa uiguurien kohtelusta, ovat useimmat muslimimaat olleet asiasta vaitonaisia, sillä Kiina on monille niistä tärkeä kauppakumppani.

Aiheesta lisää:

Families of missing Uighurs call for 'proof of life' videos from Chinese government (siirryt toiseen palveluun)

Turkki jyrähti Kiinalle uiguurien kohtelusta – "Suuri häpeä ihmiskunnalle"

Vakoojalinnut lentävät Kiinan rajaseudun taivaalla – Yle kävi maakunnassa, jossa miljoona ihmistä on viety leireille vannomaan uskollisuutta puolueelle

Suosittelemme sinulle