Hyppää sisältöön

Atria myymässä Venäjän-toimintonsa

Venäjän-liikevaihto on muodostanut Atriassa viime vuosina noin viiden prosentin osuuden koko liikevaihdosta.

Joulukinkkujen pakkausta Atrian Nurmon tehtailla. Kuva: Olli Koski / Yle
Tiina Länkinen

Lihatalo Atria saattaa myydä koko Venäjän-liiketoimintonsa.

– Se on yksi vaihtoehto. Kaikki mahdollisuudet katsotaan, myydäänkö kokonaan vai myydäänkö osia, sanoo toimitusjohtaja Juha Gröhn.

Venäjän-liikevaihto on muodostanut Atriassa viime vuosina noin viiden prosentin osuuden koko liikevaihdosta. Yhtiö tavoittelee Venäjän-liiketoimintojensa nopeaa tervehdyttämistä.

Kun yhtiö lähti Venäjälle vuonna 2005, odotukset markkinasta olivat suuret.

– Se ei ole kehittynyt sillä tavalla kuin olisi toivottu, sanoo Gröhn.

Liharaaka-aineen hintataso on ollut niin kova ja pomppuinen.

Juha Gröhn

Tietä idässä ovat mutkistaneet ruplan epäsuotuisa kurssi, kallis paikallinen liharaaka-aine sekä lihan tuontikielto Suomesta Venäjälle poliittisten pakotteiden takia. Suomesta eikä muualtakaan EU-alueelta saa edelleenkään viedä liharaaka-ainetta Venäjälle vuosikausia kestäneiden, Ukrainan sotatoimikonfliktista alkaneiden pakotteiden vuoksi.

– Liharaaka-aineen hintataso on ollut niin kova ja pomppuinen, kun on mennyt välillä rivakasti ylöspäin. Vuodesta 2017 vuoteen 2018 puhutaan 30 prosentin hintatason noususta.

Suomessakin lihan ja muiden raaka-aineiden hinnannousu näkyy kutistuneina voittoina keskiviikkona julkistetuissa tulostiedoissa.

Sekä viime kvartaalin että koko vuoden liikevoitto laskivat huomattavasti vuodentakaisesta. Liikevoitto oli loka-joulukuussa 6,7 miljoonaa euroa ja vuotta aiemmin 13,4 miljoonaa. Liikevaihto vuosineljänneksellä oli 377 miljoonaa euroa, samaa tasoa kuin edellisvuonna.

Uutta kasvua Atria toivoo huoltoasemanakkina tutusta Sibylla-liiketoiminnasta. Yhtiö irrottaa Sibyllan omaksi liiketoiminnakseen. Tuotetta on vastikään viety Etelä-Koreaan ja Englantiin.

– Siihen täytyy rakentaa kokonaisuus, jota voimme viedä räväkämmin eteenpäin.

Lue myös:

Atrian Nurmon sikaleikkamossa koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut – syynä sianlihan laskenut kysyntä ja leikkaamon automatisointi

Suosittelemme sinulle