Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Risikko: "Jos epäily herää, se myös perataan", tiedustelulait vedettiin poikkeuksellisesti pois täysistunnosta

Risikko piikittelee tiedustelulakien viimeistelyä arvostelleita perustuslakiasiantuntijoita.

Eduskunnan puhemies Risikko kertoo tiedustelulakien kohtalosta
Tekijät
Avaa Yle-sovelluksessa

Eduskunnan johto on päättänyt ottaa harvinaisen aikalisän tiedustelulakien käsittelyssä.

Eduskunnan puhemies Paula Risikko sanoi haluavansa varmistaa, että eduskunnasta ja sen täysistunnosta ei lähde lakeja, jotka olisivat perustuslain vastaisia.

– Jos epäily herää, myös perataan onko se paikkansapitävä, Risikko sanoi tiedotustilaisuudessaan eduskunnassa keskiviikkona iltapäivällä.

Sekä sotilas- että siviilitiedustelulakiesitysten piti olla keskiviikkona lakien sisällön kannalta ratkaisevassa ensimmäisessä käsittelyssä eduskunnan täysistunnossa, mutta puhemiesneuvosto veti ne pois tämän päivän asialistalta.

Risikko vahvisti, että ongelmat liittyvät hallintovaliokunnan siviilitiedustelulaista tekemään mietintöön.

– On herätetty epäily, että hallintovaliokunnan mietintö ei olisi ottanut huomioon kaikkia perustuslakivaliokunnan lausunnossa olevia asioita, Risikko perusteli poikkeuksellista poisvetoa.

Tilanne oli esillä eilen puhemiesneuvostossa, joka on pyytänyt eduskunnan virkamiehiä käymään läpi onko epäilyissä todenperäisyyttä. Risikon mukaan virkamiesten raportti valmistuu huomenna torstaina, ja sen perusteella puhemiesneuvosto linjaa jatkosta.

Viranomaiset ovat pitkään halunneet uusia tiedustelulakeja, jotta poliisilla olisi nykyistä vahvempia keinoja puuttua vakaviin rikoksiin. Samalla puolustusvoimat ovat halunneet pelisäännöt maiden rajat ylittävälle tiedustelulle.

Risikko arvostelee perustuslakiasiantuntijoita

Hallintovaliokunnan puheenjohtajan Juho Eerola (ps.) mukaan valiokunta olisi päättänyt aamupäivällä pyytää puhemiesneuvostoa ottamaan siviilitiedustelulain pois eduskunnan tämän päivän esityslistalta, perusteena julkisuudessa olleet epäilyt.

Eerola hämmästelee, että perustuslakiasiantuntijat ovat moittineet mietintöä twiiteissään. Eerolan mielestä olisi ollut parempi tapa, jos asiantuntijat olisivat olleet suoraan yhteydessä esimerkiksi eduskunnan puhemieheen.

Risikko on samalla kannalla.

– Toivoisin, että jos herää epäilys tämän talon toiminnasta, sitä ei tarvitsisi somesta lukea, vaan minulle voi myös kirjoittaa, Risikko sanoi toimittajille iltapäivällä.

– Voi tulla myös käymään, ja kuppi kahvia tarjotaan. Sellainen käytäntö olisi todennäköisesti paljon järkevämpää, hän jatkoi.

Risikon mukaan on itsestään selvää, että hallintovaliokunnan mietinnöstä pyydetään lausunto perustuslakivaliokunnasta, jos ilmenee, että epäilyissä perustuslakivaliokunnan huomioiden ohittamisesta on perää.

Eerola sanoo, että hallintovaliokunnan mielestä kaikki oli otettu huomioon. Eerola piti itse mahdollisena, että hallintovaliokunta kysyy vielä perustuslakivaliokunnan näkemystä mietinnöstään.

Hallintovaliokunta kokoontuu käsittelemään asiaa huomenna aamupäivällä.

Eerola toivoo, että tiedustelulait voitaisiin tuoda täysistunnon käsittelyyn ensi viikolla, tiistaina tai keskiviikkona.

Sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) mukaan riippuu hallinto- ja perustuslakivaliokunnan menettelyistä, ehtivätkö tiedustelulait läpi tällä vaalikaudella. Hän kuitenkin jatkoi, että ehtiminen on mahdollista, koska lait ovat pitkään valmistellut ja valiokunnat ovat mietintönsä antaneet.

Hänen mukaansa hallitus lähtee siitä, että kun eduskunta on viiden kuudesosan enemmistöllä halunnut jo aiemmin vauhdittaa tiedustelulakien läpi saamista, niin "kovasti toivomme, että ne saadaan käsiteltyä täällä asianmukaisesti".

Poikkeuksellinen käsittelyn pysäyttäminen

On poikkeuksellista, että lakiesitys vedetään pois, kun asia on edennyt eduskunnan ensimmäiseen käsittelyyn.

– No onhan tämä aikamoista. Ja käytännössä tarkoittaa sitä, että hallintovaliokunta ei ole kiinnittänyt riittävästi huomiota perusoikeuksiin ja niihin huomautuksiin, mitä perustuslakivaliokunta omassa lausunnossaan oli antanut, tulkitsee oppositiopuolue vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

Perustuslakiasiantuntijat ovat moittineet, että tiedustelulakien viimeistelyssä ei ole huomiotu riittävästi perustuslakivaliokunnan muutosvaatimuksia.

Oppositiolähteistä pohditaan Ylelle, olisiko esimerkiksi oikeuskansleri Tuomas Pöystin haastattelu tämän päivän Helsingin Sanomissa vaikuttanut aikalisän ottoon.

Pöysti muun muassa ottaisi suojelupoliisin tehtävät ja valtaoikeudet tarkasteluun 2–3 vuoden päästä. Hänen mukaansa Supon valtaoikeudet kasvaisivat poikkeuksellisen isoiksi.

Hallintovaliokunta sai mietinnön valmiiksi viime viikolla

Hallintovaliokunta sai viikko sitten valmiiksi siviilitiedustelulakia koskevan mietinnön. Tuolloin SDP ja vasemmistoliitto jättivät mietintöön vastalauseensa.

Vastalause koski sitä, että viranomaisten ei tarvitse ilmoittaa erityisryhmille, kuten toimittajille, papeille, asianajajille tai lääkäreille jos näiden tietoja joutuu vahingossa tietoliikennetiedustelun kohteeksi.

Tuolloin hallintovaliokunnan puheenjohtaja Juho Eerola kommentoi, että siviilitiedustelua koskeva mietintö saatiin kuitenkin valmiiksi ”yllättävän kivuttomasti”.

Perustuslakivaliokunta oli vaatinut tiedustelulakiesityksiin useita yksilön suojaa vahvistavia rajoituksia, jotka valiokunnan oli otettava huomioon.

Tiedustelulakien uudistuksessa laajennetaan viranomaisten tiedusteluvaltuuksia ja tiukennetaan tiedustelun valvontaa.

Sote voi viivästyä

Tiedustelulakien aikalisä on mielenkiintoinen useasta syystä. Ylen saamien arvioiden mukaan tiedustelulait voivat palautua takaisin perustuslakivaliokunnan käsiteltäväksi.

Tilanne on siinä mielessä erikoinen, että valiokunta käsittelee tällä hetkellä sote-uudistusta. Eri arvioiden mukaan sote-uudistuksen käsittely venyy ensi viikkoon.

Tämä puolestaan voisi tarkoittaa sitä, että sote-lakien tarkastelu viivästyy tiedustelulakien käsittelyn ajaksi. Eri arviot vaihtelevat siitä, kuinka kauan perustuslakivaliokunta joutuisi käsittelemään tiedustelulakeja.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) viestitti Ylelle, ettei hänellä ole asiaan kommentoitavaa.

Lisää aiheesta:

Siviilitiedustelulait etenevät eduskunnassa – vastalause toimittajien ja pappien asemasta

Kiduttamalla saatu tieto ja toimittajien lähdesuoja esillä – oppositio jätti useita vastalauseita tiedustelulaeista

Suosittelemme