Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Voimisteluvalmentaja Titta Heikkilää uhkaa jopa kahden vuoden toimitsijakielto: "Epäasiallista käytöstä on todennäköisesti tapahtunut"

Heikkilän kurinpitomenettely kestää 30 päivää, jonka jälkeen hänelle annetaan joko vapauttava tai langettava päätös.

Titta Heikkilä
Titta Heikkilä Kisakallion Urheiluopistolla toukokuussa 2018. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Riikka Smolander-Slotte,
Joska Saarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Voimisteluvalmentaja Titta Heikkilän tekemisiä käsitellään Suomen Voimisteluliiton kurinpitomenettelyssä. Kovaa kritiikkiä valmennusmetodeistaan saanut Heikkilä voi saada kovimmillaan kahden vuoden toimitsijakiellon.

Palkitun valmentajan metodit joutuivat suurennuslasin alle marraskuussa Urheilulehden jutussa, jossa Heikkilän paljastettiin pelotelleen ja nöyryyttäneen nuoria voimistelijatyttöjä. Voimisteluliitto pyyti Heikkilän toiminnasta selvityksen Suomen urheilun eettiseltä keskukselta SUEKilta.

SUEKin selvitys on nyt valmistunut. Selvityksen perusteella Voimisteluliiton hallitus päätti käynnistää liiton sisäisen kurinpitomenettelyn Heikkilän toiminnasta.

– Epäilys vahvistui niin, että epäasiallista käytöstä on todennäköisesti tapahtunut ja silloin on parasta, että asiantuntijat ottavat siihen kantaa, sanoi Suomen Voimisteluliiton puheenjohtaja Kaisa Vikkula Yle Urheilulle.

Selvityksen tuloksista ei ole kerrottu sen tarkemmin julkisuuteen. Myös Vikkula oli yksityiskohdista vaitonainen.

–SUEK teki selvityksen haastattelemalla ja perehtymällä kirjalliseen dokumentaatioon.

Näin kurinpitomenettely toimii

Kurinpitolautakunnan käsittely kestää 30 päivää. Jos päätös on langettava, Minetit kahteen Suomen mestaruuteen valmentanut Heikkilä voi saada huomautuksen, varoituksen tai 6–24 kuukauden toimitsijakiellon. Päätöksestä on mahdollisuus valittaa Urheilun oikeusturvalautakuntaan.

– Urheiluoikeuden asiantuntijat käsittelevät tämän tapauksen ja ottavat kantaa siihen, onko epäasiallista käytöstä tapahtunut. Jos epäasiallista käytöstä on tapahtunut, he päättävät, mikä on liiton sääntöjen mukainen rangaistusmenettely, Voimisteluliiton puheenjohtaja Vikkula sanoi.

Kurinpitolautakunnassa on viisi jäsentä, jotka ovat urheiluoikeuden asiantuntijoita. Lautakunta on itsenäinen elin, jonka jäsenistä vain puheenjohtajalla on lajitaustaa voimistelussa.

Vikkulan mukaan asiasta ei kerrota yksityiskohtaisemmin, koska prosessi on yhä kesken.

– Annetaan asiantuntijoille rauha tehdä työnsä. He tulevat päätöksen kanssa sitten ulos.

Heikkilän on kuvailtu haukkuneen ja nöyryyttäneen Minettien voimistelijoita. Heikkilän kerrottiin myös painostaneen valmennettaviaan laihduttamaan. Urheilulehden mukaan kolme Heikkilän valmentamaa tyttöä sairastui anoreksiaan kaudella 2011–2012.

– Otan erittäin raskaasti syytökset koskien valmennustyyliäni ja tapahtumia pitkän ajan takaa. Ajattelen niin, että olen valmentanut pitkään ja sinä aikana kasvanut ihmisenä sekä valmentajana. Oppimisprosessi tässä ammatissa on jatkuvaa, ja toivon että kehityn edelleen, Heikkilä sanoi Yle Urheilulle marraskuussa.

Lue myös:

Rajua kritiikkiä valmennusmetodeistaan saaneen Titta Heikkilän toiminnasta käynnistetään Voimisteluliiton kurinpitomenettely

Kohuvalmentaja Titta Heikkilän valmennusmetodit tutkitaan – "Haluamme kantaa vastuuta ja rauhoittaa tilanteen"

Syömishäiriöstä toipunut voimistelija vaatii valmentajilta inhimillisyyttä – “Minä näin sellaista käytöstä, jota ei hyväksyttäisi millään työpaikalla”

Syömishäiriöliitto huolissaan voimistelun lajikulttuurista – "Voitaisiinko rasvaprosenttien ja vaakalukemien sijaan keskittyä suorituskykyyn ja taitoihin?"

Kritiikkiä metodeistaan saanut voimisteluvalmentaja ottaa syytökset raskaasti, mutta valmennukseen kohu ei vaikuta: "En koe, että joudun muuttamaan tyyliäni, mutta haluan kehittää sitä"

Voimisteluliitto vastustaa epäasiallista käytöstä, mutta vaikenee kohuvalmentajan toiminnasta: "En ole ollut seuraamassa hänen valmennustaan"

Urheilulehti: Palkittu valmentaja on nöyryyttänyt ja pelotellut nuoria voimistelijatyttöjä – maailmanmestaruuksien taustalla rajut valmennusmetodit

Suosittelemme sinulle