Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Sodankylän elokuvajuhlat saa huomattavan summan rahaa Suomen Kulttuurirahastolta

Ison apurahan saa myös työryhmä, joka tutkii ilmastonmuutoksen vaikutuksia saamelaiskulttuuriin.

Vertigon 70 mm -näytös täytti ison teltan lähes kokonaan 2015.
Vertigon 70 mm -näytös täytti ison teltan lähes kokonaan 2015. Kuva: Santeri Happonen
Jyri Tynkkynen
Avaa Yle-sovelluksessa

Sodankylän elokuvajuhlat saa taloudellista tukea Suomen Kulttuurirahastolta. Rahasto on myöntänyt elokuvajuhlille 60 000 euroa esitystekniikan uusimiseen.

Kulttuurirahasto tukee myös muita lappilaisia taideorganisaatioita. Esimerkiksi Hetan Musiikkipäivät saavat 20 000 euroa Hetan Musiikkipäivien järjestämiseen ja Kemin sarjakuvakeskus 10 000 euroa perusnäyttelyn muuttoon ja toiminnallisuuden lisäämiseen.

Lisäksi toistakymmentä lappilaista taiteilijaa ja tutkijaa saa erisuuruisia henkilökohtaisia tai työryhmäkohtaisia apurahoja. Kaikkiaan suoraan Lappiin liittyviä apurahoja myönnetään 17 hakijalle.

Lappia koskee suuressa määrin myös Oulun yliopiston professorin Jouni Jaakkolan ja työryhmän saama 100 000 euron tutkimusapuraha. He tutkivat saamelaisten sopeutumista ilmastonmuutokseen ja ilmastonmuutoksen vaikutuksia saamelaiskulttuuriin.

Apurahoja myös tanssiin ja tutkimukseen

Taidepuolen suurimmat, 24 000 euron henkilökohtaiset apurahat, menevät rovaniemeläisille Karoliina Paatokselle ja inarilaiselle tanssitaiteilijalle Auri Aholalle taiteelliseen työskentelyyn.

Rovaniemeläinen Jari-Matti Kuusela saa 30 000 euron apurahan historian tutkimukseen (aiheena Pohjois-Suomen kaupankäynti).

Väitöskirjatutkimuksiinsa saavat 24 000 euron tuen rovaniemeläiset Sofia Kari, (sukupuolen moninaisuus), Susanna Pirnes (Venäjän identiteettipolitiikka) sekä Terhi Rintamäki (henkirikosruumiin matka).

Suomen Kulttuurirahasto on yksityinen säätiö, joka tukee taidetta ja kulttuuria. Kulttuurirahasto jakaa apurahoja tänä vuonna keskusrahaston kautta 26 miljoonaa ja maakuntarahastojen kautta lähes 13 miljoonaa euroa. Se julkisti tämänvuotisten apurahojen saajat torstaina.

Myös valtion rahoittama Taiteen edistämiskeskus Taike tiedotti torstaina, että se on myöntänyt tukea Lappiin. Lapin Taiteilijaseura saa 10 000 euroa, jolla on tarkoitus tuottaa seinäteoksia hoivalaitoksiin.

Suosittelemme sinulle