Hyppää sisältöön

Hellekesä toi Kainuuseen yhdeksän uutta perhoslajia

Ärjänsaaresta havaittiin sisämaan ensimmäinen dyynisukkulakoiden esiintymä.

Hyönteispyydys Ärjänsaaren rannan tuntumassa.
Hyönteisiä napattiin pyydyksillä Ärjänsaaressa. Kuva: Tiia Korhonen / Yle
Markus Leskinen

Viime kesä oli Kainuussa lämmin, ja sen aikana havaittiin maakunnassa yhdeksän uutta perhoslajia. Lisäksi Kainuuseen ulottui gammayökkösten runsas vaellus.

Hyönteistutkija Reima Leinonen Kainuun ELY-keskukselta on saanut määriteltyä viime kesänä pyydyksiin kerätyt hyönteislöydökset.

Viime vuonna Paltamon Melalahdessa havaittiin uusina lajeina maltsayökkönen, idäntäplämittari ja kuusiovarsikääriäinen.

Monet etelästä leviävät lajit havaitaan juuri Melalahdessa, jossa on suotuisa mikroilmasto ja monipuolinen kasvillisuus.

Oulujärven Ärjänsaaren hyönteiskartoituksen yhteydessä havaittiin myös kolme uutta lajia, dyynisukkulakoi, sianpuolukkakääpiökoi ja sianpuolukkapussikoi.

Dyynisukkulakoita tiedetään olevan kahdeksassa paikassa Suomen rannikkoalueilla. Ärjän löytöpaikka on ainoa sisämaan esiintymä.

Kainuussa helle jatkui lähes koko kesä-heinäkuun, mikä näkyi myös hyönteislajistossa. Osa lajeista lensi lähes kuukauden etuajassa.

Loppukesästä ampiaisyhdyskunnat kasvoivat suuriksi ja niitä liikkui paikoin runsaasti pesien hajottua. Ampiaisia on joka toinen vuosi enemmän, ja tulevana kesänä ampiaisia pitäisi täten olla vähemmän kuin viime kesänä.

Suosittelemme sinulle