Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Seksuaalisesta hyväksikäytöstä syytetty McCarrick menettää pappisoikeutensa

Entinen kardinaali Theodore McCarrick on nykyhistorian korkein hahmo, joka on erotettu katolisen kirkon papistosta.

Kardinaali Theodore McCarrick
Theodore McCarrickia on syytetty vuosikymmeniä jatkuneesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Kuva: EPA
Jani Parkkari
Avaa Yle-sovelluksessa

Entinen yhdysvaltalaiskardinaali Theodore McCarrick on erotettu katolisen kirkon papistosta, Vatikaani tiedotti lauantaina.

Lasten ja aikuisten seksuaalisesta hyväksikäytöstä syytetystä McCarrickista tuli heinäkuussa ensimmäinen pappi lähes sataan vuoteen, joka menetti kardinaalin arvonimen. Nyt hänestä tuli katolisen kirkon hierarkian korkein hahmo, joka on moderneina aikoina erotettu papistosta.

Uutistoimistojen mukaan McCarrick valitti päätöksestä, mutta ratkaisu pysyi ennallaan. Valituksen jälkeen Paavi Franciscus ilmoitti, että päätös on lopullinen.

McCarrickin pappisoikeuksien menettäminen päätettiin julkistaa vain muutama päivä ennen Vatikaanissa alkavaa papiston kokousta. Katolisen kirkon kansallisten johtajien on määrä kokoontua ensi viikolla Roomaan keskustelemaan hyväksikäyttöskandaalista, joka on alkanut kasvaa ennennäkemättömiin mittasuhteisiin.

Paavi myönsi viime viikolla katolisen kirkon pappien ja piispojen käyttäneen nunnia seksuaalisesti hyväksi.

McCarrickia on syytetty alaikäisten ja pappisseminaarissa olleiden aikuisten seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Väitetyt teot tapahtuivat vuosikymmeniä sitten. McCarrick on kiistänyt syytteet. Kirkko piti kuitenkin uskottavina väitteitä, joiden mukaan hän olisi hyväksikäyttänyt 16-vuotiasta poikaa.

McCarrick toimi 2000-luvun alkupuolella Washingtonin arkkipiispana ja oli tuolloin yksi Yhdysvaltain katolisen kirkon näkyvimmistä hahmoista.

Lue lisää:

Vatikaanin entinen Yhdysvaltain-lähettiläs syyttää paavia silmien ummistamisesta kardinaalin hyväksikäyttösyytteisiin

Paavi ei halunnut kommentoida hyväksikäytöstä syytetyn McCarrickin tapausta

New York Times: Seksuaalisesta hyväksikäytöstä syytetty kardinaali jättää tehtävänsä

Suosittelemme sinulle