Hyppää sisältöön

Hedelmöityslääkärin epäillään siittäneen omalla spermallaan 200 lasta – Asiaa setvitään nyt dna-testeillä

Hollantilaisen lääkärin uskotaan käyttäneen salaa omaa spermaansa. Tuomioistuin on nyt myöntänyt 22 mahdolliselle jälkeläiselle luvan selvittää, onko sittemmin kuollut lääkäri heidän biologinen isänsä.

Luovutetuilla sukusoluilla syntyneet ja heidän vanhempansa iloitsivat keskiviikkona kuultuaan, että he saavat teettää dna-testit selvittääkseen, onko hollantilainen lääkäri lasten biologinen isä.
Luovutetuilla sukusoluilla syntyneet ja heidän vanhempansa iloitsivat helmikuussa kuultuaan, että he saavat teettää dna-testit selvittääkseen, onko hollantilainen lääkäri Jan Karbaat lasten biologinen isä. Kuva: Bas Czerwinski / EPA
Minna Kurki

Hollannissa 22 ihmistä on saanut luvan selvittää dna-testillä, onko heidän biologinen isänsä yksi ja sama: lääkäri, joka on aikoinaan auttanut heidän vanhempiaan hedelmöityshoidoissa.

Hollannissa epäillään, että hedelmöityshoitoklinikan lääkäri Jan Karbaat olisi käyttänyt alkioiden hedelmöittämisessä omaa spermaansa luovuttajien sperman sijaan.

Karbaat kuoli 89-vuotiaana keväällä 2017. Ennen kuolemaansa hän kielsi syytökset aiheesta eikä suostunut testeihin.

Ryhmä Karbaatin biologisiksi jälkeläisiksi epäiltyjä ja heidän vanhempiaan on käynyt oikeustaistelua saadakseen luvan selvittää epäilyt dna-testin avulla. Karbaatin perhe on vastustanut dna-testejä yksityisyyteen vedoten.

Nyt hollantilainen tuomioistuin on myöntänyt luvan testeihin. Karbaatin dna:ta on aiemmin otettu talteen oikeuden luvalla.

Karbaatin laillisen jälkeläisen ja klinikalla hedelmöitettyjen ihmisten dna-yhteneväisyyksiä on jo selvitetty. Yhtäläisyyksiä on löytynyt 47:ään ihmiseen. Lääkärin pelätään siittäneen jopa 200 lasta.

Tapaus on herättänyt myös kansainvälistä kiinnostusta, ja testiluvasta raportoivat esimerkiksi brittilehti Guardian (siirryt toiseen palveluun) ja uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun).

Klinikalla väärennettyjä tietoja

Karbaatin klinikka Barendrechtissa suljettiin kymmenisen vuotta sitten, kun klinikasta oli valitettu ja sen toiminnasta oli löytynyt epäselvyyksiä. Luovuttajien tietoja oli esimerkiksi väärennetty.

Hollannissa luovutetuilla sukusoluilla syntynyt lapsi saa tietää sukusolujen luovuttajasta, mutta tämä koskee vain vuodesta 2005 eteenpäin syntyneitä.

Dna-testejä haluavat ovat syntyneet ennen tätä eivätkä siten luvan piiriin kuuluisi, mutta he ovat saaneet poikkeusluvan Karbaatin laitonta toimintaa koskevien epäilysten vuoksi.

Suomessa luovutetuilla sukusoluilla syntyneellä on aikuistuttuaan oikeus saada tietää (siirryt toiseen palveluun) luovuttajan henkilötiedot.

Tarkoituksena siittää mahdollisimman paljon jälkeläisiä

Hollannissa on kohuttu aiemmin myös toisesta miehestä, joka luovutti niin paljon spermaa, että sai oman arvionsa mukaan noin 200 biologista lasta.

Useiden jälkeläisten tuottaminen oli suunnitelmallista. Mies luovutti spermaa vuosina 1982–2002 eri klinikoilla.

Jälkeläiset löysivät lopulta biologisia sisaruksiaan ja miehen geenitestien avulla. Mies oli viime vuoden lopulla tavannut 40 biologista jälkeläistään.

Hän arvioi Guardianin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) saaneensa noin 200 jälkeläistä. Todellista lukua on lehden mukaan vaikea tietää.

Miehen motiivina oli pelko siitä, että kukaan ei muista häntä kuolemansa jälkeen. Mahdollinen tahaton insesti ei hänelle näytä haastattelussa olevan ongelma.

Eri maissa on eri säädöksiä sille, monenko ihmisen hoidoissa luovuttajan sukusoluja voidaan käyttää.

Suomessa luovuttajan sukusoluja ei saa käyttää enää sen jälkeen, kun sukusoluilla on syntynyt lapsia viidelle hedelmöityshoitoa saaneelle.

Aiheesta muualla:

Guardian: "I thought – who will remember me?": the man who fathered 200 children (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle