Hyppää sisältöön

EU-parlamentti haluaa lääkekannabiksen Kela-korvauksen piiriin

Parlamentti kehottaa EU-komissiota ja jäsenvaltioita käsittelemään esteitä, jotka haittaavat kannabiksen käyttöä lääkinnällisiin tarkoituksiin.

Lääkekannabiksen kasvatusta Kanadassa.
EU-parlamentin mukaan jäsenvaltioiden ja komission tulisi poistaa esteitä kannabistutkimuksilta. Kuva kanadalaiselta kannabisviljelmältä. Kuva: Warren Toda / EPA
Markus Heikkilä

Euroopan parlamentti haluaa EU:n laajuisia sääntöjä kannabiksen lääkinnällisestä käytöstä sekä rahoitusta alan tieteelliseen tutkimukseen.

Parlamentti hyväksyi viime viikolla päätöslauselman (siirryt toiseen palveluun), jossa muun muassa vaaditaan selkeää laillista lääkekannabiksen määritelmää, halutaan lisää rahoitusta lääkekannabiksen tutkimukseen ja innovaatioihin sekä vaaditaan tehokkaita kannabispohjaisia lääkkeitä korvattavaksi sairausvakuutusjärjestelmien kautta. Suomessa tämä tarkoittaisi siis sitä, että lääkekannabis pääsisi Kela-korvauksen piiriin.

EU-komissiota ja jäsenvaltioita kehotetaan puuttumaan sääntelyyn, rahoitukseen ja kulttuuriin liittyviä esteitä, jotka haittaavat kannabiksen käyttöä lääkinnällisiin tarkoituksiin ja kannabista yleensä koskevaa tieteellistä tutkimusta.

Lisäksi parlamentti kehottaa komissiota ja jäsenvaltioita määrittelemään tarvittavat olosuhteet, jotka mahdollistavat luotettavat ja riippumattomat laaja-alaiset tieteelliset tutkimukset kannabiksen käytöstä lääkinnällisiin tarkoituksiin.

Selkeät säännöt takaisivat turvallisen käytön

Parlamentti huomauttaa lauselmassaan, että "on todisteita siitä, että kannabis tai kannabinoidit voivat olla tehokkaita ruokahalun parantamisessa ja painonmenetyksen estämisessä hivin/aidsin yhteydessä ja että ne voivat helpottaa mielenterveyden häiriöitä, kuten psykoosia ja Touretten oireyhtymää, ja lieventää epilepsian sekä Alzheimerin taudin, niveltulehduksen, astman, syövän, Crohnin taudin ja glaukooman oireita ja pienentää liikalihavuuden ja diabeteksen riskiä ja lievittää kuukautiskipuja".

Toisin kuin parlamentin päätöslauselmassa mainitaan, Touretten syndrooma ei ole mielenterveyden häiriö vaan kyse on neuropsykiatrisesta oireyhtymästä.

Parlamentin mukaan selkeä lainsäädäntö vaikuttaisi suotuisasti kannabiksen laatuun ja tuotteiden luotettavaan nimikointiin, mikä taas takaisi potilaille mahdollisuuden kannabiksen turvalliseen lääkekäyttöön. Erityisesti parlamentin mukaan tulee huolehtia nuorten ja raskaana olevien naisten turvaamisesta.

EU-tason säännöt auttaisivat myyntipisteiden ja mustan pörssin valvomisessa sekä väärinkäytösten estämisessä. Sääntöjen avulla voitaisiin lisäksi estää juurikin nuorten riippuvuutta kannabiksesta, päätöslauselmassa todetaan.

Lääkekannabikseen on voinut Suomessa saada toimeentulotukea, mutta Helsingin Sanomien (1.12.2018) (siirryt toiseen palveluun) mukaan Kela on periaatteessa lopettanut tuet lääkekannabiksen käyttäjiltä jo reilu vuosi sitten.

Muokattu 18.2. klo 23.00: Lisätty kappale, jossa mainitaan, että Touretten syndrooma ei ole mielenterveyden häiriö vaan neuropsykiatrinen oireyhtymä.

Voit keskustella aiheesta maanantai-iltaan klo 22 saakka.

Lue lisää:

Akuutti: Lääkettä vai huumetta? Testaa, mikä on asenteesi kannabikseen

Katso Akuutti Yle Areenassa: Hyvä/paha lääkekannabis (23.10.2017)

Suosittelemme sinulle