Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Entinen FBI-johtaja Trumpista: Rikoksia on voinut tapahtua

Erotettu FBI:n apulaisjohtaja Andrew McCabe kertoi sunnuntaina esitetyssä TV-ohjelmassa, miksi liittovaltion poliisi tutkii presidentti Trumpia.

Andrew McCabe
Kuva: AOP
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n entinen apulaisjohtaja Andrew McCabe esiintyi eilen sunnuntaina CBS-kanavan "60 Minutes"-ajankohtaisohjelmassa.

McCabe kertoi haastattelussa perusteita sille, miksi FBI tutkii presidentti Donald Trumpin tekemisiä, muun muassa vastavakoilun näkökulmasta.

McCaben mukaan monet presidentin toimet olivat antaneet aihetta tutkimuksille.

Kun FBI oli alkanut tutkia turvallisuusneuvonantaja Michael Flynnin suhdetta Venäjään, Trump oli pyytänyt FBI:n johtajaa James Comeytä lopettamaan tutkinnan.

Kun Comeytä oltiin erottamassa entisen ulkoministerin Hillary Clintonin sähköposteihin liittyvän tutkinnan virheiden takia, Trump oli pyytänyt, että perusteeksi laitettaisiin myös maininta Venäjästä. Eromääräystä kirjoittanut apulaisoikeusministeri Rod Rosenstein kieltäytyi.

Trump on myös julkisesti perustellut Comeyn erottamista sillä, että tämä tutki Venäjän-yhteyksiä.

Comeyn erottamisen jälkeen Trump oli sanonut Venäjän edustajille Valkoisessa talossa, että Comeyn erottaminen "helpotti painetta".

CBS:n haastattelussa McCabe esitti kysymyksen, miksi Trump oli tehnyt kaikki nämä asiat ja antanut näin aihetta tutkia, oliko Trump itse kansallinen turvallisuusuhka.

– Kaikki nämä tekijät yhdessä saivat meidät kysymään, oliko tämän presidentin ja kaikkein pelottavimman vastustajamme, Venäjän hallituksen välillä asiaton suhde.

McCabelta kysyttiin myös, tukeeko apulaisoikeusministeri Rosenstein vastavakoiluun ja oikeuden toteutumisen estämiseen kohdistuvia tutkimuksia. "Ehdottomasti", McCabe vastasi.

McCabe erotettiin oikeusministeriöstä viime vuonna sen jälkeen, kun hänen katsottiin antaneen harhaanjohtavia lausuntoja sisäisessä tutkinnassa. McCabe pitää erottamista poliittisesti motivoituna. Erottaminen tehtiin vain kaksi päivää ennen kuin hän olisi jäänyt eläkkeelle.

Pohdintaa presidentin erottamisesta

Andrew McCabe vahvisti haastattelussa The New York Times -lehden viimevuotisen uutisen, jonka mukaan apulaisoikeusministeri Rosenstein oli harkinnut ehdottavansa USA:n perustuslain 25. lisäyksen käyttöönottoa. 25. lisäys mahdollistaa presidentin siirtämisen syrjään, jos tämän ei katsota selviävän tehtävistään.

Rosenstein on kiistänyt puhuneensa asiasta. McCaben mukaan Rosenstein teki laskelmia, kuinka moni hallituksen jäsen kannattaisi presidentin syrjäyttämistä.

McCabe kertoi myös, että Rosenstein on ehdottanut salakuuntelumikrofonin viemistä Valkoiseen taloon, jotta presidentin puheita voitaisiin kuunnella. Presidentin salakuuntelu on ehdottomasti kiellettyä.

McCaben mukaan Rosenstein oli silti "äärimmäisen vakavissaan" ehdottaessaan mikrofonia. Hän oli todennut, ettei kukaan koskaan tutkinut häntä, kun hän meni käymään Valkoisessa talossa.

Valkoinen talo on kommentoinut McCaben väitteitä sanoen, ettei niillä ole uskottavuutta.

Lue lisää:

Trumpin ex-kampanjapäällikkö joutumassa vankilaan 19-24 vuodeksi

FBI-johtaja: Oikeusministeriö pohti jo, pitäisikö hallitus kutsua panemaan Trump viralta

Suosittelemme sinulle