Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Julius Caesarin väitetty murhapaikka avataan yleisölle Roomassa

Jalankulkijat ovat voineet tiirailla katutason alapuolella sijaitsevaa suljettua temppelikompleksirauniota, mutta alue on ollut suljettu turisteilta.

Rooman ytimessä sijaitseva Largo Argentina on ollut vuosikausia lähinnä kissojen asuinpaikkana.
Rooman ytimessä sijaitseva Largo Argentina on ollut vuosikausia lähinnä kissojen asuinpaikkana. Kuva: All Over Press
Inka Haukka
Avaa Yle-sovelluksessa

Antiikin Rooman aikainen temppelikompleksi, jossa roomalaisvalloittaja Julius Caesarin väitetään joutuneen murhatuksi, avataan yleisölle.

Nykyisin Largo Argentinana tunnettu alue sijaitsee aivan Rooman keskustassa.

Joka päivä tuhannet ihmiset kulkevat bussilla tai raitiovaunulla juuri sen paikan yli, jossa Caesarin kerrotaan saaneen kuolettavat vammansa yli 2 000 vuotta sitten.

Jalankulkijat ovat voineet tiirailla katutason alapuolella sijaitsevaa, muinaisista temppeliraunioista koostuvaa Largo Argentinaa, mutta alue on suljettu vierailijoilta. Sitä ovat lähinnä pitäneet kotipaikkanaan paikalliset kissayhdyskunnat ja toisinaan paikalla on nähty myös arkeologeja.

Temppeliraunioita Largo Argentinassa Roomassa.
Temppeliraunioita Largo Argentinassa Roomassa. Kuva: All Over Press

Rooman pormestari Virginia Raggi ilmoitti maanantaina, että Largo Argentinaan aiotaan rakentaa vuoden 2021 loppuun mennessä kävelyreittejä, joita pitkin turistit pääsevät kuljeskelemaan raunioiden keskellä.

Raunioiden joukossa on kivinen jalusta Pompeiuksen kuuriasta eli suljetusta paikasta, jossa senaatti aikoinaan kokoontui antiikin aikana. Samaisessa paikassa senaattoreiden kerrotaan iskeneen Caesaria kuolettavasti tikareilla vuonna 44 ennen ajanlaskumme alkua.

Kuolinpaikaksi kohtaa ei voida nimetä, sillä varmaa ei ole, kuoliko Caesar heti vai vasta myöhemmin verenhukkaan, kuten hänen ruumiinavausraportissaan – tiettävästi historian vanhimmassa – oletettiin. Se tiedetään, että ruumis vietiin näytteille Forumille, Rooman julkisen elämän keskusaukiolle, ja siellä se myös poltettiin.

Suosittelemme