Hyppää sisältöön

NY Times: Katolisella kirkolla on salaiset ohjeet lapsia saaneille papeille

Pappien lasten vertaistukisivustolla on 50 000 käyttäjää.

Pietarinkirkon parvekkeelta puhunut paavi Franciscus.
Katolisella kirkolla on ollut vuosikymmeniä salaiset ohjeet sellaisia pappeja varten, jotka ovat saaneet lapsia. Paavi kuvattiin viime pääsiäisenä Pietarinkirkon parvekkeella. Kuva: EPA
Markus Heikkilä

Seksuaalisen hyväksikäytön skandaalien keskellä painiva katolinen kirkko myöntää New York Timesille (siirryt toiseen palveluun), että kirkolla on ollut vuosikymmeniä salaiset ohjeet sellaisia pappeja varten, jotka ovat saaneet lapsia.

– Voin vahvistaa, että tällaiset ohjeet ovat olemassa. Se on sisäinen asiakirja, Vatikaanin edustaja Alessandro Gisotti kommentoi NYT:lle.

Gisottin mukaan näiden ohjeiden perimmäinen tarkoitus on suojella lasta. Ohjeiden mukaan isäksi tulleen papin on luovuttava pappeudestaan ja kannettava vastuunsa lapsen isänä.

Sääntöjen kehotus on kuitenkin lähinnä muodollisuus. Lehden haastatteleman Vatikaanin hallinnon edustajan Andrea Ripan mukaan pappia ei voida pakottaa jättämään tehtäväänsä. Ripan alaisuudessa toimii yli 400 000 pappia ympäri maailmaa.

Katolisen kirkon lait eivät velvoita pappia jättämään tehtäviään isäksi tullessaan.

– Koska siinä ei rikota kirkon lakeja, ei myöskään ole perusteita erottamiselle, lakimies Laura Sgro kertoo NYT:lle.

Katolisen kirkon pappien selibaattilupaus juontaa juurensa aina 1100-luvulla saakka.

Tukiryhmässä 50 000 ihmistä

Mitään virallisia tilastoja ei ole tehty siitä, kuinka paljon katolisen kirkon pappien lapsia maailmassa on. NYT:n haastattelema Vincenct Doyle on yksi tällaisista lapsista. Hän oli 28-vuotias, kun sai tietää, että kummisetänä pitämänsä pappi olikin hänen isänsä.

Doylen perustamalla Coping International -vertaistukisivustolla netissä on noin 50 000 käyttäjää 175 eri maasta. Sivusto on tarkoitettu katolisen kirkon pappien lapsille.

Katolisten pappien lapset syntyvät esimerkiksi pappien ja seurakunnan maallikkojäsenten välisistä suhteista, pappien ja nunnien suhteista tai raiskauksien ja seksuaalisen hyväksikäytön tuloksena.

Papit pitäneet nunnia seksiorjina

Paavi Franciscus myönsi helmikuun alussa, että katolisen kirkon papit ja piispat ovat käyttäneet seksuaalisesti hyväkseen nunnia. Samalla paavi kertoi olevansa sitoutunut lopettamaan nunnien hyväksikäytöt.

Viime vuosina katolilaiset nunnat ovat syyttäneet pappeja seksuaalisista hyväksikäytöistä Intiassa, Afrikassa, Euroopassa ja Etelä-Amerikassa. Naisten oikeuksia ajavan #MeToo-liikkeen myötä nunnat ovat saaneet huomiota asialleen. Nyt kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun paavi tunnusti julkisesti, että osa piispoista ja papeista on syyllistynyt nunnien hyväksikäyttöihin.

Franciscus kertoi, että hänen edeltäjänsä paavi Benedictus sulki vuonna 2005 sääntökunnan, jonka perustaja ja muut papit olivat pitäneet nunnia seksiorjina.

Lue myös:

Katolisen kirkon johtajat keskustelevat Vatikaanissa lasten hyväksikäytöstä – “Se, mitä olemme tehneet tähän mennessä, ei ole riittänyt”(18.2.)

Seksuaalisesta hyväksikäytöstä syytetty McCarrick menettää pappisoikeutensa(16.2.)

Katolisen kirkon skandaalit jatkuvat: Nyt Vatikaanin diplomaattia epäillään ahdistelusta Ranskassa(15.2.)

Katolisen kirkon skandaali paisuu: Paavi myönsi, että papit hyväksikäyttivät nunnia ja pitivät heitä jopa seksiorjina(6.2.)

Lähes 700 pappia syytetään seksuaalisesta hyväksikäytöstä Yhdysvalloissa – lukumäärä on huomattavasti katolisen kirkon aiemmin ilmoittamaa suurempi(20.12.2018)

Suosittelemme sinulle