Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Fiskars, Ponsse ja mitä niitä onkaan? Yritysnimi onnistuu harvoin, jos se pitää keksiä – Katso, mistä tunnetut firmat ovat saaneet nimensä

Firman nimi on epäonnistunut, jos se ei jää mieleen. Joskus firman nimi jää mieleen, koska se on epäonnistunut.

Mustassa nimitaulussa valkoisella nimet: Stockmann, Sinebrychoff, Fazer ja Finlayson.
Miltä näyttäisi tällainen rappukäytävä suomalaisessa kerrostalossa? Kuva: Eetu Pietarinen / Yle
Marcus Ziemann
Avaa Yle-sovelluksessa

Tämän jutun lopussa on lista monista tunnetuista kansainvälisistä yrityksistä.

Kerromme, mistä monet niin mielenkiintoiset nimet ovat syntyneet. Nimien alkuperä saattaa yllättää. Tiesitkö esimerkiksi, että Adidas ja Puma syntyivät siitä, kun saksalaiset Dasslerin veljekset riitaantuivat keskenään?

Mutta palataanpa ensin Suomeen.

Pitkään firmoille ja niiden tuotteille riitti pelkkä sukunimi. Kaikki tiesivät, mistä puhuttiin, kun kysyttiin, kenellä on Järviset, Peltoset tai Lampiset.

Legendaariset firmojen nimet eivät syntyneet keksimällä. Nimiä ei aluksi edes ajateltu yritysten niminä, vaan ne olivat yksittäisen elinkeinonharjoittajan omia nimiä.

Ensimmäisenä Suomessa oman nimensä firmalle antoi Nikolai Sinebrychoff Venäjän vallan aikana 200 vuotta sitten. Maahanmuuttajista skotti James Finlayson perusti omansa seuraavana vuonna. 1800-luvun kuuluisia maahanmuuttajayrittäjiä oli myös saksalaissyntyinen Georg Franz Stockmann. Karl Fazer oli syntynyt Suomessa. Hänen isänsä oli Sveitsistä.

Kun markkinat vapautuivat kilpailulle 1800-luvun lopulla, alkoi useampia yrityksiä ilmestyä samoille apajille. Kilpailevat yritykset piti jotenkin erottaa toisistaan. Monien yrittäjien nimistä tuli tuolloin yritysten nimiä. Loput keksivät firmalleen jonkun muun nimen.

Suomen vanhin yritys ei kuitenkaan pohjaudu suku- vaan talon nimeen. Hollantilainen kauppias Peter Thorwöste osti 1649 Pohjan pitäjästä talon, jonka nimi oli Fiskars. Samana vuonna Fiskarin kylään perustettiin ruukki.

1900-luvun taitteessa Suomi ei vielä ollut itsenäinen, mutta yritysten nimissä alkoivat jo puhallella uudet tuulet.

– Kun Sampo ja Kaleva syntyivät, ne olivat hirveän moderneja ja rohkeita nimiä. Silloin otettiin myös kansallisen heräämisen aatteet nimeen ja yritystoimintaan mukaan. Kansallisuusaate loi tällaisia kalevalaisia nimiä. Ne olivat omana aikanaan hämmentäviä hyvällä tavalla, sanoo Turun yliopiston suomen kielen yliopistonlehtori Paula Sjöblom.

Sjöblom väitteli suomalaisten yritysten nimistä vuonna 2006. Idean väitöskirjaa varten hän sai hämmennyttyään 1990-luvun oudoista yritysnimistä, jotka eivät tuntuneet tarkoittavan oikein mitään.

Veho Kalevankadulla
Aminoffin suvun omistama perheyritys Veho perustettiin Mercedes-Benzin maahantuojaksi helmikuussa 1939. Veho on latinaa ja tarkoittaa ”minä kuljetan`. Kuvassa Vehon ensimmäinen myymälä Helsingin Kalevankadulla. Kuva: Veho

Kusti polki ja toi Itellaa

Tuttujen yritysten nimiin kiinnittää huomiota ainakin silloin, kun nimi on muuttumassa. Aina kaikki ei suju. Esimerkiksi Postille muuttuminen Itellaksi vuonna 2007 sai kansalta naurut. Seitsemän vuotta myöhemmin Itella palasi takaisin Postiksi.

– Itellalle nauraminen oli sellaista negatiivista nauramista. Ihmiset kokivat nimen ikään kuin loukkauksena itseään kohtaan. He kokivat, että heidän tunnesidettään tähän yritykseen ei arvosteta. Tuli tunne, että vanha asiakas ei ole enää minkään arvoinen, koska uudella nimellä haettiin ihan uusia asiakkaita, Paula Sjöblom sanoo.

Sjöblom muistuttaa, että nimet ovat tärkeä osa firman tarinaa.

– Nimet ovat meidän kulttuurinen muistimme. Sen takia nimen harkitsematon tai tarpeeton vaihtaminen on sääli. Vaikka se nimi ei enää kuvaisi sitä asiaa, mitä firma tekee nyt, niin ei se tee nimestä huonompaa. Se kantaa mukanaan firman historiaa. Eihän Nokiakaan enää toimi Nokialla, mutta on silti hyvä nimi.

Usein nimet saavat kyytiä yrityskauppojen, yritysmuotomuutosten ja fuusioiden yhteydessä. Kun Kesko osti Suomen Lähikaupan, loppuivat samalla sadat Siwat ja Valintalot.

Firman pitkä historia voi tarkoittaa jatkuvia nimimuutoksia. Telian asiakkaat saattavat vielä muistaa, että yritys oli aiemmin nimeltään TeliaSonera ja sitä ennen Sonera. Ennen Soneraa soiteltiin Telen eli Telecom Finlandin asiakkaana. Sitä ennen Tele oli laitos. Ensin se oli Lennätinlaitos, sitten Posti- ja lennätinlaitos ja lopulta Posti- ja telelaitos.

Joskus nimen tarina jää niin lyhyeksi, ettei sitä oikein oppinut edes kaipaamaan.

Esimerkiksi vuonna 1995 perustettu Kansallis-Osake-Pankin ja Suomen Yhdyspankin jälkeläinen Merita Pankki kesti vain kuusi vuotta ennen kuin siitä tuli Nordea. Postipankista Leoniaksi muuttunut pankki eli vain kolme vuotta, kunnes siitä tuli Sampo Pankki.

Kaken paja
Ponssen ensimmäinen metsäkone rakennettiin "Kaken pajassa" 1969. Myöhemmin yhtiön nimeksi tullut Ponsse oli ajokoira. Kuva: Ponsse

Vasta aika paljastaa hyvän nimen – huono paljastuu heti

Aidosti hyvän nimen keksiminen yritykselle alkaa olla jo vaikeaa. Suomen nykyinen toiminimilaki on ollut voimassa vuodesta 1979. Viimeisen 40 vuoden ajan on säädelty aika tarkasti, millaisen nimen yritys saa ottaa.

Pelkällä sukunimellä toimivia firmoja ei juurikaan enää perusteta, sillä nimi ei saa sekoittua toisen toiminimen tai tavaramerkin kanssa. Ja melkein kaikki tyypillisimmät nimet ovat jo jossakin käytössä.

Sukunimen on oltava myös oma. Kenenkään toisen nimellä ei firmaa saa itselleen perustaa.

Sukunimi tarvitse yleensä vähintään etunimen mukaan tai sitten nimeen pitää lisätä, mitä yritys tekee tai valmistaa. Myöskään pelkkiä paikannimiä tai liian yleisellä tasolla olevia nimiä ei hyväksytä. Käytännössä siis uusia firmojen nimiä kuten Nokia tai Kone ei enää tule.

– Hyvä nimi on sellainen mieleenpainuva, helposti lausuttava ja taivutettava. Jos nimi luontuu suuhun, niin että sitä pystyy käyttämään, niin ei haittaa mitään, jos se ei tarkoita mitään. Mutta yleensä ihmisten on helpompi ottaa vastaan sellainen nimi, joka antaa ensivaikutelman myytävästä tuotteesta, sanoo nimistä väitellyt yliopistonlehtori Paula Sjöblom.

Nimissäkin on trendejä. 1990-luvulla muodissa olivat pitkät englanninkieliset nimet. Nyt ne ovat tulleet takaisin.

Tyypillistä tämän hetken Traffic Management Finlandeille ja Air Navigation Services Finlandeille on, että ne eivät jää mieleen. Pahimmillaan ne kuulostavat teennäisen kansainvälisiltä. Moni ihmettelee nyt syystäkin, miksi ne ovat täällä taas.

Jonkinlainen trendi tällä hetkellä on myös ruotsinkielisillä nimillä. Mutta ravintolan fiini nimi saattaa näyttää ja kuulostaa ruotsilta ilman, että se oikeasti ruotsia edes on.

Nimi ja sen brändiarvo kasvavat vasta menestyksen ja tunnettavuuden myötä vuosien saatossa. Ja hyvästä tarinasta on aina apua.

Sellainen hyvä nimitarina on metsäkoneyritys Ponssella, joka on saanut nimensä Vieremän kirkonkylällä 1960-luvun lopulla elelleen Ponsse-koiran mukaan. Sekarotuinen Ponsse oli kyläläisten mielestä ruma kuin metsäkoneyrittäjä Einari Vidgrénin ensimmäinen metsäkone. Vidgrén otti Ponssen firmansa nimeksi 1970.

Tunnettu nimi ja pitkä historia. Niistä on kaikki kauniit nimet tehty.

Tiedätkö näiden 50 kansainvälisen yrityksen nimen historian? Jätimme listasta pois suoraan firman perustajan sukunimeen perustuvat yritykset. Niitähän maailma on täynnä.

AdidasVeljekset Adolf ”Adi” ja Rudolf Dassler perustivat 1924 yhteisen urheilujalkinefirman Gebrüder Dassler. Dasslerin kengillä harjoitteli muun muassa Berliiniin 1936 olympialaisten nelinkertainen voittaja Jesse Owens. Saksalaisveljekset riitaantuivat sodan aikana ja perustivat sodan jälkeen erilliset firmat toistensa naapuriin. Adolf perusti omasta lempi- ja sukunimestään johdetun Adidaksen, Rudolf keksi 1948 omalle firmalleen nimen Puma. Veljeksistä tuli suurimmat kilpailijat.
Alfa RomeoViime vuosisadan alussa perustettu lombardialainen automobiilivalmistamo Anonima Lombarda Fabbrica Automobili sai nimen loppuosan 1914 rautatieinsinööri Nicola Romeon astuttua mukaan bisnekseen.
AudiVolkswagen-konserniin nykyään kuuluva Audi perustettiin Saksan Zwickaussa 1909. Firman perustaja August Horch valmisti ensin autoja omalla nimellään, mutta riitaantui yhtiönsä talousjohdon kanssa ja jätti yhtiön. Koska Horch halusi edelleen valmistaa autoja, keksi Horchin kaverin lapsi kääntää sukunimen latinaksi. Audi tarkoittaa kuuntelemista.
BridgestoneJapanilaisen Shorjiro Ishibashi oli Japanin ensimmäinen renkaanvalmistaja 1931. Yhtiön ja renkaiden nimi perustui siihen, että japanilaiset asiakkaat pitivät brittiläisiä ja amerikkalaisia tuotteita luotettavina. Perheen nimi Ishibashi kääntyi englanniksi muotoon Stonebridge. Ishibashi ihaili kilpailijaansa Firestonea ja päätyi kääntämään nimensä ympäri.
CarlsbergJ. C. Jacobsenin panimon ensimmäinen olut valmistui vuonna 1847. Jacobsen olisi halunnut jatkaa oluen panemista isänsä panimossa keskellä Kööpenhaminaa, mutta kaupungin surkea hygieniataso sai hänet etsimään vaihtoehtoja. Panimon paikkakunnaksi löytyi Valby. Hän perusti panimon mäen päälle. Yhtiön nimi muodostui Jacobsenin viisivuotiaan pojan nimestä Carl sekä mäestä ”berg”.
CiscoStanfordin yliopiston tietojenkäsittelytieteilijät Len Bosack ja Sandy Lerner perustivat reititin- ja verkkolaiteyrityksen 1984. Nykyään maailman johtava IT- ja verkkoratkaisuja tarjoava yritys sai nimensä yrityksen kotipaikkakunnan San Franciscon kahdesta viimeisestä tavusta.
ContinentalSaksassa 1871 perustettu Continental-Caoutchouc- & Gutta-Percha Compagnie valmisti aluksi luonnonkumisia iskunvaimentia hevosen kavion ja hevosenkengän väliin. Nimi oli aikakautensa isottelua, jolla haluttiin kuvata suuruutta, voimaa ja kansainvälisyyttä. Nimeen päädyttiin myös, koska se kuulosti hyvältä eri kielillä.
DanoneIsaac Carasso alkoi valmistaa Barcelonan lähellä jogurttia sata vuotta sitten. Balkanin alueella suosittu jogurtti oli läntisessä Euroopassa tuolloin aivan uutta. Nimi sai alkunsa Carasson Daniel-pojasta. Katalaaniksi Danone tarkoittaa pikku-Danielia. Danonesta tuli 1990-luvulla koko konsernin nimi.
eBayOnlinemarkkina-alusta perustettiin Kaliforniassa 1995. Ohjelmoija Pierre Omidyar aloitti firmansa nimellä AuctionWeb. Omidyarilla oli konsulttifirma nimeltä Echo Bay Technology Group. Alkuperäinen tarkoitus oli rekisteröidä verkkotunnus echobay.com, mutta se oli jo varattu kaivosyhtiölle Echo Bay Mines. Niinpä nimi lyhennettiin eBayksi 1997.
ElectroluxVuonna 1901 Tuhkolmassa perustettu AB Lux valmisti kerosiinilamppuja ulkovalaistukseen. Lux keksittiin latinan sanasta ”valo”. Kun sähkövalo yleistyi, alkoi yhtiö tehdä yhteistyötä Axel Wenner-Grenin kanssa. Tämä oli työskennellyt Wienissä pölynimuriyhtiössä. Yhtiön ensimmäinen pölynimuri oli Lux 1. Vuonna 1919 yhtiö yhdistyi Elektromekaniskan kanssa. Electrolux kirjoitettiin aluksi ”k”-kirjaimella, mutta se muutettiin 1957 kansainvälisemmäksi ”c”-kirjaimeksi.
EpsonJapanilainen kellonvalmistaja Seiko kehitti vuoden 1964 Tokion olympialaisia varten tulostimen helpottamaan ajanottoa ja tulosseurantaa. Neljä vuotta myöhemmin alkoi elektronisen tulostimen sarjavalmistus. Yhtiö sai Epson-nimensä 1982. Se on nimimuunnos ja lyhenne sloganista Son of Electronic Printer.
ExxonNykyään maailman suurin öljyn tuottaja ja myyjä Exxon perustettiin New Yorkiin 1870 nimellä Mobil Standard Oil Company of New York. Brittiläinen tytäryhtiö valitsi 1934 Standard Oilin alkukirjaimiin S.O. perustuvan lausutun ääntämismuodon Esso. Vuonna 1951 Essosta tuli yhtiön nimi. Yhdysvalloissa nimi Esso oli kuitenkin varattu nimi, joten Standard Oil päätyi fantasianimeen Exxon.
fcukStephen Marks perusti vaateketjunsa 1969 nimellä French Connection. Yhtiön nimessä oli briteille oma maaversio French Connection UK. Yhtiön nimestä syntyi skandaali, kun sen kirjoitusmuodoksi keksittiin 1997 painaa vaatteisiin "fuck"-sanaa lähellä oleva muoto fcuk.
GoogleLarry Pagen ja Sergey Brinin perustaman yhtiön nimi on sanaleikki. Amerikkalainen matemaatikko Eward Kastner pyysi 8-vuotiasta veljenpoikaansa keksimään nimen luvulle, jossa olisi ykkönen ja sata nollaa. Poika vastasi spontaanisti Googol. Googol ei tarkoittanut mitään. Page ja Brin johdattivat tästä samalta kuulostavan sanan Google joko väärinymmärryksen vuoksi tai sen vuoksi, että verkkotunnus googol.com oli 1997 varattu.
GreyhoundYhdysvaltain johtavan bussifirma sai alkunsa 1914, kun ruotsalainen kaivostyöläinen Carl Wickmann alkoi järjestää kaivostyöntekijöille kuljetuksia Minnesotassa. Wickmann maalautti bussinsa harmaiksi, jotta nämä eivät näyttäisi pölyisissä olosuhteissa niin likaisilta. Erään majatalon pitäjän sanottua Wickmannille autojen näyttävän ohiviilettäviltä vinttikoirilta, ruotsalainen keksi yhtiölleen nimen ja sloganin ”Ride the greyhounds”.
HariboSaksan Bonnissa 1920 perustettu firma valmisti makeisia. Kaksi vuotta myöhemmin firman perustaja Hans Riegel sai idean kultaisista Goldbären -nallekarkeista. Riegelin vaimo Gertrud toimitti aluksi itse 50 kilon päivätuotannon nallekarkkeja kaupungin eri myyntipisteisiin polkupyörällä. Yhtiön nimi on lyhenne nimistä Hans Riegel Bonn.
H&MRuotsin Västeråsista kotoisin oleva Erling Persson vieraili 1947 Yhdysvalloissa ja löysi sieltä vaateliikkeen, jonka idea oli myydä mahdollisimman paljon halvalla hinnalla. Persson kopioi idean Ruotsiin ja perusti naisille suunnatun vaateliikkeen nimeltä Hennes eli hänen. 50 vuotta sitten Persson osti metsästysliikkeen Mauritz Widforssilta. Vaateketjun valikoimiin lisättiin miesten vaatteet ja yhtiö muutti nimensä muotoon Hennes & Mauritz.
IKEAIkean perustaja Ingvar Kamprad syntyi Ruotsissa 1926. Hän kasvoi Elmtarydin maatilalla lähellä Agunnarydin kylää. Kamprad avasi 17-vuotiaana pienen myymälän vuonna 1943, mutta vasta 1950-luvun lopulla avatut IKEA-tavaratalot tekivät yhtiöstä tunnetun. Yhtiön nimi tulee perustajan etu- ja sukunimen ensimmäisistä kirjaimista sekä Elmtaryd-maatilasta ja Agynnaryd-kylästä.
K2Amerikkalainen laskettelusuksi-, lumilauta-, rullaluistin- ja maastopyörävalmistaja perustettiin 1961. Yhtiö tuli tunnetuksi lasikuitusuksien pioneerina. Yhtiön nimi on peräisin veljeksiltä Bill ja Don Kirschner. K2 tarkoittaa 2 x Kirschner. Markkinoinnissa yhtiö hyödyntää myös maailman toiseksi korkeinta vuorta, jolla on sama nimi K2.
KFCYli 20 000 ravintolan pikaruokaketju perustettiin Louisvillessä Yhdysvaltain Kentuckyssa 1930. Nykyinen KFC on lyhenne sanoista Kentucky Fried Chicken. Yhtiö lyhensi nimensä 1991 välttääkseen epäterveellisen maineen saanutta sanaa friteerattu eli uppopaistettu. KFC kehitti kirjaimistaan mainoslauseen Kitchen Fresh Chicken.
KodakVuonna 1892 perustettu Eastman Kodak Company on valokuvatarvikkeilla ja kameroilla maailmanmaineeseen noussut amerikkalaisyhtiö. Kodak on George Eastmanin 1888 keksimä fantasianimi. Eastman halusi nimen alkavan K-kirjaimella, sillä K oli hänen lempikirjaimensa. Eastman kokeili eri kirjainyhdistelmiä ja päätyi Kodakiin. Kodak kuulosti hyvältä, oli eri kielillä helppo lausua eikä tarkoittanut millään kielellä mitään negatiivista.
LEGOTanskalainen puuseppä Ole Kirk Christiansen perusti puuleluja, tikkaita ja pyykkilautoja valmistavan yrityksen 1932. Kaksi vuotta myöhemmin yhtiö otti käyttöön nimen, joka oli johdettu sanoista leg godt eli leiki hyvin. Ensimmäiset leikkipalikat tulivat markkinoille 1949. Lego on nykyään maailman suurin leikkikaluvalmistaja.
LeicaKameroistaan ja optiikastaan tunnettu saksalaisyhtiö perustettiin vuonna 1849 nimellä Optisches Institut. Nimen alkuosa on peräisin Ernst Leitzilta, joka alkoi valmistaa mikroskooppeja. Vuonna 1986 yhtiön nimeksi tuli Leica Camera AG. Yhtiön nimi on erikoinen tuplaus. Leica tulee nimittäin sanoista Leitz Camera. Niinpä yhtiön virallisen nimen pitäisi oikeastaan olla Leitz Camera Camera AG.
LGKorealainen In-hwoi Koo perusti nykyisin elektroniikkayhtiönä tunnetun LG:n 1947 nimellä Lucky Chemical Industrial Co. Ensimmäinen tuote oli kosmetiikkavoide Lucky Cream. Vuonna 1958 perustetu Goldstar alkoi valmistaa Korean ensimmäistä radiovastaanotinta. LG on lyhenne Lucky Goldstarista. Nykyään yhtiö markkinoi lyhennettä nimellä Life's Good.
LidlSaksalainen kauppajätti perustettiin 1930. Josef Schwarz tuli tuolloin osaomistajaksi etelän hedelmiä myyneeseen yhtiöön Südfrüchte Großhandlung Lidl & Co. Menestys alkoi vuonna 1972, kun poika Dieter Schwarz halusi perustaa halpamyymälöitä ympäri Saksaa. Perheen nimi Schwarz eli musta ei kuitenkaan soveltunut kauppaketjun nimeksi, sillä se olisi kansan suussa todennäköisesti muuttunut pilkkanimeksi Schwarzmarkt. Schwarzmarkt tarkoittaa mustan pörssin kauppaa. Dieter Schwarz maksoi eläkeläiselle Ludwig Lidlille 1 000 Saksan markkaa oikeudesta tämän nimeen.
MelittaSaksalainen kotirouva Melitta Bentz kyllästyi kahvissa uiviin poroihin ja keksi kahvinsuodatinlaitteen. Vuonna 1908 rekisteröity laite syntyi lyömällä peltisen purkin pohjaan naulalla reikiä. Bentz asetteli kouluvihkossa käytetyn imupaperin purkin pohjalle ja sirotteli kahvijauhetta paperin päälle. Perheyritys nimettiin keksijän etunimen mukaan.
MicrosoftBill Gatesin ja Paul Allenin vuonna 1975 perustama ohjelmistoalan yritys kirjoitettiin aluksi tavuviivan kanssa Micro-Soft. Nimi on pätkitty sanoista Microcomputer ja Software.
MövenpickRavintolaketjun nimi juontuu vuoteen 1946, kun hotellinomistajan poika Ueli Prager sai selville, että Sveitsin Zürichiin rakennetaan jättimäistä toimistorakennusta. Prager näki, kuinka lokki (Möwe) nappasi (gepickt) leivänpaloja suoraan rakennuksen suunnittelutöissä olleen arkkitehdin kädestä. Nimen "w" muutettiin muotoon "v", jolla se saatiin näyttämään lokin siluetilta.
MotorolaVeljekset Paul ja Joseph Galvin perustivat 1928 Chicagoon yhtiön Galvin Manufacturing Corporation. Maailman ensimmäinen autoradiosoitin valmistui 1930. Se nimettiin Motorolaksi, josta tuli myöhemmin myös yhtiön nimi. Nimi tulee sanoista motor eli ajella sekä ola, joka tarkoittaa espanjaksi aaltoa.
NestléMaailman suurin elintarvikekonserni sai alkunsa, kun saksalaistaustainen sveitsiläisapteekkari Henri Nestlé keksi 1867 maitojauheen äidinmaidon korvikkeeksi. Henri Nestlé vetäytyi yhtiöstä kuitenkin jo 1875, mutta sukunimi jäi. Nimi selittää myös yhtiön linnunpesälogon. Nest tarkoittaa pesää. Nestle on Saksan lounaisen alueen murretta, jolla tarkoitetaan pientä pesää. Alkuperäiseltä saksalaisnimeltään Henri Nestlé oli Heinrich Nestle.
NikeAmerikkalainen urheiluvälinejätti aloitti 1964 nimellä Blue Ribbon Sports. Nykyään maailman suurin urheiluvälinevalmistaja muutti nimensä Nikeksi 1971. Nike on alkujaan kreikkalaisen mytologian voiton jumalatar.
PalmoliveSaippuanvalmistaja B. J. Johnson valmisti Yhdysvaltain Milwaukeessa ensimmäisen kerran saippuaa palmu- ja oliiviöljyistä 1898. Nimi rakentui näiden öljyjen yhdistelmästä. Tuohon aikaan saippuaa tehtiin vielä tyypillisesti eläinperäisistä rasvoista.
Pepsi-ColaAmerikkalainen apteekkari Caleb Bradham kehitteli kolajuomansa 1893. Aluksi juoma oli keksijänsä sukunimestä kehitelty Drad´s Drink. Nimi muutettiin Pepsi-Colaksi 1898. Nimi juontuu todennäköisesti ruuansulatusentsyymi pepsiinista, joka on englanniksi pepsin. Mahdollista on myös, että nimellä on ollut tekemistä kreikkalaisen pepsis-sanan kanssa, joka tarkoittaa ruuansulatusta tai dyspepsien eli kreikkalaisen sanan dispepsia kanssa. Viimeksi mainituilla tarkoitetaan ruuansulatushäiriötä.
QantasAustralialainen lentöyhtiö perustettiin Queenslandin Outbackiin 1920. Qantas on nykyään yksi maailman johtavista lentoyhtiöistä. Nimi on kirjainyhdistelmä yhtiön alkuperäisestä nimestä Queensland and Northern Territory Aerial Services Limited.
Rolls-RoyceInsinööri Frederick Henry Royce perusti 1884 firman valmistamaan sähkö- ja teknisiä tuotteita. Vuonna 1904 Royce valmisti Royce 10hp -auton. Samana vuonna hän tutustui Charles Stewart Rollsiin. Miehet sopivat, että Royce rakentaa autot, jotka Rolls myy. Yhtiöstä tuli 1906 Rolls-Royce Ltd.
RecaroLasten turvaistuimista, rattaista ja autojen urheiluistuimista tunnettu merkki sai alkunsa nahkuri Wilhelm Reuterin vuonna 1906 Saksan Stuttgartiin perustamasta yhtiöstä Carosserie- und Radfabrik. Yhtiö valmisti autojen koreja ja verhoiluja. Carosserie tarkoittaa koria. Vuonna 1963 Reuter Carosserien muuttui lyhenteeksi Recaro.
SaabRuotsalainen sotalentokonevalmistaja Saab perustettiin 1937. Toisen maailmansodan jälkeen yhtiö alkoi valmistaa Saab-nimellä myös autoja. Saab on lyhenne sanoista Svenska Aeroplan Aktie-bolaget.
SamsungLaivan- ja talonrakennuksesta sekä muun muassa elektroniikasta tuttu Etelä-Korean suurin sekakonserni aloitti 1938 myymällä kuivattuja hedelmiä. Yhtiön nimi on muunnos sanasta Samseong. Se tarkoittaa koreaksi kolmea tähteä.
ShellMarcus Samuel perusti mineraalikonsernin Lontooseen 1897. Yhtiö oli aluksi kuljetusyhtiö nimellä Shell Transport and Trading. Yhtiön nimen Shell Samuel valitsi kunnioituksesta isäänsä kohtaan, joka kävi kauppaa arvokkailla kampasimpukoilla. Nimestä juontuu myös yhtiön logo.
Sony1946 perustettu japanilainen elektroniikkakonserni oli alkuperäiseltä nimeltään Tōkyō Tsūshin Kōgyō Kabushiki Kaisha. Sony keksittiin latinan sanasta sonus eli äänensävy ja englannin sanasta sunny eli aurinkoinen. Ensin nimeksi oli tarjolla Sonny, mutta koska se kuulosti japaniksi ”huonolta kaupalta”, päätyi firman perustaja Akio Morita lyhentämään sen muotoon Sony.
SwatchSveitsiläisyhtiön taustalla ovat 1930 perustettu kellonvalmistaja Société Suisse pour l'Industrie Horlogére sekä 1931 perustettu valmistaja Allgemeine Gesellschaft der Schweizer Uhrenindustrie AG. Nämä valmistajat saneerattiin yhteen 1985 ja nimettiin yhtiöksi Société Suisse de Micro-électronique et d'Horlogerie. Jo vuonna 1983 markkinoille tuli ensimmäinen Swiss Watch -kello. Sen lyhenteenä syntyi Swatch. Swatch Group on maailman suurin kellonvalmistaja.
TMZHarvey Levin perusti maailmankuulun juoru- ja julkkisportaalin vuonna 2005. TMZ.comin keskiössä ovat Hollywoodin tähdet ja tähdenlennot. Portaalin nimi perustuu toiminnan keskittymiseen Hollywoodin liepeille. TMZ on lyhenne sanoista thirty mile zone.
ToyotaJapanilaisen autonvalmistajan taru alkoi 1933, kun Kiichiro Toyoda laajensi yhtiön toimintaa autoihin. Vuonna 1937 perustettiin Toyota Motor Company. Perheen sukunimi Toyoda tarkoittaa rehevää riisipeltoa. Yhtiön markkinointiosasto järjesti maanlaajuisen nimikilpailun. Toyota voitti muun muassa siksi, että Toyodan kirjoittamiseen tarvittiin 10 siveltimenvetoa, kun taas Toyotaan tarvittiin vain kahdeksan. Korjattu kirjainmerkki siveltimenvedoksi 25.2. klo 16:05.
UnileverKäyttötavaroiden jättiläinen sai alkunsa 1930 brittiläisen saippuanvalmistaja Level Brothersin ja hollantilaisen margariinivalmistaja Margarine Unie:nin fuusiosta. Lever Brothers perustetiin 1885, kun William Hesketh Lever aloitti saippuan teon.
VictorinoxKarl Elsener perusti sveitsiläisen veitsivalmistajan 1884. Yritys tunnetaan kansainvälisesti linkkuveitsistään. Yhtiön nimi on yhdistelmä perustajan äidin etunimestä Victoria sekä ruostumattomasta inox-teräksestä.
VirginRichard Bransonin 1970 perustama monialakonserni Virgin Group on mukana niin musiikissa, matkapuhelimissa kuin ilmailussakin. Ja monessa muussa. Bransonin ensimmäinen yritys oli Virgin. Nimi juontaa Bransonin ystävättären tokaisusta, jonka mukaan he olivat bisneksentekijöinä vielä neitsyeitä.
VolkswagenSaksan valtakunnankansleri Adolf Hitler vaati 1934 valmistettavaksi auton, joka soveltuisi myös laajalle kansanjoukolle. Auton piti pystyä ylläpitämään 100 km/h moottoritieajossa, siinä piti olla tilaa neljälle hengelle, kuluttaa vähän polttoainetta ja maksaa alle 1 000 silloista markkaa. Kansanauton suunnitteli Ferdinand Porsche. Myös yhtiö nimettiin kansanauton eli Volkswagenin mukaan.
WalmartSam Walton perusti maailman suurimman elintarvikekauppaketjun Yhdysvaltain Arkansasissa 1962. Yhtiön nimi on lyhenne sanoista Walton Market
3MMultiteknologiakonserni 3M perustettiin Yhdysvaltain Minnesotassa 1902. Yhtiö keskittyi aluksi mineraalien jalostamiseen ja santapaperin valmistukseen autoteollisuuden maalaamoihin. Yhtiö alkoi valmistaa teippiä, jolla helpotettiin viime vuosisadan alussa muodissa olleiden kaksiväriautojen maalaamista. 3M tulee sanoista Minnesota Mining and Manufacturing Company.
7-ElevenNykyään Japanissa pääkonttoriaan pitävä kauppakonserni perustettiin Yhdysvaltain Teksasissa 1927. Kauppaketju oli aluksi nimeltään Tote'm. Sana tote tarkoitti tuolloin supermarketeissa käytettyjä kantokasseja. ”M” tuli sanasta ”them” eli heille. Nimi vaihtui 1946. 7-Eleven kuva aukioloaikaa seitsemästä iltayhteentoista seitsemänä päivänä viikossa.

Suosittelemme