Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Sampo Terho: "Työttömyys oli masentavaa ja raivostuttavaa" – Vaikutti myös hänen poliittisiin valintoihinsa

Sinisten Sampo Terho kertoo Sannikka & Ukkola -ohjelman haastattelussa, miten hän nuorena "vilkuili kokoomukseen".

Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja Sampo Terho Sanna Ukkolan haastattelussa. Kuvaaja: Jussi Koivunoro/Yle
Kai Jaskari,
Sanna Ukkola
Avaa Yle-sovelluksessa

Vuonna 2019 Sinisen tulevaisuuden puheenjohtajalla Sampo Terholla voi sanoa menevän varsin hyvin. Hän on Suomen eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri, vaikka edustaa puoluetta, jonka kannatus mielipidemittauksissa keikkuu yhden prosentin hujakoilla.

Vuonna 2006 asiat olivat toisin. Terho joutui työttömäksi, mikä veti mielen mustaksi.

– Työttömyys oli hyvin masentavaa ja toisaalta lopulta raivostuttavaa. Näytti siltä, että missään ei ollut mitään mahdollisuuksia ja mitä tahansa yrittikin, sitä ei edes huomattu saatika, että se olisi johtanut mihinkään.

Sampo Terho kertoo Sanna Ukkolan haastattelussa, miten hän kirjoitti yli sata työhakemusta, joihin aina tuli kopioitu vastaus. Kertaakaan ei tärpännyt edes sen vertaa, että Terho olisi päässyt haastatteluun.

– Kyllä siinä alkaa itsetutkiskelu, että miksen minä kelpaa ja mihin minä kelpaan. Ja sitten myös, sanon sen suoraan, raivo ja kostonhimo yhteiskuntaa kohtaan.

Sampo Terho oli korkeasti koulutettu ja koki tehneensä "kaiken niin kuin piti".

– Työttömyysturva turvasi vain minun työttömyyteni. En saanut minkäänlaista tukea siihen, että pääsisin töihin.

Nämä työttömyysajan kielteiset kokemukset vaikuttivat myös siihen, miten hän suuntautui poliittisesti. Tilanne kärjistyi, kun Terho oli onnistunut saamaan keikkatyötä kirjoittamalla lehtiin kolumneja.

– Työkkärissä reaktio ei ollut se, että autetaan sinua. Vaan se, että "Mitä! Sinä olet tehnyt töitä. Kaikki tuet seis! Ja komitealle sinun tilanteesi selvitettäväksi."

– Siinä vaiheessa syntyi lähtemätön kokemus, että meidän työttömyysturvamme täytyy räjäyttää palasiksi. Ja sitähän minä ajan tällä hetkellä.

Vilkuili kokoomuksen suuntaan, joka kuitenkin oli "liian arvoliberaali"

Sampo Terhon haastattelusta Sannikka & Ukkola -ohjelmassa selviää myös, että sinisten puheenjohtaja aikoinaan vilkuili kokoomuksen suuntaan. Terho ei ollut tuolloin kuullutkaan nykyisestä ministeritoveristaan Timo Soinista, jonka kelkkaan hän sittemmin lähti.

Kokoomus oli kuitenkin Terholle "liian arvoliberaali".

– Suomen politiikasta puuttui perinteisten arvojen puolue, joka olisi myös huomioinut sen ajan nousevat ongelmat, myös maahanmuuton. Keskustelukulttuuri oli silloin täysin alikehittynyt, jos käyttää diplomaattista sanaa, tai lapsellinen, jos sanoo suoraan. Jos maahanmuuttoa kritisoi, oli rasisti.

Katso Sampo Terhon haastattelu tämän artikkelin videosta. Perjantai-illan Sannikka & Ukkola TV1:ssä kello 20:00 sekä jatkojen kanssa Areenasta.

Artikkeli on osa Sannikka & Ukkola -ohjelman puheenjohtajien henkilökuvasarjaa, jossa haastatellaan puolueiden puheenjohtajia heidän henkilöhistoriansa ja poliittisten valintojensa näkökulmasta.

Lue ja katso myös:

Petteri Orpo: "Olen aivan aito poliittinen broileri" – Kipinä poliitikon ammattiin syttyi kun kaikki ovet aukesivat opiskelijapoliitikolle

Sari Essayah someraivosta: "Olen nähnyt kollegoja todella uupumisen ja itkun partaalla"

Li Andersson: "Puheenjohtajaksi tulo pelotti" – Vasemmistolaisuus ei tullut kulttuurivanhempien perintönä vaan kaveripiiristä

Anna-Maja Henriksson: "Koin nelivuotiaana, miltä tuntuu kuulua vähemmistöön" – Ruotsinkielisenä potilaana oli vaikeaa selittää hoitajille, mikä oli hätänä

Jussi Halla-aho: "Jollain perverssillä tavalla saan kiksejä siitä, että minua haukutaan" – Uudelle poliitikolle ihmisten jyrkät mielipiteet aiheuttivat kriisin

Pekka Haavisto vaikeasta ajasta ennen puheenjohtajuuttaan: "Syksyllä saimme lukea, että tähän loppuu vihreiden historia"

Antti Rinne: "Koviksen maailma oli se, jolla suojautui muutosta vastaan" – Nahkatakkijätkä ei loistanut koulussa mutta suojeli kiusattua

Juha Sipilä: "Täytyy myöntää, että olen myös öitä valvonut vastuun edessä" – Valitsi keskustan jo lukioikäisenä

Lue Ylen parhaat vaalijutut

Tutustu ehdokkaisiin Ylen vaalikoneessa

Suosittelemme sinulle