Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Uudet peltipoliisit otetaan käyttöön huhtikuussa – nopeusvalvontakamera tulossa aluksi jokaiseen tolppaan nelos- ja kutostiellä

Poliisi on saanut uudella tutkatekniikalla varustetut nopeusvalvontakamerat. Kameratolppiin niitä asennetaan ennen vappua.

Uuden sukupolven ensimmäinen kameratolppa asennettiin nelostielle Sysmän Onkiniemeen lokakuussa.
Uuden sukupolven ensimmäinen kameratolppa asennettiin nelostielle Sysmän Onkiniemeen lokakuussa. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle
Marcus Ziemann
Avaa Yle-sovelluksessa

Valtatie 6:lle Koskenkylän ja Kouvolan välille sekä nelostielle Heinolan Lusista Jyväskylän Vaajakoskelle asennetuissa hoikissa ruotsalaismallisissa kameratolpissa ei ole vielä kameroita.

Poliisihallitus lupaa tiedottaa kansalaisille myöhemmin päivämäärän, jolloin nopeusvalvonta uusilla kameratolpilla alkaa. Tarkka päivä ei ole vielä edes tiedossa.

Uusista kameratolpista puuttuu vielä osia ja myös tiedonsiirron osalta tekniikka on vielä kesken. Tolppiin asennettavat kamerat ovat kuitenkin jo poliisille saapuneet.

Sen verran kuitenkin tiedetään, että poliisilla on 8. huhtikuuta automaattivalvontaseminaari. Siinä yhteydessä poliisi saa kameroiden asennus- ja säätökoulutuksen. Ennen sitä toiminta ei käynnisty.

Tracking radar -tutkatekniikalla toimivat kameratolpat seuraavat ajoneuvon aikaa, nopeutta, etäisyyttä, suuntaa ja osaavat myös tunnistaa väärällä ajokaistalla ajavat. Uuden tekniikkansa vuoksi ne vaativat poliisilta enemmän opettelua kuin vanhat peltipoliisit.

Nelos- ja kutosteiden kaikki tolpat tullaan aluksi varustamaan kameroilla. Poliisilla on nyt 40 uusiin tolppiin käyvää kameraa ja uusia tolppia on huhtikuussa 39.

Myöhemmin kameroiden ja tolppien suhde on sellainen, että noin joka viidennessä uudessa tolpassa on kamera. Nyt hankitut 40 kameraa voidaan kierrättää ainakin 150 tolpan välillä.

Kameroiden määrä ei lopulta ole kovinkaan tärkeä, sillä poliisin mukaan peltipoliisien pelotevaikutus toimii, kunhan kamera on tolpassa paikoillaan edes 15 prosenttia ajasta.

Lue myös:

Analyysi: Peltipoliisit ovat tuomassa veronmaksajille niin suuria säästöjä, että niitä tulisi rakastaa

Ennätysmäärä peltipoliiseja Helsinkiin – Katso Ylen kartoista, mihin 70 uutta tolppaa tulevat

Ensimmäiset uudet peltipoliisit ilmestyivät tienvarteen: väistely ja äkkijarrutus eivät enää pelasta välähdykseltä

Autoilijat tyrmistyivät uusista peltipoliiseista – liikennetutkija tyrmää väitteet rahastuksesta ja listaa 4 asiaa, miksi niitä tarvitaan

Suosittelemme