Hyppää sisältöön

Perustuslakivaliokunta esittää lausunnossaan useita muutoksia sote-uudistukseen – “Tässä on kyllä työtä”

Perustuslakivaliokunta viimeisteli sote-lausuntonsa. Seuraavaksi lakipaketti etenee sosiaali- ja terveysvaliokuntaan, jonka on tehtävä useita korjauksia lyhyessä ajassa.

Perustuslakivaliokunta sai sote-lausuntonsa valmiiksi
Perustuslakivaliokunta sai sote-lausuntonsa valmiiksi

Perustuslakivaliokunta esittää useita muutoksia sote- ja maakuntauudistukseen. Valiokunnan tänään valmistunut lausunto sote-paketista on yksimielinen.

Muutoksia voidaan valiokunnan mukaan luonnehtia ”valtiosääntöoikeudellisesti hienosäädöksi”. Hienosäätöä riittää kuitenkin huomattavan pitkä lista. Valtiosääntöoikeudellisesti sitovia ponsia, eli korjausvaatimuksia jotka sosiaali- ja terveysvaliokunnan on otettava huomioon, on yhteensä noin 20.

Lausunnon jälkeen sote-paketti palaa sosiaali- ja terveysvaliokuntaan, joka viimeistelee mietintönsä. Valiokunnan on otettava huomioon perustuslakivaliokunnan esittämät korjausehdotukset.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnalla on edessä iso urakka

Ponsien määrä ei suoraan kerro sitä, kuinka paljon työtä on edessä. Osa muutoksista on perustuslakivaliokunnan jäsenten mukaan helposti tehtävissä, mutta osa on vaikeammin toteutettavia.

– Tässä on kyllä työtä, mutta sitä vartenhan me täällä olemme, että olemme täällä töissä, perustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Tapani Tölli (kesk.) sanoi lausunnon valmistumisen jälkeen järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Vaadittavat muutokset koskevat esimerkiksi asiakassuunnitelman sääntelyä, jota on valiokunnan mukaan täsmennettävä.

Muutoksia vaaditaan lisäksi maakuntavaalien ajankohtaan, liikelaitoksen palveluvelvoitteeseen,maakuntien rahoitukseen, kunnille maksettaviin korvauksiin sekä tietosuojaa ja sosiaali- ja terveyspalvelujen valvontaa koskeviin säännöksiin.

EU-oikeuden ongelmat hiersivät valiokunnassa loppuun saakka

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan on perustuslakivaliokunnan mielestä lisäksi arvioitava vielä niin kutsuttua EU-notifointia ja sen merkitystä uudelleen. Notifikaatiolla tarkoitetaan tiedonantoa, jonka jäsenvaltiot lähettävät komissiolle, jos ne aikovat käyttää valtiontukia. Notifoinnilla varmistettaisiin, että valinnanvapauslainsäädäntö on yhteensopiva EU:n kilpailuoikeuden kanssa.

Vaikea kysymys notifikaatiosta hiersi perustuslakivaliokunnassa loppuun asti. Valiokunnassa päädyttiin muotoiluun, jonka mukaan mikäli sosiaali- ja terveysvaliokunta ei pysty varmistamaan järjestelmän laillisuutta EU-oikeuden näkökulmasta, on valinnanvapauslain soveltamisen aloittamista lykättävä.

Lisäksi valiokunnan mukaan koko sote-uudistusta koskevaa lainsäädäntökokonaisuutta on muutettava, mikäli niin kutsuttua "maku kakkosta" ei ehditä käsittelemään. Tämä paketti määrittelee soten lisäksi maakuntien hoidettavaksi suunnitellut muut tehtävät. Muutokset tarkoittaisivat maakuntien rahoituksen ja kuntien veroprosenttien määrittelyä uudestaan.

Laissa on myös turvattava maakuntien rahoitus siten, että mahdollisuus rahoituksen korottamiseen turvaa riittävien sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoituksen.

Aika on kortilla

Aika uhkaa loppua kesken, sillä eduskunta jää vaalien takia istuntotauolle 15. maaliskuuta.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) ei ota kantaa siihen, onko uudistusta mahdollista viedä eteenpäin näin lyhyessä ajassa.

– Tehdään se mitä pystytään. Nyt tarvitaan hallitukselta evästystä siihen, mitä tapahtuu seuraavaksi, mitä yksityiskohtia tullaan muuttamaan ja millä tavalla hallitus aikoo tätä uudistusta viedä eteenpäin.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoo, että työ perustuslakivaliokunnan edellyttämien korjausten tekemiseksi alkaa välittömästi.

– Edessä on hikiset viikot, mutta olen toiveikas, että virkakunnan kanssa voimme tarjota ratkaisuehdotuksia näihin kohtiin, mikäli sosiaali- ja terveysvaliokunta tulee niitä meiltä pyytämään, Saarikko sanoo.

Oppositiossa lausuntoa tulkitaan toisin. Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mukaan "tämä oli tässä."

Vihreiden Pekka Haavisto on muotoilussaan maltillisempi. Hänen mukaansa puolueiden olisi hyvä kokoontua yhteen käymään yhdessä läpi sote-uudistuksen tilannetta.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta kokoontuu heti maanantaina ylimääräiseen kokoukseen käymään perustuslakivaliokunnan lausuntoa läpi.

Lisää aiheesta:

Perustuslakivaliokunnan piinaviikot – Viisi pointtia plus bonuspointti: Kaatuuko sote vai eikö se kaadu?

Analyysi: Sote-matkan 11 käännettä ja tulos – vai ulos? Onko perustuslakivaliokuntakin vaarassa tahraantua politikoinnista?

Suosittelemme sinulle