Hyppää sisältöön

Katoileva jättimehiläinen hukkui ensin 120 vuodeksi, sitten 38 vuodeksi – löytyi puusta Indonesiassa

Kuuluisa tutkija löysi "mehiläisten Godzillan" 1800-luvulla Malaijien saaristosta. Sitten se katosi 120 vuodeksi, havaittiin – ja katosi taas.

Tutkimusryhmään kuulunut Eli Wyman esitteli Megachile plutoa tammikuussa Indonesiassa. Kuva: Clay Bolt / AFP

Alfred Russel Wallace ei tiettävästi ollut löydöstään erityisen vaikuttunut.

Hän oli tonkinut Malajien saaristoa jo viitisen vuotta ja tehnyt viidakoista löydöksen toisensa perään (siirryt toiseen palveluun).

Kuuluisa tutkija seikkaili saaristossa vuodet 1854–1862 ja keräsi tuona aikana "vaatimattomat" 125 660 näytettä. Kerätyistä lajeista tuhat oli sellaisia, joista tiede ei ollut tuolloin kuullutkaan.

Kun 1850-luvun lopulla silmiin osui taas yksi naarasmehiläinen, se ei ilmeisesti muuttanut Wallacen maailmaa. Wallace kirjasi löydöksen vuonna 1869 julkaistuun kirjaansa yksinkertaisin sanoin.

– Suuri ampiaisen kaltainen hyönteinen, suunnattomat leuat kuin kampasarvisella.

Oikeasti löytö oli melkoinen: maailman suurin mehiläinen. Mittaa sillä on noin 39 millimetriä.

Naaraan siipienväli on 63 millimetriä, pää 13 millimetriä ja leuat tässä mittakaavaluokassa jättimäiset. Urosmehiläiset ovat kooltaan vaatimattomampia, vain 23-millisiä.

Tavallinen tarhamehiläiskuningatar on kooltaan noin 16–20 millimetriä.

Jättiläismehiläinen sai myöhemmin virallisen nimen Megachile pluto. Englanniksi mehiläistä kutsutaan löytäjänsä mukaan Wallacen jättiläismehiläiseksi, Wallace Giant Beeksi.

Kunnes tapaamme jälleen

Mutta. Kun Wallace oli löytänyt jättiläismehiläisensä, se katosi tutkijoilta noin 120 vuodeksi.

Seuraava laajemmin tunnettu havainto lajista saatiin vuonna 1981, kun biologi Adam Messer löysi kuusi pesää Bacanin saarelta Indonesiasta.

Ja sitten laji katosi taas, tällä kertaa lähes 40 vuodeksi.

Sen pelättiin jo kuolleen sukupuuttoon, kunnes yhdysvaltalais-australialainen tutkijaryhmä löysi yhden lajin edustajan Pohjois-Molukkien saarilta Indonesiasta tammikuussa. Se eleli termiittipesän sisällä puussa.

Viisi päivää kuumassa viidakossa etsintöjä tehnyt tutkimusryhmä oli haltioissaan.

– Oli aivan uskomatonta nähdä luonnossa, miten kaunis ja suuri laji on ja kuulla, miten jättimäiset siivet rummuttivat sen lentäessä pääni ohi, hehkutti valokuvaaja Clay Bolt Guardianissa (siirryt toiseen palveluun).

Australialaistutkija Simon Robson kertoi, että ryhmä olisi halunnut tulla pistetyksi. Hän uskoo jättiläismehiläisen pystyvän pistämään, mutta kukaan ei uskaltanut kokeilla asiaa.

– Olimme kaikki innokkaita tulemaan pistetyksi nähdäksemme, kuinka pahalta se tuntuu. Mutta koska löysimme vain yhden, kohtelimme sitä erittäin varoen, Robson selitti New York Timesille (siirryt toiseen palveluun).

Päätyykö löytö tulonlähteeksi?

Laji herätti keskustelua ja huomiota julkisuudessa viime vuonna, kun nettihuutokauppaan tuli myyntiin jättiläismehiläinen. Se meni lopulta kaupaksi 9 000 dollarilla (noin 8 000 eurolla).

Tämä herätti huolta siitä, mitä houkutteleva rahantekomahdollisuus (siirryt toiseen palveluun) saattaa tehdä erittäin uhanalaiselle lajille. Sen kauppaa ei tällä hetkellä ole kielletty.

Uusin havainto lisää entisestään huolta lajin päätymisestä rahantekovälineeksi. Toisaalta löydön julkistaminen myös tuo lajille ja sen elinolosuhteille huomiota. Indonesiassa metsät ovat kadonneet kovaa tahtia.

Varmuuden vuoksi tuoreimmat tukimusmatkailijat eivät kerro, millä saarella he tarkalleen ottaen löytönsä tekivät.

Vene syttyi tuleen

Lajien löytäminen ei ole ehkä nykyisin helppoa, mutta vielä hankalampaa se oli sivumennen sanottuna menneillä vuosisadoilla.

Wallace seikkaili ennen Indonesian-matkaansa Amazonjoella. Paluumatkalla Wallacea kuljettanut vene syttyi tuleen ja upposi, melkein koko kerätty näytekokoelma ja muistiinpanot mukanaan. Wallace seuralaisineen pelastettiin kymmenen päivää myöhemmin surkeilta lautoilta.

Wallace on sama mies, joka kehitteli muuatta luonnonvalintateoriaa yhtä aikaa erään Charles Darwinin kanssa.

Lue myös:

Australian hallitus vahvisti: Ilmastonmuutos on tuhonnut tiettävästi ensimmäisen nisäkäslajin

Galápagossaarilta löydettiin kilpikonnalaji, jonka luultiin kuolleen yli 100 vuotta sitten sukupuuttoon

Voit keskustella aiheesta kello 21:een asti.

Suosittelemme sinulle