Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Perussuomalaisten vaaliohjelmassa maahanmuuttovastaisuus on pääteema

Perussuomalaiset lähtee eduskuntavaaleihin Äänestä Suomi takaisin -iskulauseella.

Perussuomalaisten viestintävastaava Matti Putkonen, poliittinen suunnittelija Riikka Purra ja puheenjohtaja Jussi Halla-aho.
Perussuomalaisten viestintävastaava Matti Putkonen (vasemmalla), poliittinen suunnittelija Riikka Purra ja puheenjohtaja Jussi Halla-aho julkistivat vaaliohjelman, joka keskittyy maahanmuuttovastaisuuteen, Suomen velkaantumisen lopettamiseen sekä polttoaineverojen keventämiseen. Kuva: Mesut Turan / Lehtikuva
Ari Hakahuhta
Avaa Yle-sovelluksessa

Perussuomalaisten eduskuntavaalikampanjan kärkiteema on maahanmuuttovastaisuus.

Puolueen mielestä rahat eivät riitä suomalaisten vähäosaisten, vanhusten, lapsiperheiden, sairaiden ja vammaisten asioiden hoitoon sekä nykyisen kaltaiseen maahanmuuttoon. Perussuomalaisten mielestä nämä asiat ovat Suomessa vastakkain.

– Suomeen saapuva maahanmuutto tekee mahdottomaksi ylläpitää hyvää sosiaaliturvaa ja työehtoja, hyvää palkkakehitystä, hyviä kouluja, tasa-arvoa, yhteiskuntarauhaa – hyvää Suomea, puolueen vaaliohjelmassa kirjoitetaan.

Ohjelman mukaan nykyisen kaltainen maahanmuutto maksaa valtavasti ja raha on pois jostakin muualta. Perussuomalaiset julkisti eduskuntavaaliohjelmansa sekä maahanmuuttopoliittisen ohjelmansa perjantaina Helsingissä.

Vastakkainasettelun tarve syntyy skandaalista vanhusten hoivassa

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho arvostelee esimerkiksi maahanmuuttajien kotouttamista tehottomaksi ja hyödyttömäksi. Hän ihmettelee, miten rahaa on kotouttamiseen, jos ei ole vanhusten hoitoon.

– Skandaalit vanhusten hoivapalveluissa tai varhaiskasvatuksessa ovat konkretisoineet vastakkainasettelun tarvetta, Halla-aho sanoo.

Perussuomalaiset haluaa tiukentaa maahanmuuton ehtoja monin eri tavoin. Tiukennus koskisi myös työperäistä maahanmuuttoa vähän koulutusta vaativien töiden osalta. Puolue tiukentaisi Euroopan unionin ulkopuolelta tulevien työntekijöiden lupaharkintaa, ei luopuisi saatavuusharkinnasta.

Vaalilause Äänestä Suomi takaisin tarkoittaa Jussi Halla-ahon mielestä sitä, että Suomessa julkisen vallan ensisijainen tehtävä on puolustaa tavallisen suomalaisen hyvinvointia ja turvallisuutta. Suomi pitäisi puolueen puheenjohtajan mukaan äänestää takaisin järjestelmältä, joka houkuttelee Suomeen muuttoliikettä, joka ei ole toivottavaa tai julkisen talouden kannalta kestävää.

– Suomi on enemmän pyrkinyt olemaan maailmanlaajuinen sosiaalitoimisto kuin suomalaisten edunvalvoja maailmassa, sanoo Halla-aho.

Menoja leikattava hyvinvointiyhteiskunnan turvaamiseksi

Perussuomalaiset haluaa leikata julkisia menoja. Leikkaukset ovat puolueen mielestä välttämättömiä hyvinvointiyhteiskunnan turvaamiseksi. Puolue haluaa lopettaa Suomen valtion velaksi elämisen.

Koulutuksesta tai varhaiskasvatuksesta puolue ei leikkaisi rahoja.

Perussuomalaisten mielestä hyvinvointi perustuu pitkälti vientiteollisuuteen. Puolue keventäisikin yritysten kustannuksia ja laskisi sähköveron minimiin. Esimerkkiä puolue hakisi Saksasta.

Vaaliohjelmassa arvioidaan, että sähköveron lasku antaisi yrityksille investointivarmuutta ja työtä kansalaisille.

Tavoitteena polttoaineiden verojen kevennys

Perussuomalaiset keventäisi liikenne- ja lämmityspolttoaineiden veroja sekä polttomoottoriautojen verotusta.

Puolue on edelleen siis kiinnostunut esimerkiksi autoilijoiden äänistä perussuomalaisista eronneiden sinisten tapaan.

Perussuomalaiset luottaa työllisyyden paranemisen antavan taloudellista pelivaraa vaalitavoitteiden toteuttamiseen.

Ilmastonmuutoksen torjunnassa puolue ei halua Suomen vähentävän päästöjään enempää tai nopeammin kuin Euroopan unionissa on yhteisesti sovittu.

Perussuomalaiset omalla linjallaan ilmastonmuutoksen torjunnassa

Puheenjohtaja Jussi Halla-ahon mukaan ilmastonmuutoksen torjumisella ja maahanmuutolla on hintansa. Hinta on kerrottava kansalaisille.

– Ilmastopolitiikkaan liittyvät suuruudenhullut ratkaisut ja linjaukset vaikuttavat ihmisten arkipäivän kuluihin esimerkiksi asumisessa ja liikkumisessa, muistuttaa Jussi Halla-aho.

Perussuomalaiset ei allekirjoittanut useiden suomalaisten puolueiden yhteistä ilmastolinjausta viime joulukuussa. Linjauksessa tavoitellaan maailman keskilämpötilan nousun rajoittamista 1,5 asteeseen.

Allekirjoittaneet puolueet ovat valmiita tiukentamaan Suomen tavoitetta päästövähennyksissä. Ilmastolinjauksen allekirjoittivat keskusta, kokoomus, SDP, siniset, vihreät, vasemmistoliitto, RKP ja kristillisdemokraatit.

Lisää aiheesta:

Vihreät lähtee vaaleihin kolmella kärjellä: Ilmasto, koulutus ja köyhyyden voittaminen

Kokoomuksen Orpo latasi vaalilupauksia ensi vaalikaudelle: Autovero pois vähäpäästöisiltä autoilta ja rahaa pientalojen lämmitysremontteihin

SDP:n vaalistartti: Sanna Marin lupasi sopimista työmarkkinoille

Keskustan vaaliohjelma lupaa rutkasti uutta: indeksijäädytys loppuu, reilu sata euroa takuueläkkeisiin ja riittävästi hoitajia vanhuksille

Siniset lupaa vaaleissa turvallisuutta: Tuhat uutta poliisia ja sata hävittäjää

Vasemmistoliitto haluaa aktiivimallin perumisen hallitusohjelmaan

Suosittelemme sinulle