Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Tutkimus: Lihasharjoittelu kerran viikossa parantaa ikäihmisen kuntoa

Jo kerran viikossa tehty voimaharjoittelu kuntosalilla edistää yli 65-vuotiaiden terveyttä.

Käsipainot kuntosalin lattialla.
Kuva: Matti Myller / Yle
Arvo Vuorela
Avaa Yle-sovelluksessa

Jyväskylän yliopiston tutkimus osoittaa, että säännöllinen viikoittainen voimaharjoittelu parantaa ikääntyneen veriarvoja, lihasvoimaa ja henkistä hyvinvointia.

Kerran viikossa tehty harjoittelu riitti parantamaan päivittäisistä toiminnoista selviytymistä, mutta lihaskasvu ja rasvan palaminen tehostuivat jos harjoitteita tehtiin useammin. Veriarvojen parantumiseen harjoituskertojen lisäämisellä ei ollut vaikutusta.

– Henkilöt, joiden verenpaine-, kolesteroli-, glukoosi- ja tulehdusarvot olivat korkealla, hyötyivät eniten yhdeksän kuukauden voimaharjoittelusta. Kaksi tai kolme kertaa viikossa harjoittelu ei lisännyt näitä hyötyjä, kertoo yliopistotutkija Simon Walker Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta.

Kansalliset ja kansainväliset suositukset opastavat harjoittamaan lihasvoimaa vähintään kaksi kertaa viikossa. Myös tässä tutkimuksessa lihaskasvu ja rasvan palaminen olivat tehokkaampia enemmän kuin kerran viikossa harjoitelleilla.

– Kerran viikossa suoritettu harjoittelu riitti kuitenkin hyvin iäkkäille ihmisille parantamaan päivittäisistä toiminnoista selviämistä. Kauppakassien kantoon, portaiden kävelyyn ja WC-pöntölle istumiseen tarvitaan lihasvoimaa, jota voimaharjoittelulla voidaan parantaa, Walker sanoo.

Tutkimuksessa oli mukana reilu sata iältään 65-75 -ikäistä miestä ja naista. He harjoittelivat kuntosalilla 1–3 kertaa viikossa valvotuissa olosuhteissa. Harjoitteet sisälsivät liikeitä koko vartalon lihaksille.

Korjattu 25.2.2019 klo 8.35: Jutun lopusta korjattu kuntosalilla tehdyn viikko harjoittelun määrä. Aiemmin jutussa oli luku 13, mutta numeroiden välistä oli jäänyt viiva pois. Oikea määrä on siis 1–3 kertaa viikossa.

Suosittelemme sinulle