Suomessa arviolta 11,5 prosenttia 13-18-vuotiaista nuorista viiltelee tai on kokeillut viillellä itseään. Viiltely on ollut myös yksi tavallisimmista syistä nuorten sairaalahoitoihin.
Toistaiseksi Suomessa ainoa viiltelyä kartoittava tutkimus on tehty vuonna 2009, joten käyttäytymisen tämänhetkistä esiintyvyyttä on vaikea arvioida. Viiltelijät eivät useinkaan paljasta salaisuuttaan.
– Vaikuttaa kuitenkin siltä, että viiltely on lisääntynyt, etenkin nuorempien tyttöjen keskuudessa. Esimerkiksi alakoululaisilla on viiltelyryhmiä, kertoo psykologi, psykoterapeutti Katja Myllyviita Radio Suomen Päivä -ohjelman haastattelussa.
– Alakouluikäiset kokeilevat viiltelyä useammin kuin kymmenen vuotta sitten.
Osalle nuorista itsensä viiltely on kokeilu, mutta osalla se liittyy vaikeiksi koettuihin tunnetiloihin ja psyykkiseen keinottomuuteen. Se voi olla keino selvitä sietämättömästä olosta tai tunnottomuuden kokemuksesta.
– Nuoret kuvailevat, että viiltely ikäänkuin nollaa olotilan. Silloin, jos on tosi paha olla, niin viiltely rauhoittaa ja sen jälkeen voi nukkua.
Vertaistukea ja kilpailua
Katja Myllyviita toteaa, että verkossa ja sosiaalisessa mediassa ahdistuksen jakamisella voi saada parhaimmillaan vertaistukea, mutta ahdistus voi myös lisääntyä ja sillä saatetaan jopa kilpailla samanhenkisessä ryhmässä.
– Niillä nuorilla, jotka viiltelevät itseään, on esteettisiä näkemyksiä siitä, millaiset arvet ovat kauniita. Ja kaikki vertailu vahvistaa kilpailua, joka vahvistaa käyttäytymistä. Osa on jakanut blogeissa kuvia viiltelyjäljistään, sanoo Myllyviita.
Viiltelykokemusten jakaminen ei ole millään tavalla uusi ilmiö, mutta esimerkiksi sosiaalisen median palveluita itsetuhoisuus on pohdituttanut viime aikoina.
Helmikuun alussa kuvia ja videoita jakava Instagram-somepalvelu ilmoitti, että se poistaa alustaltaan itsetuhoisuuteen liittyvää materiaalia, kuten viiltelykuvat. Instagram teki päätöksensä sen jälkeen, kun pari vuotta sitten itsemurhan tehneen brittinuoren isä syytti Instagramia avunannosta tyttärensä kuolemaan.
Lue myös:
Täältä lisätietoa: Mielenterveystalo, Mannerheimin Lastensuojeluliitto