Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Kalastusverkot sulatetaan ämpäreiksi – Orthex haluaa olla uusiomuovin edelläkävijä koko maailmassa

Suomalainen Orthex valmistaa kalaverkoista sankoja.

Kalastusverkoista tehty muoviämpäri
Kalastusverkoista tehty muoviämpäri Kuva: Orthex
Helena Lappeteläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Mullistava keksintö syntyi Tanskassa, jossa käyttämättömistä kalaverkoista muodostui ympäristöongelma. Verkot ovat tärkeää raaka-ainetta muoviteollisuudelle, sillä ne korvaavat osittain neitseellisen öljyn käytön.

Öljyntuotantoa Maracaibo-järvellä Venezuelassa.
Öljyntuotantoa Maracaibo-järvellä Venezuelassa. Kuva: AOP

Merten roskasta ämpäri

Jos käyttämättömiä kalaverkkoja ei nouki merestä pois, niistä muodostuu ongelma. Verkkoihin voi tarttua mereneläviä huonoin seurauksin.

Lisäksi muovista valmistetut verkot hajoavat meressä pikku hiljaa pienempiin ja pienempiin muoviosiin. Silloin muovia on entistä hankalampaa saada merestä pois. Itseasiassa kalaverkot ovat yksi suurimmista muovijätteen aiheuttajista valtamerissä.

Osa kalastusverkoista päätyy meren pohjaan vahingossa. Esimerkiksi trooli voi tarttua meren pohjassa olevaan kallioon ja verkko voi jäädä sen vuoksi mereen. Myös osa kalastajista heittävät kalapyydyksiä tahallaan mereen.

Tanskalainen Plastix kerää näitä mereen unohdettuja verkkoja. Puhdistamisen jälkeen verkoista valmistetaan teollisesti muoviraetta, jota hyödynnetään muun muassa Lohjalla sijaitsevassa Orthexin tehtaalla.

Kalastusverkoista tehdyn granulaatin eli muovirakeen ansiosta muoviteollisuus voi vähentää neitseellisen öljyn käyttöä.

Kalastajaverkot taipuvat sankoksi
Kalastajaverkot taipuvat sankoksi Kuva: Puoli seitsemän/Yle, Thomas Hagström

Uusiomuovilla pienempi hiilijalanjälki

Uusiomuovin käyttö vaikuttaa tuotteen hiilijalanjälkeen. Esimerkiksi kalaverkosta tehdyn sangon hiilijalanjälki on liki 83 prosenttia pienempi kuin neitseellisestä öljystä tehdyn sangon.

Lohjalla kalastusverkoista tehtyjä ämpäreitä myydään ainoastaan vihreänä. Orthexin toimitusjohtaja Alexander Rosenlew kertoo, että sangon ulkonäkö on haluttu pitää tarkoituksella tietynnäköisenä.

– Ämpärin väri ja pinnassa hauskasti kulkeva kalastusverkon kuvio muistuttavat materiaalista, josta ne on tehty.

Sangon kaari ei pääty yhteen käyttökertaan. Muovituotteen voi käyttää vielä senkin jälkeen, kun se on mennyt käyttökelvottomaksi. Orthex järjestää ajoittain sankojen keräystempauksia, joilla vanhat ämpärit saadaan uusiokäyttöön.

– Ämpärin voi murskata ja käyttää uudelleen noin kymmenen kertaa, kertoo Rosenlew.

Ämpäriä ei voi vielä laittaa kotitalouksien muovikeräysastiaan. Toistaiseksi sinne saa laittaa ainoastaan kauppojen pakkausmuovia, mutta pian tilanne on toinen.

– Lähitulevaisuudessa kierrättäminen käy yksittäiselle kuluttajalle vieläkin helpommaksi. Jossain vaiheessa Suomessa on tarkoitus kierrättää kaikki muovi.

Vaikka muovia ei voisi enää käyttää uudelleen, niin Fortum voi hyödyntää sitä jätteen polttolaitoksella kaukolämmöksi. Jätemuovin energiasisältö on Suomen Uusiomuovin mukaan yhtä suuri kuin polttoöljyllä.

Ämpäreitä valmistuu kotimaisen pakkausmuovin lisäksi kalastusverkoista
Ämpäreitä valmistuu kotimaisen pakkausmuovin lisäksi kalastusverkoista Kuva: Puoli seitsemän/ Yle, Helena Lappeteläinen

Leipäpussit muovisankoiksi

Lohjan tehtaalla valmistuu suomalaisten suosimia ämpäreitä miljoona vuodessa. Niitä valmistetaan kalastusverkoista, kauppojen pakkausmuovista ja neitseellisestä raaka-aineesta.

Raakaöljystä tehdyt muovit kuluttavat Muoviteollisuuden mukaan maailman raakaöljystä kaikkiaan neljä prosenttia. Ne valmistetaan pääosin polttoaineiden tuotannosta ylijäävistä hiilivetyvirroista, jotka aiemmin poltettiin öljynjalostamojen soihduissa taivaalle.

Muovien kierrätyksessä on kyse prosessista, jossa muovit kerätään ja käsitellään sopivaan muotoon. Esimerkiksi Tanskassa kerätyt kalastusverkot pestään, kuivataan ja muokataan raaka-aineeksi eli granulaateiksi. Kotimaisesta pakkausmuovijätteestä tehdyt muovirakeet valmistuvat puolestaan Riihimäen Fortumin muovijalostamolla. Granulaatit tunnistaa harmaasta väristä.

Lohjan tehtaalla muovirakeet sulatetaan 250 lämpöasteessa. Sulanut massa valutetaan sangon malliseen metallimuottiin, jossa se puristamalla ja nopealla jäähdyttämisellä saadaan oikeaan muotoon.

Robotti nappaa yksi kerrallaan muotin ympäriltä valmiin ämpärin. Ämpäreihin kiiinnitetään vielä sanka ja tuotetarra, jonka jälkeen ne varastoidaan.

Biokomposiitista valmistetut keittiötuotteet
Biokomposiitista voi valmistaa keittiötuotteita Kuva: Puoli seitsemän/Yle, Thomas Hagström

Muovia sokerista ja öljystä

Öljy loppuu jossain vaiheessa ja muoviteollisuus haluaa valmistautua muutoksen. Ilmastonmuutos lisää painetta kehittää uusia tapoja hyödyntää olemassa olevaa muovimateriaalia uudelleen, kertoo Rosenlew.

– Maapallon lämpötilat nousevat ja olemme jonkinlaisessa kriisissä. Haluamme olla tiennäyttäjiä muille toimijoille. Sen vuoksi teemme ympäristön kannalta fiksuja ratkaisuja.

Rosenlew korostaa, että uusiomuovituotteiden kehittäminen on vasta alussa.

–Tavoitteenamme on, että uusiomuovin osuus nostetaan yrityksessämme vuoden kuluessa 14 prosentista 20:een. Näin vähennämme neitseellisen raaka-aineen käyttöä edelleen.

Uusiomuovi taipuu Rosenlewin mukaan moneksi.

–Tällä hetkellä valmistamme muun muassa kukkaruukkuja, säilytyslaatikoita ja pulkkia. Siitähän voisi tehdä vaikka muovisia kalusteita. Elintarvikkeiden kanssa uusiomuovi ei voi olla kosketuksissa.

Tämän vuoksi Orthex on suunnitellut yhdessä Stora Enson kanssa materiaalin, jossa neitseellistä öljyä voi käyttää vähemmän. Biopohjainen muovi on tehty puukuidusta ja sokeriruo`osta.

Muovin matka - Näin einesrasia muuttuu ämpäriksi

Maailman meriin jää kilometrikaupalla kalaverkkoja ja isoja trooleja – Karanneita kalanpyydyksiä on nostettu Itämerestäkin satoja tonneja

Suosittelemme sinulle