Hyppää sisältöön

Mustasaaren jätteenpolttolaitos tehostaa miljoonilla euroilla savukaasujensa puhdistusta – samalla jopa puolet Vaasan seudun kaukolämmöstä tuotetaan jätteenpoltosta

Westenergyn ja Vaasan Sähkön savukaasupesuriin liittyvät yhteiskustannukset nousevat yhdeksään miljoonaan euroon.

Westenergyn logo.
Kuva: Anna Wikman / Yle
Terhi Varjonen

Jätteenpolttolaitos Westenergy Mustasaaressa investoi miljoonilla euroilla savukaasujen puhdistamiseen. Laitokseen hankitaan uusi savukaasupesuri, jolla valmistaudutaan päästöjen tiukentuviin raja-arvoihin. Pesurin kustannukset ovat seitsemän miljoonaa euroa.

Pian valmistuu jätteen energiahyödyntämisen asiakirja, joka määrittää muun muassa savukaasujen päästöjen raja-arvot koko EU:ssa. Odotettavissa on tiukennuksia aiempaan.

Westenergyn puhdistusteho on jo valmiiksi korkealla tasolla, mutta uusi pesuri parantaa tilannetta entisestään. Esimerkiksi savukaasujen suolahappo- ja rikkidioksidipitoisuudet vähenevät edelleen. Tällä hetkellä laitos saa 99% epäpuhtauksista talteen.

Kaukolämmön tuotanto tehostuu

Uuden pesurin avulla savukaasujen sisältämä lämpöenergia pystytään myös hyödyntämään tehokkaammin. Toimitusjohtaja Olli Alhoniemi sanoo, että laitoksen kaukolämpöteho kasvaa lähes 20 prosenttia vuodessa. Se tarkoittaa 55 gigawattituntia lisää.

Käytännössä Westenergy toimittaa noin puolet Vaasan seudun kaukolämpötarpeesta uudistuksen jälkeen.

Vaasan Sähkölle uuden pesurin hankinta tietää kaukolämpöverkoston perusparannus- ja rakennustöitä. Sähköyhtiö rakentaa 2,4 kilometriä siirtojohtoa, rakentaa uuden pumppaamon ja tekee pääjohdon perusparannusta Kuninkaantien ja Kiilapalstan välillä. Kustannukset ovat 2 miljoonaa euroa.

Vaasan Sähkön on käytännössä välttämätöntä tehdä omat investointinsa. Lisälämpöenergia saadaan näin paremmin kaupungin suuntaan, sanoo Vaasan Sähkön kaukolämpöliiketoiminnan johtaja Jaakko Metsäranta.

– Energiansiirto ei onnistuisi ilman tätä uutta investointia, sillä nykyinen verkosto kävisi liian ahtaaksi.

Nopea aikataulu

Aikataulu pesurin asentamisessa on tiukka. Alhoniemi kertoo, että sopimukset allekirjoitettiin torstaina ja tarkoitus on päästä tekemään ensimmäisiä rakennustöitä vielä kevään aikana. Laitteen toimittaa ruotsalainen Babcock&Wilcox Volund Ab.

Itse pesurin asennukset alkavat kesällä ja lopulliset asennukset tehdään marraskuussa, kun laitoksella on vuotuinen huoltoseisokki. Käytössä uusi pesuri on kuluvan vuoden loppuun mennessä.

Suosittelemme sinulle