Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Vuotaako länsimetro? Ihmiset kummastelevat vesilätäköitä Koivusaaren ja Lauttasaaren metroasemilla

HKL vakuuttaa vuotavan veden olevan normaali osa kalliorakentamista.

Lauttasaaren metroasemalla tippuu vettä katosta asemalaiturille
Lauttasaaren metroasemalla tippuu katosta vettä asemalaiturille. Kuva: Elina Jämsén / Yle
Ari Tuhkanen,
Susanna Siironen
Avaa Yle-sovelluksessa

Matkustajat ovat ihmetelleet Koivusaaren ja Lauttasaaren metroasemilla olleita vesilätäköitä. Molempien metroasemien katosta näyttäisi vuotavan vettä.

HKL:n hallinnollinen isännöitsijä Jouni Ikonen myöntää, että kyseisten metroasemien katosta vuotaa vettä parista kohtaa asemien laitureille. Hänen mukaansa vettä tippuu katosta asemalaiturille päivässä arviolta noin ”puoli ämpärillistä tai vähemmän”.

Ikonen vakuuttaa, että kyseessä on normaali ilmiö, joka liittyy kalliorakentamiseen.

– Varsinaisesti tiedossa ei ole isompia ongelmia. Kysymyksessä on kallioperästä johtuvat pienet vuotokohdat, jotka näkyvät tietenkin matkustajille tällaisina inhottavina vesilätäkköinä tai vastaavana. Mutta isompia vuotokohtia ei pitäisi olla tällä hetkellä tiedossa.

Syynä kallioperä

Ikonen kertoo, että käytännössä syy veden vuotamiselle on kallioperä. Vettä on vuotanut Koivusaaren ja Lauttasaaren katoista länsimetron avaamisesta asti.

– Kalliorakentamisessa nämä eivät ole mikään poikkeus. Yleensä jos tehdään tunneleita tai vastaavia, niin yleensä siellä on vuotokohtia, koska kallioperä on sen tyyppinen, että vesi pääsee liikkumaan halkemien kautta.

Lisäksi metroasemien ympärillä olevat rakennustyöt lisäävät maaperän liikkumista.

– Kun asemien lähistöllä tehdään rakennustöitä, niin ne voivat avata vedelle uusia kulkureittejä ja tästä johtuen vuotoja voi esiintyä.

Ikonen kertoo, että veden tippuminen koetetaan estää asentamalla kattoon astia, johon vesi kerätään. Keräysastiasta vesi ohjataan poistoputkea pitkin maaperään ja salaojiin.

Ikosen mukaan työt on aloitettu jo viime vuoden puolella ja ne jatkuvat tänä vuonna. Tarkempaa aikataulua hän ei osaa kertoa.

Aseman katto on silminnähden märkä

Kalliorakentamisen palveluita tarjoava Figere Oy oli perjantaina aamulla tutkimassa ja kuvaamassa vuotokohtia Lauttasaaren asemalla. Tavanomaisten jälkitöiden tarkoituksena on ehkäistä kosteusvaurioiden syntyä ja laajememista.

Ylen toimittaja kuuli perjantaina ohikulkiessaan työntekijöiden kommentoivan kattoa mädän näköiseksi. Todellisuudessa he kuitenkin sanoivat sitä märän näköiseksi.

Ruiskubetonoidut kalliotilat eivät mätäne, Figerestä painotetaan. Myös HKL:n hallinnollinen isännöitsijä Jouni Ikonen totesi jo perjantaina, että betoni harvemmin on mätää.

Veden tippuminen katosta ei ole vain uusien metroasemien ongelma. Ikonen kertoo, että myös Herttoniemen ja Itäkeskuksen metroasemilla on vuotoja. Niissä vettä tulee vuorokaudessa jopa ämpärillisen verran.

– Siellä on muutamia kohtia, mitkä ovat aiheuttaneet jo vuosia tämän tyyppisiä ongelmia.

Ikosen mukaan vuodot vanhoilla metroasemilla liittyvät ongelmiin asemien rakenteissa. Ne aiotaan korjata tulevaisuudessa, kun molempien asemien ympäristössä tehdään rakennustöitä.

Juttua korjattu 25.2.2019 klo 18:38. Muokattu jutun kolmatta kappaletta kauttaaltaan. Poistettu väliotsikko Onko aseman katto "mätä"? ja korvattu otsikko toisella.

Suosittelemme