Hyppää sisältöön

Sote-johtaja Nerg: Valinnanvapauslakien EU-kelpoisuus voidaan ehkä hoitaa kevyemmällä tavalla

Virkamiehet työstävät parhaillaan sote-paketin muutosehdotuksia sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsiteltäväksi.

Päivi Nerg Kuva: Jarno Kuusinen / AOP
Terhi Toivonen

Johtavan sote-virkamiehen Päivi Nergin mukaan EU:n hyväksyntä sote- ja maakuntauudistukselle voidaan ehkä hoitaa kevyemmällä menettelyllä, ja raskasta lupaprosessia ei välttämättä tarvita.

Perustuslakivaliokunta vaati eilen lausunnossaan parikymmentä muutosta lakipakettiin. Ministeriöiden virkamiehet työstävät viikonlopun aikana ratkaisuehdotuksia sote- ja maakuntalakeihin.

Perustuslakivaliokunta edellytti EU:n notifikaatiomenettelyä, muuten erityisesti kokoomukselle tärkeää valinnanvapauden voimaantuloa olisi lykättävä. Notifioinnilla varmistetaan, ettei valinnanvapauslaki riko EU:n kilpailulainsäädäntöä kielletyn valtiontuen muodossa.

Soten projektijohtaja Päivi Nerg sanoo, että valinnanvapauslait voidaan mahdollisesti hoitaa myös oikeusvarmuusilmoituksella.

– Perustuslakivaliokunta on lausunnossaan korostanut notifikaatiomenettelyä, mutta sitten johtopäätöksissä he ovat nostaneet esille myöskin tällaisen oikeusvarmuusilmoitusmenettelyn eli siellä on kaksi vaihtoehtoa, kertoo valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Nerg.

Oikeusvarmuusilmoitus mahdollistaisi valinnanvapauslakien etenemisen eduskunnassa.

Sitä käyttämällä valinnanvapauslait voitaisiin hyväksyä jo tällä vaalikaudella, ja tarvittaessa niihin tehtäisin muutoksia myöhemmin. Notifikaatiossa taas pitäisi odottaa EU-komission, ja mahdollisesti myös EU-tuomioistuimen päätöstä ennen kuin lait voivat tulla voimaan. Tämä voi viedä vuosia.

– Oikeusvarmuusilmoitus voidaan tehdä tilanteessa, jossa kansallisvaltio katsoo, että meillä on ei-taloudellinen järjestelmä, mutta on epävarma siitä, että onko tässä osia, jotka tulisi käydä komission kanssa lävitse. Oikeusvarmuusilmoitus on vähän kuin notifikaation esiaste, sen jälkeen voidaan olla tilanteessa, jossa notifikaatio saattaa tulla kyseeseen, Nerg kuvailee.

"Poliittista arviointia tullaan varmasti tekemään"

Vähentääkö oikeusvarmuusilmoitus riittävästi valinnanvapauslakiin liittyvää oikeudellista epävarmuutta, kun se ei ole EU:n hyväksyntä?

– Siihen on aivan liian aikaista ottaa kantaa. Juristit käyvät tällä hetkellä läpi todella tarkkaan perustuslakivaliokunnan lausuntoa ja asiantuntijoiden mielipiteitä. Katsotaan, mikä on riittävä tässä tilanteessa. Kun tämä asia ei ollut velvoittavassa ponnessa, niin myös poliittista arviointia tullaan varmasti tekemään, Nerg toteaa.

Hallituksen muutosehdotukset tulee saada eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle tiistaina ja keskiviikkona. Heti maanantaina kokoontuvan valiokunnan on otettava huomioon perustuslakivaliokunnan esittämät korjausehdotukset. Tahti on tiukka, vaalitauko siintää jo maaliskuun puolivälissä.

Opposition edustajat ja asiantuntijat epäilevätkin, ettei aika riitä millään 20 ponnen eli muutosesityksen käsittelyyn.

Projektijohtaja Nergilla riittää kuitenkin vielä uskoa, että sote saadaan maalin tällä vaalikaudella.

– Työmotivaatio on tällä hetkellä kova. Nyt teemme kaikkemme ja käännämme kaikki kivet. Toki se vaatii sekä virkamiehiltä että sote-valiokunnalta todella kovasti työtä.

Myös hallituksen reformeista vastaavat ministerit käsittelevät viikonloppuna virkamiesten ratkaisuehdotuksia. Ministereiden mielestä oli liian aikaista kommentoida asiaa ennen perusteellista analyysia.

23.02.2019 klo 22.05 Jutun otsikkoa ja juttua tarkennettu : valinnanvapauden EU-kelpoisuus voidaan hoitaa kevyemmällä tavalla on muutettu mahdollisuudeksi.

Lue myös:

RKP:n Anna-Maja Henriksson: Sotea ei ehditä käsitellä – "Ongelmat ovat liian suuria, tästä ei tule valmista"

Sote-uudistusta kovin sanoin arvostellut Jan Vapaavuori: "On hyvä asia, että huono uudistus ei mene eteenpäin"

Analyysi: Perustuslakivaliokunta nosti tuttuja ongelmia sote-pöytään – Riittääkö aika kunnollisten ratkaisujen löytämiseen?

Perustuslakivaliokunta esittää lausunnossaan useita muutoksia sote-uudistukseen – “Tässä on kyllä työtä”

EU-professorit tylyinä: Ei valinnanvapautta ilman komission ennakkoarviota

Yhä jatkuva sote-saaga – tässä lyhyesti soten käänteet viime hallituskausilta

Suosittelemme sinulle