Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Mueller julkaisi oman raporttinsa Trumpin entisen kampanjapäällikön rikoksista – röyhkeitä tekoja, uusimisriski suuri

Paul Manafort näyttää joutuvan viettämään loppuelämänsä vankilassa.

Paul Manafort saapumassa oikeusistuntoon 8. maaliskuuta 2018. Taustalla on valkopartainen hipsterimies, jolla on musta pipo ja tummat aurinkolasit. Hän kannattelee päänsä yläpuolella kylttiä, jossa lukee mustalla tussilla tekstattuna "petturi".
Trumpin entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort todettiin syyskuussa syylliseksi kahteen rikokseen, jotka liittyivät hänen työhönsä ukrainalaisten poliitikkojen hyväksi. Kuva: Getty Images / AFP
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Erikoistutkija Robert Muellerin toimisto on julkaistanut oman selvityksensä presidentti Donald Trumpin entisen kampanjapäällikön Paul Manafortin epäillyistä rikoksista.

Selvityksestä on mustattu eräitä salassa pidettäviä kohtia.

Selvityksestä kertovat yhdysvaltalaiset uutissivustot, muiden muassa Fox News.

Muellerin selvityksessä todetaan, että Manafort syyllistyi yli kymmenen vuoden aikana sarjaan rikoksia, jotka jatkuivat aina syksyyn 2018 saakka.

– Manafort päätti toistuvasti ja tietoisesti rikkoa lakia, oli sitten kysymys tavanomaisista rikoksista, kuten veropetokset, oikeuden toiminnan estäminen, pankkipetokset, tahikka vaikeaselkoisemmat lait, joihin hän oli tarkoin perehtynyt, kuten laki ulkomaisten agenttien rekisteröimisestä, lausunnossa sanotaan.

Selvityksessä todetaan, että Manafortin teot olivat erityisen röyhkeitä, koska osan niistä hän teki, vaikka oli presidenttiehdokkaan kampanjapäällikön työnsä aikana tarkassa seurannassa ja edelleen, kun hän oli ehdonalaisessa vapaudessa.

– Manafortin tapauksessa rikoksen uusimisen riski on korkea, Muellerin toimisto kirjoittaa.

Rikoksia ukrainalaisten hyväksi

Manafortia epäiltiin syyskuussa syypääksi kahteen rikokseen, jotka liittyivät hänen aiempaan työhönsä ukrainalaisten poliitikkojen hyväksi. Hänet todettiin syylliseksi salaliittoon Yhdysvaltoja vastaan ja oikeuden toiminnan estämiseen.

Manafort teki syyttäjän kanssa sopimuksen, jonka myötä hänen vankeusrangaistuksensa jäisi kymmeneen vuoteen. Manafort kuitenkin rikkoi sopimusta. Tämän seurauksena Muellerin toimisto toteaa, ettei Manafort ansaitse enää lievennyksiä tuomioonsa.

Manafortin oikeudenkäynti alkaa ensi kuussa, jolloin hän saa tuomionsa salaliitosta ja oikeuden toiminnan estämisestä. Oikeusministeriö on arvioinut, että tuomio voisi olla 24 vuotta vankeutta.

Muellerin toimisto on arvioinut, että edellä mainittu mitta on oikeaa suuruusluokkaa.

Manafortia odottaa vielä toinenkin oikeusjuttu Virginian osavaltiossa, missä häntä syytetään kahdeksasta eri pankki- ja veropetoksesta.

Mueller ei ota kantaa siihen, tulisiko tuomiot yhdistää.

Huhtikuussa 70 vuotta täyttävä Manafort näyttää joka tapauksessa viettävän loppuikänsä telkien takana.

Lue lisää:

Trumpin ex-kampanjapäällikkö joutumassa vankilaan 19-24 vuodeksi

Tuomari linjasi Trumpin entisen kampanjapäällikön valehdelleen syyttäjille – Manafort rikkoi sopimustaan erikoissyyttäjä Muellerin kanssa

Suosittelemme