Vähättelyä, pilkkaamista ja ryhmästä eristämistä.
Liikuntaharrastus on lapsen vapaa-aikaa, vastapainoa koululle ja digielämälle. Mutta aikuisista ohjaajista huolimatta siellä kiusataan.
Nuorisotutkimusseuran vapaa-aikatutkimuksen mukaan 31 prosenttia lapsista ja nuorista on kokenut kiusaamista, syrjintää tai epäasiallista käytöstä liikuntaharrastuksensa yhteydessä.
– Monet pitävät tapoja harrastaessaan normaaleina ja ymmärtävät vasta myöhemmin, että kyse on saattanut olla kiusaamisesta, vastaava tutkija Mikko Salasuo Nuorisotutkimusseurasta pohtii.
Ikävistä kokemuksista kertominen oli selvästi yleisempää tutkimuksen yli 15-vuotiailla vastaajilla kuin sitä nuoremmilla.
Vähemmistöillä synkimmät kokemukset
Lasten joukkuelajeista on huonoja kokemuksia enemmän kuin yksilölajeista.
– Yksilölajeissa tehdään enemmän kaksin kasvokkain. Siinä ei niin tule ryhmän painetta olla jonkin normin mukainen, Mikko Salasuo arvioi.
Pojat kokevat kiusaamista tyttöjä enemmän. Ja etnisten ja sukupuolivähemmistöjen nuorista ainakin puolia on kiusattu harrastaessa.
– Se voi olla huutelua, homottelua. Aikuisesta se voi kuulua normaaliin kielenkäyttöön. Mutta silloin ei ymmärretä, että pilkka saattaa osua ihmisen sisälle aika pahasti.
Suurin osa vapaa-aikatutkimuksen vastaajista kertoi epäasiallisen kohtelun tulevan ikätovereilta eikä aikuisilta.
Kaikenikäisistä vastaajista kuusi prosenttia kertoi kokeneensa fyysistä väkivaltaa ja viisi prosenttia kertoi kokeneensa seksuaalista ahdistelua. Jälkimmäisestä kertoivat pääosin 15 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat. Kyselyn vastaajajoukkoon kuului myös yli 20-vuotiaita liikkujia.
Aikuisen oivallus voi riittää kiusaamisen torjumiseen
Onko kiusaaminen sitten vähentynyt tai yleistynyt liikuntapiireissä? Kunnollista vertailutietoa ei ole, sillä tutkimustuloksia ilmiöstä on kerätty Suomessa vasta tällä vuosikymmenellä.
Mannerheimin lastensuojeluliitto kokosi keväällä 2018 lasten ja nuorten ajatuksia muun muassa siitä, mitä valmentajien pitäisi tehdä, että ketään ei kiusattaisi:
"Pitää kannustaa kaikkia. Ei pelkästään parhaita pelaajia - vaan ihan kaikkia."
"Ja kysellä vähän ajan välein, mitä kuuluu."
"Valmentajien pitää puuttua ihan aina, jos jotain kiusataan."
Se kuitenkin tiedetään, että omaehtoisessa, ohjaajattomassa, vapaa-ajanvietossa lapset ja nuoret eivät kiusaa yhtä paljon toisiaan kuin liikunta- ja urheiluharrastuksissa.
Nuorisotutkimusseuran uusi tutkimus asettaa liikunnan huonon kohtelun paikkana samaan kastiin koulun ja internetin kanssa.
Tutkija Mikko Salasuo kuitenkin uskoo, että tilanne on helposti ratkaistavissa. Aikuisen vetäjän oivallus voikin kantaa pitkälle.
– Se vaatii harrastuksen ohjaajalta vain pientä pysähdystä miettimään, onko hän kiinnittänyt lasten kanssa huomiota asialliseen käytökseen treeneissä. Lopulta aikuinen on se, joka luon pelisäännöt yhteiseen tekemiseen.
Oikeus liikkua – Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus 2018 Nuorisotutkimusseuran julkaisu. Kysymykseen liikuntaharrastuksessa kiusaamisesta vastasi 1 260 mannersuomalaista 10-29-vuotiasta.
Oletko törmännyt kiusaamiseen nuorten liikuntaharrastuksen yhteydessä? Entä hyviin tapoihin estää kiusaamista? Miten valmentajat toimivat, entä muut nuoret? Entä sinä? Osallistu keskusteluun jutun alapuolella. Kommentointi on auki klo 22 saakka.
Lue lisää:
"Se oli hirveää" – Liikuntatuntien huutojakoon törmää yhä
Kymmenet maajoukkuepelaajat kokeneet seksuaalista häirintää jalkapallossa ja jääkiekossa
Kolumni: Urheiluharrastuksissa kiusataan enemmän kuin haluamme uskoa (Urheilu-Suomi, Yle)
"Jos siel ois joku kaveri" (Mannerheimin lastensuojeluliitto)