Hyppää sisältöön

Poliisi pyysi metsästysseuroilta apua villikoirien hävittämiseksi Imatralla – tehtävä on todella vaikea

Poliisi ei ehdi kulkea villikoirien perässä Imatralla, joten metsästysseurat yrittävät nyt hävittää niitä. Helppoa se ei ole, sillä koiralauman liikkeitä on mahdotonta ennustaa.

Villikoiralauma Svetogorskissa.
Metsästysseuroilla on nyt poliisin lupa metsästää villikoiria Imatralla. Kuva: Kalle Schönberg / Yle
Tanja Hannus

Imatralla poliisi on pyytänyt metsästysseuroilta apua villikoirien jäljittämiseksi. Metsästysseuroilla on myös poliisin lupa lopettaa villikoiria, kunhan se tapahtuu turvallisen etäisyyden päässä ihmisistä ja asutuksesta.

Yhtään villikoiraa ei ole vielä lopetettu, sillä ne ovat ehtineet paeta poliisia ja metsästysseuralaisia. Ruokolahden ja Imatran riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Hannu Kurki tietää, että villikoiralauman liikkeitä on mahdotonta ennustaa.

Metsästäjälle villikoiran saati useamman ampuminen on myös todella haastava tehtävä.

– Ainoa tapa saada villikoirat kiinni on houkutella ne ravinnolla ja sen jälkeen ampua tai loukuttaa. Ravintohoukuttimen pitäisi olla sellainen, että sen haju leviää voimakkaana laajalle, Kurki sanoo.

Loukuttamista ei saa tehdä asutusalueella. Tällä hetkellä Imatralla suunnitellaan lokutusta, mutta vielä ei ole päätetty, mihin ja milloin loukkuja asennetaan.

– Tänne rajan pintaan joka tapauksessa ja turvallisen matkan päähän ihmisistä ja asutuksesta, Kurki sanoo.

Löytökoiria Svetogorskissa.
Villikoiralaumoissa ei erikokoisia koiria. Kuva: Kari Kosonen / Yle

Lauma voi olla arvaamaton koiranulkoiluttajalle

Komisario Timo Kuokkanen Kaakkois-Suomen poliisista kertoo, ettei poliisi pysty olemaan valmiudessa villikoirien varalta.

– Meillä on niin paljon muitakin tehtäviä, että katsoimme viisaimmaksi tehdä avunpyynnön metsästysseuroille, Kuokkanen kertoo.

Imatralta tulee edelleen poliisille päivittäin ainakin yksi ilmoitus villikoiralaumoista. Kuokkanen rohkaisee ihmisiä ilmoittamaan jatkossakin villikoirista poliisille.

Villikoirien ei tiedetä aiheuttaneen vahinkoa ihmisille tai kotieläimille, mutta poliisi pitää niitä uhkana esimerkiksi tartuntatautien vuoksi.

– Eiväthän tällaiset villikoirat kuulu ympäristöömme, Kuokkanen sanoo.

– Lauma saattaa olla arvaamaton varsinkin koiranulkoiluttajalle, Kurki lisää.

Villikoirahavaintoja on tehty Imatralla jo pitkään. Havainnoissa oli syystalvella taukoa, mutta helmikuun alussa villikoiria alkoi jälleen näkyä Imatralla.

– Villikoirat ovat jälleen kasvattaneet reviiriään Venäjältä Suomen puolelle, Kurki arvioi.

Kaakkois-Suomen poliisi on varautunut toimittamaan lopetetut villikoirat Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tutkittavaksi Ouluun.

Suosittelemme sinulle