Hyppää sisältöön

Marja-Liisa Kirvesniemeltä koskettavat terveiset Seefeldin MM-joukkueelle – katso video

Sarajevon olympialaisten 1984 kolminkertainen olympiavoittaja Marja-Liisa Kirvesniemi tietää, millaista on joutua sylkykupiksi epäonnistumisten hetkellä.

Siiri Rantanen ja Marja-Liisa Kirvesniemi Kalevi Hämäläisen patsaalla.
Sarajevon olympialaisten suomalaissankari nousi aikoinaan huipulle vastoinkäymisten kautta.
Petri Vironen

Käynnissä olevien MM-hiihtojen kehno suomalaismenestys nousi ykköspuheenaiheeksi Juvalla, jossa hiihtolegendat Siiri Rantanen ja Marja-Liisa Kirvesniemi vierailivat maanantaina. Kaksikko tapasi kuntalaisia hiihtoladulla ja vieraili kahdessa vanhusten hoivakodissa.

Marja-Liisa Kirvesniemi oli silmin nähden harmissaan suomalaishiihtäjien epäonnesta Seefeldissä. Kirvesniemi joutui itse aikoinaan menestystä janoavan urheilukansan sylkykupiksi.

Tyttönimeään Hämäläinen kantanut hiihtäjä sai häviäjän leiman useissa kisoissa ennen 1983 alkanutta menestysputkeaan. Ura huipentui Sarajevon olympialaisissa kolmeen kultamitaliin vuonna 1984.

– Minua niin harmittaa urheilijoiden puolesta. Kaikki urheilijat ovat varmasti hyvässä kunnossa, mutta arvokisoissa niin moni asia ratkaisee. Kun onni ei ole jostain syystä kääntynyt suomalaisten puolelle niin toivon, että se vielä kääntyy.

– Sellaista sopivaa henkistä vahvuutta toivon koko joukkueelle. Siellä on helppo olla joukkueessa, huoltajana, yleisönä tai median edustajana, mutta sellainen ikävä arvostelu ei auta yhtään. Kun olen itse kokenut epäonnistumiset arvokisoissa, sympatiani on nyt urheilijoiden puolella.

Siiri Rantanen ja Marja-Liisa Kirvesniemi opastivat nuoria hiihdon saloihin Juvalla.
Kuva: Petri Vironen / Yle

"Minä en käy veikkailemaan mitään"

Kirvesniemi toivoo suomalaisten onnen kääntyvän ja mitalitilin aukeavan loppuviikolla. Mitalimatkaa hän ei suostu arvailemaan.

– Minä en käy veikkailemaan mitään. Niitä on veikkailtu jo viime syksystä ja niitä mitaleja on jo ennen kisoja suunnilleen jaettu, että siihen en rupea. Toivon, että niitä tullee myös suomalaisille., Kirvesniemi sanoi.

Samassa kaiken kansa liikuntapäivässä vieraillut vuoden 1956 olympiavoittaja Siiri "Äitee" Rantanen kertoi myös seuraavansa kisoja tiiviisti.

– Kaikki siellä varmasti tekevät parhaansa, ja mitalin viereenhän Iivo jo hiihti. Urheilussa tulee aina vastoinkäymisiä ja kaikenlaista säplinkiä kilpailun aikana. Sieltä saattaa tulla vielä suomalaismitali tai sitten ei.

Avaako Pärmäkoski Suomen mitalitilin päämatkallaan? Katso päivän lähetysajat ja suomalaiset

Suuret hiihtolegendat kohtaavat – ”Äitee” Rantanen ja Marja-Liisa Kirvesniemi ripustavat rintanumeron menehtyneen olympiavoittajan patsaalle

Suosittelemme sinulle