Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Pomarkussa alkaa jättimäinen kivipalapeli – puretun holvisillan kivet sommitellaan takaisin uuteen betonisiltaan

Kyse on Suomen oloissa varsin harvinaisesta sillan entistämisestä. Siltatyö alkaa ennen kesää ja saadaan valmiiiksi ensi vuoden syksyllä.

traktori sillalla
Uudesta holvisillasta tulee samannäköinen kuin alkuperäisestä, joka jouduttiin purkamaan turvallisuussyistä. Kuva: Jari Pelkonen / Yle
Tapio Pukkila
Avaa Yle-sovelluksessa

Rapistumaan päässyt pohjoissatakuntalaisen Pomarkun kunnan keskustan vanha, yli satavuotias holvisilta purettiin vuoden 2017 syksyllä. Silta todettiin tuolloin vaaralliseksi liikenteelle.

Kyse ei ollut ihan tavanomaisesta purkutyömaasta, vaan kaikki sillan kivet otettiin talteen ja niistä tehtiin tarkat muistiinpanot. Sillassa arvioitiin olevan noin tuhat kiveä.

Miehet laittavat numerokilven kiinni kiveen.
Vanhan sillan kivet otettiin talteen ja numeroitiin. Kuva: Tapio Termonen / Yle

Nyt valmistaudutaan kivipalapeliin toisinpäin. Uudesta sillasta tulee betonirakenteinen ja se päällystetään vanhoillla kivillä. Kivet siirretään kunnan varikolta kevään aikana työstettäväksi Loimaan Kivi Oy:n veistämölle.

Uudesta sillasta tulee samannäköinen kuin vanhasta

Kyse on varsin harvinaisesta siltaurakasta. Siltainsinööri Jari NIkki Varsinais-Suomen ely-keskuksesta sanoo, että koko maassa on aiemmin entistetty vain pari siltaa samaan tapaan Uudellamaalla.

– Meidän alueella ei tällaista ole ennen tehty, eikä varmaan vähän aikaan tehdäkään.

Uudesta sillasta tulee aivan samannäköinen kuin puretusta sillasta, joka oli rakennettu vuonna 1913.

– Holvit pyritään saamaan kaareviksi. Nythän ne olivat vähän lässähtäneet vuosikymmenten aikana.

Hintalappu jäi miljoona euroa arvioitua pienemmäksi

Sillan urakoi Kreate Oy. Urakkahinta on hieman alle kaksi miljoonaa euroa, kun aiemmin arvioitiin, että hintalappu voi nousta yli kolmen miljoonan euron. Siltatyön maksaa valtio.

Näillä näkymin siltaa aletaan rakentaa toukokuussa. Tämänhetkisen aikataulun mukaan silta olisi käytössä ensi vuoden elo-syyskuussa.

Uuden sillan valmistumiseen asti Pomarkussa on käytössä edelleen väliaikainen silta.

Suosittelemme